Διεθνή

Nutella: Μεγάλη έλλειψη στα σούπερ μάρκετ λόγω …Ερντογάν

Nutella: Μεγάλη έλλειψη στα σούπερ μάρκετ λόγω …Ερντογάν
Nutella: «Εάν είστε φαν της Nutella, καλύτερα να γεμίσετε το καρότσι σας την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη».

Οι λάτρεις της Nutella θα δουν τις επόμενες μέρες το άλειμμα σοκολάτας να βρίσκεται σε έλλειψη στα σούπερ μάρκετ ή την τιμή της να έχει αυξηθεί πολύ. Πιθανότατα δεν θα μπορούν να καταλάβουν πως πρόκειται για μία από τις συνέπειες της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βυθίζοντας τη λίρα και την Τουρκία σε κρίση. Nutella

Όμως η τουρκική βιομηχανία των φουντουκιών, η οποία έχει στο δυναμικό της 4 εκατομμύρια άτομα και ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, είναι ένα ακόμα θύμα της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον κατώτατο μισθό

Καθώς η τουρκική λίρα χάνει το ένα δεύτερο της αξίας της από τις αρχές του έτους, ο Ερντογάν δηλώνει με σιγουριά ότι το αδύναμο νόμισμα θα ενισχύσει τις τουρκικές εξαγωγές και για δώσει μεγαλύτερο βηματισμό στη βιομηχανία.

Όμως στην βιομηχανία του φουντουκιού της Τουρκίας, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ιδανικά όπως θα ήθελε. Η τεράστια και απότομη πτώση της λίρας ανεβάζει το κόστος των λιπασμάτων, των σπόρων και των φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι εισαγόμενα. Οι παραγωγοί δίνουν περισσότερα χρήματα  για την ενέργεια, τη συσκευασία και τη μεταφορά. Και το εργατικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται για αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον κατώτατο μισθό, ως απάντηση στον πληθωρισμό που έχει φτάσει στο 21%.

Nutella

«Εάν είστε φαν της Nutella, καλύτερα να γεμίσετε το καρότσι σας την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ»

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παραγωγοί φουντουκιών της Τουρκίας, που κάποτε ήταν ευνοημένοι, τώρα είναι πιο φτωχοί από ποτέ. Η γη τους τους παράγει όλο και λιγότερα φουντούκια, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η μείωση της προσφοράς φουντουκιών θα ανεβάσει τις τιμές σε είδη όπως η Nutella και το γάλα φουντουκιού.

«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας έλλειψης φουντουκιών», λέει στη Wall Street Journal από τη Νέα Υόρκη ο Turgan Zülfikar, σύμβουλος για τουρκικές εταιρείες που εισέρχονται στην αμερικανική αγορά. «Εάν είστε φαν της Nutella, καλύτερα να γεμίσετε το καρότσι σας την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ». Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που φτιάχνει τη Nutella, αγοράζει το ένα τρίτο των εξαγωγών φουντουκιού της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments