Πολιτική

Στην Ήπειρο οικογενειακώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Ήπειρο οικογενειακώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός θα μείνει στην Αρίστη

Για την Ήπειρο αναχωρεί σήμερα το απόγευμα με την οικογένειά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παραμείνει μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κάρολου Παπούλια.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, ο πρωθυπουργός θα μείνει στην Αρίστη Ζαγορίου. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι πριν από λίγες μέρες το Ζαγόρι είχε επισκεφθεί η Μαρέβα Μητσοτάκη η οποία είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο.

H Αρίστη

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Αρτσίστα. Το τοπωνύμιο αυτό προέρχεται από φυτώνυμο, το αλβανικό arrc-i την κατάληξη –ishte ή το άρθρο –ishta που σημαίνει τόπος που αναπτύσσεται ένα είδος θάμνου ή δένδρου ή χόρτου. Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές των βουνών Κουδουνάτα και Γκραμπάλα, σε υψόμετρο 650 μ. και σε απόσταση 47 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό κατοικήθηκε από τους κατοίκους του Βόπατη, χωριού απέναντι από την Αρίστη, οι οποίοι επειδή στην περιοχή της έπεφταν βράχοι και σκότωναν ανθρώπους και ζώα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

Επίσης οικογένειες από τον Άγιο Μηνά μετακόμισαν στην Αρτσίστα. Οι κάτοικοί της ταξίδευαν ως επί το πλείστον στη Σερβία. Οι γυναίκες που έμεναν πίσω, εργάζονταν σκληρά και πολλές φορές πάντρευαν τα ανήλικα παιδιά τους.

Το 1380 το χωριό οχυρώθηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Ήταν από τα πρώτα χωριά στα οποία συστάθηκαν σχολεία και από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα διατηρούσε αλληλοδιδακτικό, το 1895 ελληνικό ενώ από το 1900 και Παρθεναγωγείο.

Μια ώρα και μισή δυτικά της Αρίστης, υπάρχει μικρή λίμνη, η «λίμνη της Αρτσίστας». Στην ανατολική της όχθη υπάρχει μεγάλος λόφος, όπου είναι τα ερείπια του Γκαλμπάχι (χωριό 20 οικιών που διαλύθηκε γύρω στο 1840).

Μια ώρα δυτικά της λίμνης βρίσκονται τα 100 καλύβια όπου έμεναν οι γυναίκες που καλλιεργούσαν τα γύρω χωράφια.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 η περιοχή αποτελεί την αμυντική γραμμή των ελληνικών δυνάμεων και τα υψώματα του χωριού, η περίφημη και οχυρωμένη Γκραμπάλα, στάθηκαν απροσπέλαστα για τους Ιταλούς.

Στο χωριό Αρίστη υπάγεται διοικητικά και ο οικισμός Βίκος ή Βιτσικό. Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το τοπωνύμιο. Η πρώτη εκδοχή υποστηρίζει ότι η λέξη Βιτσικό έχει σλάβικη ρίζα και σημαίνει «τόπος όπου βρίσκονται φασόλια», ενώ η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι έχει αλβανική ρίζα και σημαίνει γέφυρα από μονόξυλο, η περάστρα.

Ο οικισμός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 770 μέτρα, στη δυτική είσοδο της χαράδρας του Βίκου, από όπου πήρε και το όνομα του.

Το resort

Χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της Αρίστης, ενός από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, το Aristi Mountain Resort & Villas είναι ένα καταφύγιο και ιδανικό ορμητήριο για να γνωρίσει κανείς το μαγευτικό σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων.

Mε διακρίσεις και βραβεία για τις υποδομές και τις υπηρεσίες του, έχει αποστολή του την απόλυτη εμπειρία διακοπών και τη γνωριμία των καλεσμένων του με την περιοχή. Αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο – πολύ εύκολα προσβάσιμο – όχι μόνο για τους φυσιολάτρες, αλλά και για κάθε επισκέπτη που αναζητά την ηρεμία και την ασφάλεια, όπως μοναδικά γεννιούνται στα ειδυλλιακά απομονωμένα μέρη.

Η φύση λάτρεψε την Αρίστη και της χαρίζει ξεχωριστά χρώματα και εικόνες κάθε εποχή. Την Άνοιξη χάνεται στα πολύχρωμα λουλούδια, το Χειμώνα κρατά τα έντονα πράσινα, το Καλοκαίρι στολίζεται στα ροζ και μαβιά και το Φθινόπωρο ζωντανεύουν τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα καφετιά.

Το resort μένει ανοικτό όλο το χρόνο, την κάθε στιγμή!

Ξύλινες παραδοσιακές στέγες και τοίχοι με ντόπιες γκρίζες πέτρινες πλάκες, παντρεύονται αρμονικά με τα γύρω βουνά. Αυτόνομα κτίρια, σε απόσταση το ένα από το άλλο, με κοινό σημείο αναφοράς τον ευωδιαστό υπαίθριο κήπο, κρύβουν μέσα τους δωμάτια, σουίτες και βίλες που χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική, ανεπιτήδευτη πολυτέλεια και άνεση. Ατμοσφαιρικοί χώροι, οικογενειακά δωμάτια με σοφίτες, σουίτες και πολυτελείς βίλες καλύπτουν όλες τις επιθυμίες διαμονής, σε μια έκταση όπου μπορεί κανείς να χαθεί στην απόλυτη ηρεμία που προσφέρει απλόχερα το φυσικό τοπίο.

Η τέχνη της γαστρονομίας τιμάται στο εστιατόριο Salvia, όπου προσφέρονται όλα τα αγαθά της Ηπειρώτικης γης. Παραδοσιακές ντόπιες συνταγές, με εκλεκτές τοπικές πρώτες ύλες, κρασιά και αποστάγματα από τον ελληνικό αμπελώνα διεγείρουν τους ουρανίσκους και απογειώνουν διαθέσεις.

Το μοναδικό κέντρο SPA στην περιοχή, με την απίστευτη θέα, την εσωτερική, θερμαινόμενη πισίνα, το υδρομασάζ, τη σάουνα, το χαμάμ και τις υπηρεσίες μασάζ, προσφέρουν αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Υποστηρίζοντας έναν πιο «πράσινο» τρόπο μετακίνησης, το Aristi Mountain Resort & Villas προσφέρει πλέον και τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments