Διεθνή

Μιανμάρ: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Μιανμάρ: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση και παραβίαση των περιορισμών για τον Covid – η πρώτη ετυμηγορία που εκδόθηκε για την έκπτωτη ηγέτιδα της Μιανμάρ από τότε που η χούντα κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο. Η 76χρονη έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων – από παράνομη κατοχή γουόκι-τόκι έως παραβιάσεις […]

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση και παραβίαση των περιορισμών για τον Covid – η πρώτη ετυμηγορία που εκδόθηκε για την έκπτωτη ηγέτιδα της Μιανμάρ από τότε που η χούντα κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο.

Η 76χρονη έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων – από παράνομη κατοχή γουόκι-τόκι έως παραβιάσεις του νόμου περί επίσημων μυστικών – που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με ποινές φυλάκισης δεκαετιών. Ο δικηγόρος της είχε στο παρελθόν περιγράψει τις υποθέσεις ως «παράλογες».

Η υπόθεση υποκίνησης φέρεται να επικεντρώθηκε σε δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, η οποία προέτρεπε τους διεθνείς οργανισμούς να μην συνεργαστούν με τη χούντα. Η δεύτερη υπόθεση ισχυρίστηκε ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες του Covid ενώ έκανε εκστρατεία πριν από τις περσινές εκλογές.

Η 76χρονη Σου Τσι, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.

Η χούντα στη Μιανμάρ προσπαθεί «να καταπνίξει τις ελευθερίες» φυλακίζοντας την Σου Τσι, αντέδρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η Διεθνής Αμνηστία.

Η Σου Τσι δικάζεται σε ειδικό δικαστήριο το οποίο δημιουργήθηκε από τον στρατό στην πρωτεύουσα Νιαπιντάου. Στην ακροαματική διαδικασία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, ενώ πρόσφατα απαγορεύθηκε και στους δικηγόρους της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ να μιλάνε στον Τύπο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments