Κόσμος

ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν μπορεί να εξέλθει από την πανδημία της COVID-19 με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων

ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν μπορεί να εξέλθει από την πανδημία της COVID-19 με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων
ΠΟΥ: «Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις δεν μπορούμε να πάρουμε ακόμα το πράσινο φως.

Ο ηγέτης του ΠΟΥ  ανέφερε σήμερα Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου ότι δεν πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι φτάνει η χορήγηση τρίτων δόσεων για την έξοδο από την πανδημία του κορωνοϊού. 

“Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε”, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

ΠΟΥ

«Η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί»

“Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί”, ισχυρίστηκε  ο δρ Τέντρος.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση”,συνέχισε λέγοντας: “Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς” για το γεγονός ότι “τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον”.

“Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19”, επισήμανε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. ΠΟΥ

126 χώρες έχουν  δώσει εντολή για χορήγηση τρίτης δόσης

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του Π.Ο.Υ. στον τομέα της εμβολιαστικής πολιτικής (SAGE), τουλάχιστον 126 χώρες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για χορήγηση τρίτης δόσης ή για εμβολιασμό των παιδιών και 120 από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές εκστρατείες. Στο μεγαλύτερο μέρος , χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος ετησίως, ενώ “καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη εισαγάγει πρόγραμμα χορήγησης αναμνηστικής δόσης”, υπογραμμίζει η SAGE σε ενημέρωσε που έκανε το απόγευμα.

Στην άλλη όχθη, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Π.Ο.Υ. για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ, είπε πως δεν έχουμε  ακόμη αρκετά στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού ώστε να διαδώσουμε αν είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη  Δέλτα.

“Έχουμε πράγματι ορισμένα δεδομένα που δείχνουν πως τα ποσοστά νοσηλειών είναι χαμηλότερα”, είπε, αλλά προειδοποίησε να μην εξαχθούν συμπεράσματα από πρώιμα στοιχεία επειδή “δεν έχουμε δει αυτή την παραλλαγή να κυκλοφορεί για αρκετό χρόνο σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, βεβαίως σε ευάλωτους πληθυσμούς”.

Η αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. ανέφερε επιπλέον πως τα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής και στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, είναι ακόμη σκόρπια καθώς οι χώρες ανακοινώνουν την άφιξη και την εξάπλωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments