Οικονομία

Φυσικό αέριο: Ιστορικό υψηλό για την τιμή της μεγαβατώρας

Φυσικό αέριο: Ιστορικό υψηλό για την τιμή της μεγαβατώρας
Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αντλεί αέριο από τα ήδη συρρικνούμενα αποθέματά της

Πάνω από 162 ευρώ την μεγαβατώρα εκτοξεύθηκε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την αλλαγή κατεύθυνσης στη ροή ρωσικού αερίου.

Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης Ιανουαρίου εκτινάχθηκαν πάνω από το 11% στα 162,78 ευρώ, όταν το ρωσικό αέριο άρχισε να ρέει ανατολικά της Γερμανίας, προς την Πολωνία, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gascade.

Η αλλαγή στις ροές οφείλεται πιθανόν, σύμφωνα με το Bloomberg,  στις μικρότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της περιόδου των διακοπών.

Προσφυγή στα αποθέματα

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αντλεί αέριο από τα ήδη συρρικνούμενα αποθέματά της.

Καθώς οι πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για την παραγωγή ρεύματος, δεδομένου ότι το δίκτυο των ΑΠΕ δεν μπορεί να καλύψει το κενό. Η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων.

«Αυτές οι ειδικές συνθήκες θα συνεχισθούν για κάποιο διάστημα ακόμη και δεν θα τερματιστούν πιθανόν πριν να τελειώσει ο χειμώνας», δήλωσε οικονομολόγος της ABN Amro, προσθέτοντας: «Ανάλογα με το ύψος των αποθεμάτων που θα υπάρχουν τότε, ο αντίκτυπος στις τιμές από τα σημερινά ελλείμματα θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο».

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα θα υποχωρήσουν σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο τέλος της σεζόν, παρατείνοντας πιθανόν την ενεργειακή κρίση έως τον επόμενο χειμώνα, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα για τις κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία οδηγούν επίσης την αγορά στα άκρα καθώς υπάρχουν φόβοι για μία ρωσική εισβολή στις αρχές του 2022.

Οι ροές ρωσικού αερίου στον σταθμό Mallnow, όπου καταλήγει ο αγωγός Yamal-Europe, μηδενίστηκαν και κατευθύνθηκαν προς την Πολωνία. «Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν ποσότητες σήμερα στο Mallnow για να καλύψει τις υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις της», δήλωσε η Yafimava.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments