Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Τι προβλέπει για το ΑΕΠ το 2021

Τράπεζα της Ελλάδος: Τι προβλέπει για το ΑΕΠ το 2021
Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 κατά 4,2 % προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 κατά 4,2 % προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα στη φετινή πρόβλεψη υπάρχουν αβεβαιότητες οι οποίες συνδέονται με το «μέτωπο» της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εμφανίσει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα 5,3% ΑΕΠ (από 7% πέρυσι, ενώ το χρέος το 2020 διαμορφώθηκε στο 205% του ΑΕΠ).

Τράπεζα της Ελλάδος: Τι θα συμβεί τη μετα-κορωνοϊό εποχή

Σύμφωνα με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος  η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους. Αυτοί είναι:

  • Η εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.
  • Το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα ΜΕΔ) και δημοσιονομικούς κινδύνους (καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων, οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, εισοδηματική στήριξη στους απολυόμενους εργαζομένους), οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά το χρηματοπιστωτικό τομέα και επιβραδύνουν την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία.

Τράπεζα της Ελλάδος: Ποιες οι δύο σημαντικές προκλήσεις

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει δύο σοβαρές προκλήσεις α) την επίσπευση του ολικού μετασχηματισμού της με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και με κατεύθυνση την ενίσχυση της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας και β) την ταυτόχρονη και ολική αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Όσον αφορά την πρώτη πρόκληση, η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του NGEU παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Τράπεζα της Ελλάδος: Τι είχαν δείξει τα στοιχεία για το Φεβρουάριο

Αύξηση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 304 εκατομμύρια ευρώ .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις αυξήθηκαν:

  • από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 741 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 1,19 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
  • οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 779 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης 750 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments