Πολιτική

Μητσοτάκης – Πούτιν μίλησαν για όλα

Μητσοτάκης – Πούτιν μίλησαν για όλα
Εφ' όλης της ύλης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι

Στην επιβεβαίωση των παραδοσιακά καλών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τόσο κατά τη συνάντησή τους, όσο και στις δηλώσεις τους αμέσως μετά, από το Σότσι.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σήμερα επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για  Έτος Ελλάδας – Ρωσίας που θα επεκταθεί και το 2022, αλλά και τη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή λέγοντας ότι «η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου δίνει ώθηση για τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς και είναι κοινή η ικανοποίησή μας για τις τέσσερις συμφωνίες που αυτό συμπεριλαμβάνει».

Επίσης, ανέφερε ότι υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων για την περίοδο 2022 – 2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε κάνοντας αναφορά στη βοήθεια της Ρωσίας στις φωτιές του καλοκαιριού.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση -και γιατί όχι- στην επέκταση αυτής της συνεργασίας μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται, με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις αεροσκαφών τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και απέναντι στην κοινή απειλή κατά του Covid. Ευχαριστώ τον κύριο Πρόεδρο που αναγνώρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα όντως αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία και θα ήταν ευχής έργον αυτή η εκκρεμότητα να μπορέσει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σχετικά με τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης συζητήθηκαν οι προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις και θέματα τουρισμού όπως «το πώς θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε φέτος το καλοκαίρι περισσότερους Ρώσους επισκέπτες στην Ελλάδα και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης».

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπήρξε πολύ σαφής με τον συνομιλητή του επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του δικαίου της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται διακρατικές διαφορές». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εκτίμηση για την εποικοδομητική και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για  λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Για το ζήτημα των Βαρωσίων ο πρωθυπουργός είπε ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης δυστυχώς θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα.

Ακόμα συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ  – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας γιατί όπως είπε η έλλειψη επικοινωνίας  είναι χειρότερη από τη διαφωνία καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις. «Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, συνεπώς μια λειτουργική σχέση συμφέρει όλες τις πλευρές. Kαι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις και για αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι μια σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους. Για αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του σχήματος της Νορμανδίας μας δείχνουν τον δρόμο».

Aκόμα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και επανέλαβαν και οι δύο την ανάγκη να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένες παρεμβάσεις στην προκαθορισμένη ημερομηνία όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

Ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων βλέπει ο Πούτιν

Για περιεκτικές και αποτελεσματικές συνομιλίες έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν τα πιο επίκαιρα θέματα της τρέχουσας συνεργασίας. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στα ζητήματα των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο. Για το Κυπριακό, ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Υιοθετήσαμε το πολυσύνθετο κοινό πρόγραμμα δράσεων» για την περίοδο 2022-2024, τόνισε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι «η υλοποίησή του θα επιτρέψει να δοθεί μία επιπλέον ώθηση» στη διμερή συνεργασία. Επισήμανε ότι με αφορμή του επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, υπογράφηκε μία σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, ο τουρισμός, τα οικονομικά και οι υψηλές τεχνολογίες.

Εξέφρασε ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ενισχύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό ότι η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης» είπε ο κ . Πούτιν. Υπενθύμισε ότι η Ρωσία υποστήριξε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων και πως ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1828.

«Μέχρι σήμερα οι λαοί των δύο χωρών αλληλοσυνδέονται με ισχυρή και βαθιά φιλία (…)Οι σχέσεις μας παραδοσιακά οικοδομούνται στο πνεύμα της καλής γειτονίας και καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων συνεργασίας που έχουν αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα μιας εταιρικής σχέσης. Αυτό ήταν το πνεύμα των σημερινών συνομιλιών» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Επισήμανε την αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 56%, το πρώτο εννιάμηνο του 2021, παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με την πανδημία, τονίζοντας ότι σχεδόν έχει φτάσει στα προ-κορονοϊού επίπεδα.

«Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες μας δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των υποδομών, στις επενδύσεις και σε άλλους τομείς και προσβλέπουμε στην ανταπόκριση και αμοιβαίο ενδιαφέρον από τις ελληνικές Αρχές» είπε ο Βλ. Πούτιν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος και πως «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου».

Επίσης, υπενθύμισε τη συνδρομή της Ρωσίας στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών το καλοκαίρι στην Ελλάδα με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε εξάλλου για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments