Οδηγός

Μέτρα στήριξης: Πάνω από 1 δις “δίχτυ προστασίας” το Δεκέμβριο – Τριπλό «ανάχωμα» για την ακρίβεια

Μέτρα στήριξης: Πάνω από 1 δις “δίχτυ προστασίας” το Δεκέμβριο – Τριπλό «ανάχωμα» για την ακρίβεια
Μέτρα στήριξης: Με “τριπλή” ενίσχυση απαντά η κυβέρνηση στην ενεργειακή κρίση για την στήριξη των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και των υγειονομικών.

Με “τριπλή” ενίσχυση απαντά η κυβέρνηση στην ενεργειακή κρίση για την στήριξη των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και των υγειονομικών. Συνολικά θα ενισχυθούν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες από τα μέτρα στήριξης.

Ο “χάρτης” των μέτρων στήριξης

Το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο περιλαμβάνει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ μαζί με τα τρία μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο.

Επίδομα θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα

Η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, 18 για τον Οκτώβριο και 39 για Νοέμβριο-Δεκέμβριο) θα φανεί στους λογαριασμούς που θα εκδίδουν όλες οι εταιρίες παροχής από τις 27 Νοεμβρίου -και μέχρι τις αρχές του 2022.

Ποιες οι χρεώσεις για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες

Για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 50 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας και την επιδότηση της πολιτείας. Σε αυτήν την κατηγορία η συνολική επιβάρυνση θα είναι μηδενική.

Για κατανάλωση 400 κιλοβατώρες τον μήνα, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 60 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας και την επιδότηση της πολιτείας. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 3 ευρώ.

Πάνω από 500.000 νοικοκυριά θα λάβουν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης έως τις 10 Δεκεμβρίου. Ήδη μέχρι χθες είχαν εγκριθεί 452.000 αιτήσεις και όσοι θέλουν να διεκδικήσουν την προκαταβολή πρέπει να σπεύσουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ έως 29 Νοεμβρίου.

Τριπλή ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, υγειονομικούς

Τριπλή ενίσχυση αναμένεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς. Δείτε τους δικαιούχους:

  • 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν στα τέλη Δεκεμβρίου 250 ευρώ
  • 173.000 δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 250 ευρώ
  • 100.000 δικαιούχοι υγειονομικοί. Θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Διπλός “μποναμάς” και για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) -Τι κερδίζουν

Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ

  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ
  • Έτσι, για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ
  • Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.
  • Ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Αρα με την καταβολή του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον 900 ευρώ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εσείς μας βάλατε στα Μνημόνια

«Οταν μιλάτε για τα μνημόνια, τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την ιστορία με τον πυρομανή που βάζει φωτιά και καλεί την Πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας με τον κ. Βαρουφάκη και την περήφανη διαπραγμάτευση που όλοι θυμόμαστε. Καταλαβαίνω πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα το 2015, αλλά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα και η μεσαία τάξη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Μητσοτάκης: «Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές»

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές» συνέχισε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή, και συμπλήρωσε πως αυτό «σημαίνει θετικές προσδοκίες για όλους τους πολίτες».

«Η καλύτερη απάντηση σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν μονομέριας υπέρ των λίγων, είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη η οποία σήμερα συντελείται στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται τελείως διαφορετική από αυτό το οποίο θέλετε να δείξετε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments