Διεθνή

Ιλαρά: Εκατομμύρια μωρά έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου

Ιλαρά: Εκατομμύρια μωρά έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου
Ιλαρά: Μεγάλη αύξηση του αριθμού μωρών που παρέλειψαν τον εμβολιασμό.

Η Ιλαρά είναι μία πολύ μεταδοτική αρρώστια και χτυπάει τα νεογέννητα βρέφη. Μεγάλη αύξηση του αριθμού μωρών που παρέλειψαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο επιδημιών της άκρως μεταδοτικής ασθένειας.

Περισσότερα από 22 εκατομμύρια βρέφη δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς το 2020, ο αριθμός είναι τόσο αυξημένος κατά 3 εκατομμύρια λόγω της πανδημίας και του φόβου, αναφέρουν σε κοινή έκθεσή τους ο ΠΟΥ και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ιλαρά

Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική ανθρώπινη ασθένεια. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια, τα οποία κινδυνεύουν να εμφανίσουν πνευμονία μεταξύ άλλων επιπλοκών. Είναι η πιο ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία. Η Ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμυξοϊό του γένους morbillivirus. Ο ιός έχει μορφή σφαιρική, περιβάλλεται από κάψα και το γενετικό του υλικό είναι μονόκλωνο RNA. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα. Συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν διάρροιες, φλεγμονή του μέσου ωτός και πνευμονία. Προκαλούνται εν μέρει λόγω της ανοσοκαταστολής που προκαλεί η ιλαρά.

Το 2019 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και 25 χρόνια, επισημαίνει το Reuters.

«Ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων παιδιών, οι επιδημίες ιλαράς, και οι διαγνωστικές δυνατότητες που διατέθηκαν στην αντιμετώπιση της Covid-19, είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θανάτων που σχετίζονται με την ιλαρά» δήλωσε ο Κέβιν Κάιν, επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών στα CDC. Ιλαρά

Σύμφωνα με την έκθεση, 24 εκστρατείες εμβολιασμού που σχεδιάζονταν σε 23 χώρες για την πρόληψη της ιλαράς το 2020 τελικά αναβλήθηκαν, αφήνοντας 93 εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην ασθένεια. «Έχει κρίσιμη σημασία να εμβολιαστούν οι χώρες όσο γίνεται ταχύτερα κατά της Covid-19, αυτό όμως απαιτεί πρόσθετους πόρους έτσι ώστε να μην αποβεί εις βάρος των βασικών εμβολιαστικών προγραμμάτων» είπε η δρ Κέιτ Ο’Μπράιεν, επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών του ΠΟΥ.

«Οι εμβολιασμοί ρουτίνας πρέπει να προστατευτούν και να ισχυροποιηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ανταλλάξουμε μια θανατηφόρα ασθένεια με μια άλλη όπως και τη φυματίωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments