Ελλάδα

Κορωνοϊός εξελίξεις: Ξεκινά από σήμερα η επίταξη των ιδιωτών ιατρών

Κορωνοϊός εξελίξεις: Ξεκινά από σήμερα η επίταξη των ιδιωτών ιατρών
Κορωνοϊός εξελίξεις: Η Κυβέρνηση από σήμερα ενεργοποιεί το μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την χώρα, ενώ οι εξελίξεις σε ότι αφορά τα μέτρα είναι ραγδαίες, καθώς από σήμερα ισχύει η επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Την ίδια ώρα, την Δευτέρα από τα συνολικά 6.950 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.522 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.226 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε στην ενημέρωση των συντακτών ότι σήμερα ξεκινά η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών και θα κρατήσει 48 ώρες. Όπως αποκάλυψε ο κ. Οικονόμου, κατόπιν σε συνέντευξη του, ο αριθμός των προς επίταξη ιατρών θα είναι τριψήφιος αν δεν καλυφθούν τα κενά -κυρίως σε ό,τι αφορά στη βόρεια Ελλάδα».

Έκκληση από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν το ΕΣΥ

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα συμπαρατίθενται σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Ο ΙΣΘ απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας, Παθολογίας Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Καρδιολογίας να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων του ΕΣΥ, καλύπτοντας τους συγχρόνως με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

«Η επιδημιολογική επιβάρυνση εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη μας, βαίνει αυξανόμενη καθημερινά», τονίζει ο ΙΣΘ, προσθέτοντας, ότι «ανάλογη είναι και η επιβάρυνση των νοσοκομείων του ΕΣΥ εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού προσερχόμενων ασθενών σε αυτά και η οποία αφορά κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

«Πρέπει να επισημάνουμε όμως, ότι και οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα επιτελούν σημαντικό έργο καθώς βρίσκονται επί 24ωρης βάσης στο πλευρό των ασθενών οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους, ώστε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνο εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ χειρουργός – οφθαλμίατρος κ. Νικόλαος Νίτσας, τάσσεται κατά της επιστράτευσης, δηλώνοντας ότι «πιστεύουμε στην συστράτευση όλων των γιατρών για την οποία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον. Οι προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, ώστε η πόλη μας να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και το 4ο κύμα της πανδημίας».

Από που θα ξεκινήσει η επίταξη ιατρών – Οι δηλώσεις Πλεύρη

Για την επιστράτευση γιατρών μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας από την πλευρά του πως μέχρι το πέρας της εβδομάδας θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως η επίταξη θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχιστεί όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.  Πλεύρης

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», επισήμανε.

Εξαδάκτυλος: «Ποιοτικές και όχι ποσοτικές οι ανάγκες»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μιλώντας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών. Αφού ανέφερε ότι «ενδεχομένως να κληθούν», προσθέτοντας πως «υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε», τόνισε: «Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες».

Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες «και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση», αναφέροντας ως παράδειγμα την χθεσινή ημέρα (Κυριακή), «που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», όπως είπε, «και οι ανάγκες μειώθηκαν».

Και προσέθεσε: «Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί ‘αξίζουν’ σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη».

Θάνος Πλεύρης: “Δεν αποκλείουμε το lockdown μόνο για ανεμβολίαστους”

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν απέκλεισε ένα lockdown μόνο για ανεμβολίαστους. «Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς, τονίζοντας πως «σήμερα, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και στη συνέχεια θα πάμε με την επίταξη υπηρεσιών».

O υπουργός τόνισε πως δίνονται ακόμη ονόματα ιδιωτών γιατρών που εθελοντικά έρχονται στη μάχη του ΕΣΥ. «Μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφτούν τα κενά, θα γίνει επίταξη των υπηρεσιών, ωστόσο οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και καθημερινά έχουμε ονόματα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά στο σύστημα».

Χαράλαμπος Γώγος: Aκόμη και αυστηρά μέτρα σαν της Ολλανδίας εάν χρειαστεί

Από την πλευρά του, δεν θα ήταν αρνητικός στην λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας -η οποία τέθηκε σε καθεστώς μερικού lockdown-, εφόσον κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμός της πανδημίας κοροναϊού, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε. «Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά»

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κοροναϊού» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος το δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα». «Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. «Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν» σχολίασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments