Ελλάδα

Τέταρτο κύμα: Υπό μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας

Τέταρτο κύμα: Υπό μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας
Τέταρτο κύμα: Μετά την συνεχή αύξηση, τόσο των κρουσμάτων, όσο και των διασωληνωμένων, το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του.

Μέρα με την ημέρα ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει την Ελλάδα, ενώ προ των πυλών πλέον είναι και το τέταρτο κύμα. Την Τρίτη, τα κρούσματα ξεπέρασαν ακόμα ένα ρεκόρ καθώς έφτασαν τα  8.613 νέα κρούσματα κορωνοϊού,εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 1.999  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1440 νέες λοιμώξεις.

Λόγω της ανόδους αυτής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, με την κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να είναι απελπιστική, καθώς οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι γεμάτες, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους, μέχρι να βρεθεί μια θέση στην εντατική.

Πως θα εφαρμοστεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ξεκινά η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές και πίεση στα νοσοκομεία.

Είναι ένα μέτρο που κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύναται να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός σήμερα, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα».

Εφιαλτική πρόβλεψη για 800 διασωληνωμένους και 100 νεκρούς στα μέσα Δεκεμβρίου

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τρόμο προκαλούν τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ειδικά για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους από κοροναϊό.

Ο καθηγητής, με βάση τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους και τους 100 νεκρούς ημερησίως.

Ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι υπάρχει ένα διάστημα 8-10 ημερών από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, οπότε κατεγράφησαν 8.613 νέα κρούσματα, μετά το οποίο εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση στην αυξητική πορεία.

«Έως τότε, θα βλέπουμε γρήγορη αύξηση» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι θετικό ότι υπάρχει η συνειδητοποίηση από τον κόσμο. Αυτή η κίνηση που γίνεται τώρα, θα έχει αποτελέσματα από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά». κορωνοϊός

Ασφυξία στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Απελπιστική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ως προς την κατάσταση στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 100 κλίνες ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή είναι όλες γεμάτες. Υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.

Πάνω σπό το 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, κυρίως ηλικιωμένοι. «Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ». Τον περασμένο χειμώνα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και τώρα 100, λόγω αναστολών εργασίας, που δεν έχουν αναπληρωθεί.

Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και δύο διασωληνωμένοι βρίσκονται σε απλούς θαλάμους. Η ΜΕΘ 30 κλινών του Παπανικολάου είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής.

Στο Ιπποκράτειο η ΜΘΕ 15 κλινών είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στο Παπαγεωργίου η ΜΕΘ 25 κλινών είναι γεμάτη και πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι όλες γεμάτες. Ίδια εικόνα και στη Δυτική Μακεδονία, όπου είναι γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού.

Δοκιμάζεται το σύστημα υγείας στην Λάρισα

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, σε δηλώσεις του κάνει λόγο για θολό τοπίο για το αν υπάρχουν τελικά κλίνες για περιστατικα κοροναϊού. Και συνέχισε λέγοντας: ” Το σύστημα υγείας της πόλης είναι στα όριά του. Μεταφέρονται συμπολίτες μας σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων, άλλων πόλεων.

Πρέπει να δοθούν ανάσες με κρεβάτια και προσωπικό από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας και να σταματήσει το θολό τοπίο που άλλοι λένε ότι υπάρχουν κρεβάτια και άλλοι πως δεν υπάρχουν. Να απαντηθεί υπεύθυνα αυτό.

Είχα πει από την άνοιξη ότι πρέπει να γίνει επίταξη ιδιωτικών κλινών, αλλά πάνω απ’ όλα να χρησιμοποιηθεί το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Έστω την ύστατη στιγμή να γίνει αυτό», ήταν η δήλωση του Δημάρχου. Κορωνοϊός

Η σύσταση των ειδικών για την τρίτη δόση

Την Τρίτη συνεδρίαση η Εμβολιαστική Επιτροπή που κατέληξε σε μείωση του διαστήματος μεσολάβησης της τρίτης δόσης.  «Παραμένει η σύσταση για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση σε έξι μήνες», διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Live News.

«Η αλλαγή που έχουμε κάνει, σύμφωνα με τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, «είναι ότι θα ανοίγουμε την πλατφόρμα 15 ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να προγραμματίζει το ραντεβού του».

«Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα», επανέλαβε, «η τρίτη δόση είναι στο εξάμηνο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποια στιγμή, αυτό να αλλάξει.

«Η τρίτη δόση είναι αναμνηστική δόση. Είναι δόση που έχουμε και σε άλλα εμβόλια, γιατί η προστασία που μας δίνουν τα εμβόλια φθίνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν σημαίνει ότι μειώνεται, ούτε ότι κάποιος στους έξι μήνες είναι τελείως ανεμβολίαστος», τόνισε. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας ανέφερε πως η τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, που δεν έχουν τόσο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη χώρα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την Τρίτη υπήρξε η πρώτη παραλαβή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck. Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments