Διεθνή

Γερμανία: Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά διάρκεια της πανδημίας

Γερμανία: Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά διάρκεια της πανδημίας
Η πανδημία αύξησε την κατανάλωση αλκοόλ σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες στη Γερμανία

Aύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαίτερα μάλιστα από τις γυναίκες, τους επαγγελματίες που είχαν οικονομικές δυσκολίες και όσους ούτως ή άλλως συνήθιζαν να πίνουν, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Γιάκομπ Μάνταϊ από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης και αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον Φαλκ Κίφερ, γιατρό που ειδικεύεται σε θέματα εθισμού και διευθυντή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στη Γερμανία σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία έχει μειωθεί γενικά αλλά έχει αυξηθεί σε ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες. Και συγκεκριμένα σε «άτομα που ήδη έπιναν τακτικά αλκοόλ στο σπίτι απλά για να περάσουν ένα ωραίο βράδυ ή για να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την πλήξη ή τις ανησυχίες», λέει στη Deutsche Welle.

Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι «περίπου το 25 % των ενηλίκων που έπιναν πάνω από το μέσο όρο πριν από την πανδημία αύξησαν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η τελεργασία παράγοντας στρες

Ο Κίφερ βλέπει επίσης ως λόγο για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εν μέσω πανδημίας διάφορες ψυχοκοινωνικές πιέσεις, όπως για παράδειγμα τα παιδιά που διαβάζουν στο σπίτι και δεν πάνε σχολείο ή οι σύζυγοι που εργάζονται στο σπίτι, αλλά ακόμη και η πλήξη και η αίσθηση ότι δεν είσαι πλέον χρήσιμος.

Σύμφωνα με την Κριστίνε Κράιντερ από τη γερμανική υπηρεσία για θέματα εθισμού (DHS) είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αυξημένη κατανάλωση και αυτό διότι «το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να είναι εθιστικό».

Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ασθένεια

Η ειδικός στην πρόληψη των εξαρτήσεων παρατηρεί πάντως πως «Ο εθισμός στο αλκοόλ δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια ασθένεια». Η οικογένεια και οι φίλοι θα πρέπει να το αναφέρουν αν πιστεύουν πως κάποιος πίνει πάρα πολύ, συμβουλεύει ο Κίφερ. «Δεν θα πρέπει να διατυπωθεί όμως ως μομφή αλλά ως ανησυχία για τον άλλον. Έτσι μπορείς να τον κάνεις να σκεφθεί περισσότερο», λέει.

Σύμφωνα με την Κράιντερ, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάντα επικίνδυνη. «Είναι ένα δηλητήριο που εισχωρεί στα κύτταρα και αυτό είναι επιβλαβές. Παίζει ρόλο σε περίπου 200 ασθένειες. Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι», λέει. Αν οι ενήλικες θέλουν πάντως να πιουν, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει για τις γυναίκες τα 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου 0,3 του λίτρου μπύρα ή 0,15 του λίτρου κρασί).

Για τους άνδρες ισχύει το διπλάσιο. Προϋπόθεση σύμφωνα με το DHS είναι πάντως πως θα υπάρχουν δύο έως τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments