Οικονομία

Σκυλακάκης: Στόχος η κινητοποίηση επενδύσεων – Υπογραφή σύμβασης μεταξύ Ταμείου Ανάκαμψης και EBRD

Σκυλακάκης: Στόχος η κινητοποίηση επενδύσεων – Υπογραφή σύμβασης μεταξύ Ταμείου Ανάκαμψης και EBRD
Σκυλακάκης: “Έπεσαν” οι υπογραφές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Ταμείου Ανάκαμψης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

“Έπεσαν” οι υπογραφές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Ταμείου Ανάκαμψης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Για την παραπάνω εξέλιξη ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη σύμβαση που υπογράψαμε, σήμερα, στοχεύουμε στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων άνω του 1 δισ. ευρώ».

Τι αφορά η σύμβαση

Η σύμβαση αφορά στο σκέλος των δανείων, που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή έως σήμερα, εννέα τραπεζικά ιδρύματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πέραν της EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, καθώς και τρεις μη συστημικές.

Η σύμβαση που υπεγράφη αφορά στην αξιοποίηση ποσού, που μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνεπάγεται, παράλληλα, αντίστοιχου ύψους χρηματοδοτήσεις από την EBRD και ίδια κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Από ποιους υπεγράφη η σύμβαση

Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν η Director και Regional Head of Greece & Cyprus της EBRD, κυρία Andreea Moraru και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσία του Διοικητή του Ταμείου, κ. Νίκου Μαντζούφα.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη ακόμη και 7% έως το τέλος του έτους

Πρόβλεψη για 7% ανάπτυξη έως το τέλος του 2021 για την ελληνική οικονομία έκανε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Για το 2022 προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,9% ενώ η ανάκαμψη θα επιταχύνεται και θα προωθούνται σημαντικά έργα υποδομών. Όμως όπως σημειώνει ελλοχεύουν και σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον επισημαίνει η έκθεση η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή της κατά 9% το 2020. Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και κινείται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments