Διεθνή

Facebook: Μισθοφόροι κατάσκοποι παρακολουθούσαν 50.000 άτομα σε όλο τον κόσμο

Facebook: Μισθοφόροι κατάσκοποι παρακολουθούσαν 50.000 άτομα σε όλο τον κόσμο
Facebook: Επτά εταιρείες ιδιωτικών πρακτόρων διάλεξαν τις πλατφόρμες Facebook, Instagram και WhatsApp για να χακάρουν και να παρακολουθήσουν 50.000 ανθρώπους.

Επτά εταιρείες ιδιωτικών πρακτόρων διάλεξαν Facebook, Instagram και WhatsApp για να να χακάρουν και να παρακολουθήσουν 50.000 ανθρώπους από  όλο τον κόσμο, σύμφωνα με όσα είπε η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ Meta Platforms Inc.

Μπήκε στη μαύρη λίστα η εταιρεία Pegasus από την Αμερικάνικη κυβέρνηση

Τον περασμένο μήνα η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε σε μαύρη λίστα την ισραηλινή NSO Group, δημιουργό του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, γιατί  χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις εναντίον πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

Η Meta έχει προσφύγει κατά της NSO. Η νέα έκθεσή της για τους ιδιώτες κατασκόπους στέλνει το μήνυμα ότι «η βιομηχανία παρακολούθησης κατά παραγγελία είναι πολύ ευρύτερη από μια μεμονωμένη εταιρεία» δήλωσε στο Reuters ο Ναθάνιελ Γκλάιτσερ, επικεφαλής πολιτικής ασφάλειας στη Meta.

Η εταιρεία μπλόκαρε περίπου 1.500 προφίλ, σχεδόν όλα ψεύτικα στο Facebook, τα οποία διαχειρίζονταν επτά εταιρείες που έβαζαν στο στόχαστρο χρήστες σε περισσότερες από 100 χώρες.

Facebook

Η λίστα της έκθεσης περιλαμβάνει επίσης την BellTroc

Μια από τις λεγόμενες εταιρείες είναι η ισραηλινή Black Cube, η οποία είχε αναλάβει αποστολές παρακολούθησης για λογαριασμό του Χάρβεϊ Ουάινστιν, καταδικασμένου βιαστή του Χόλιγουντ. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ για να συνομιλεί με τους στόχους online και να συγκεντρώνει τις διευθύνσεις email τους.

Η Black Cube απάντησε «ότι δεν αναλαμβάνει επιχειρήσεις χάκινγκ ή phishing» και ότι οι δραστηριότητες «όλων των πρακτόρων της συμμορφώνονται πλήρως με την τοπική νομοθεσία».

Η λίστα της έκθεσης περιλαμβάνει επίσης την BellTroc, ινδική εταιρεία της οποίας τη δράση είχε αποκαλύψει το Reuters και η οργάνωση Citizen Lab, την ισραηλινή εταιρεία Bluehawk CI και την ευρωπαϊκή Cytrox. Και οι τρεις κατηγορούνται για χακάρισμα.

Δύο άλλες εταιρείες, η Cognyte και η ισραηλινής Cobwebs Technologies, κατηγορούνται όχι για χακάρισμα αλλά για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που προσπαθούσαν να πείσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments