Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 27/11: Ανησυχεί τους ειδικούς η παραλλαγή όμικρον

Κρούσματα σήμερα 27/11: Ανησυχεί τους ειδικούς η παραλλαγή όμικρον
Κρούσματα σήμερα 27/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Σάββατο 27/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Την Παρασκευή από τα συνολικά 6.602 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.754 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.204 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Ακόμη, από σήμερα αρχίζει και το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας. Κρούσματα σήμερα 24/8

Το καλό σενάριο για την Όμικρον

Καθησυχαστικός για την παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.

Σε ό, τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται εν αναμονή των δεδομένων. «Όλες οι χώρες προετοιμάζονται, αλλά δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη. Είναι πρώιμο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων δεν αρκούν τα υπάρχοντα τεστ, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει αλληλούχηση όλου του ιού.

Καπραβέλος – «Υποχρεωτικός εμβολιασμός, κλειστά σχολεία, lockdown στους ανεμβολίαστους»

Προτάσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Ο καθηγητής επιμένει στη σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να «θεοποιούμε τους εμβολιασμένους» αφού και αυτοί νοσούν και νοσηλεύονται.

Σκηνικό πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», είπε ο καθηγητής.

«Η Πολιτεία μετρά τις νεκροφόρες»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχασε το στοίχημα χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί «διστακτικά» και τονίζοντας ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα.

«Η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δεν γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η Πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Παγώνη: «Οι πιθανότητες είναι να καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη τα εμβόλια»

«Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η κ. Παγώνη σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και κατά πόσο αυτά καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη. «Οι μεταλλάξεις που μπορεί να κάνει ο ιός είναι άπειρες. Χρειάζεται προσοχή, μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, και έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται με τις πτήσεις από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Αν όλες οι χώρες αυτές είχαν τους εμβολιασμούς που ζητούσαν, αν ο ΠΟΥ είχε φροντίσει να τις ενισχύσει, δε θα φοβόμασταν για κρούσματα από εκεί. Θα ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση. Όταν το ποσοστό είναι των εμβολιασμένων στην Αφρική είναι στο 6,2%, αυτοί οι άνθρωποι είναι στην ουσία ανεμβολίαστοι. Ζητάνε να εμβολιαστούν», είπε η κ. Παγώνη.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η ίδια ανέφερε ότι «Θα ήταν λάθος με 64,9% στους εμβολιασμούς να πάμε σε lockdown. Θα γυρίζαμε πίσω. Δεν έχουμε μιλήσει για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν είμαστε εμβολιασμένοι και έχουμε όπλο το εμβόλιο για να πάμε μπροστά, γιατί να πάμε πίσω; Οι ιοί δεν είναι ελεγχόμενοι, είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε, αλλά πρέπει να τα κάνουμε για να περιορίσουμε τον ιό».

«Αν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού πολύ υψηλό θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, και θα μπορούμε να αγκαλιαστούμε με τους εμβολιασμένους φίλους μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», συνέχισε.

Γιαμαρέλλου: Σχεδόν εξαπλασιάστηκαν σε μια μέρα τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης

Την ώρα που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει έκτακτα λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα, η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ εξήγησε γιατί είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη.

«Όλοι οι ιοί έχουν τη διάθεση να μεταλλάσσονται πολύ ευκολότερα από ότι τα μικρόβια. Η παραλλαγή Δέλτα της Covid-19 που επικράτησε είχε περίπου δεκαέξι μεταλλάξεις. Όμως τα εμβόλια τις κάλυπταν και φτιάχναμε ειδικά αντισώματα που μας προστάτευσαν», δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Γιαμαρέλλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το καινούργιο στέλεχος του ιού που απομονώθηκε στην Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Αφρική ανέφερε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 59 περιστατικά, ενώ χθες ήταν 10», δηλαδή σχεδόν εξαπλασιάστηκαν.

Η σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα

Εξήγησε μάλιστα ότι το στέλεχος αυτό έχει 32 μεταλλάξεις, τα διπλά από ότι έχει το στέλεχος Δέλτα, γεγονός που το κατατάσσει στα στελέχη υπό επιτήρηση.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι δραστικά τα εμβόλια. Αυτό που μας νοιάζει είναι μήπως το στέλεχος αυτό, δηλαδή η παραλλαγή της Μποτσουάνα, μεταδίδεται ταχύτερα. Εάν συμβαίνει αυτό θα υπερισχύσει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

Και όπως τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου, πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο γιατί μας προστατεύει σε ποσοστό 56%, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, που είναι εξαιρετικά υψηλό.  svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments