Κόσμος

Delmicron & Florona – Οι δίδυμοι μπελάδες της πανδημίας – Πόσο μας απειλούν

Delmicron & Florona – Οι δίδυμοι μπελάδες της πανδημίας – Πόσο μας απειλούν
Επιστήμονες του ΕΚΠΑ εξηγούν, τι συμβαίνει με τις ταυτόχρονες μολύνσεις παραλλαγών του κορωνοϊού και γρίπης

Δύο νέοι όροι μπήκαν με την έλευση του νέου έτους στις ζωές μας, με την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, να κυριαρχεί πλέον στην Ευρώπη και να έχει οδηγήσει σε κάθετη αύξηση κρουσμάτων Covid-19. Οι διπλές και ταυτόχρονες μολύνσεις, με τις δίδυμες ονομασίες Delmicron και Florona, αποτελούν και τις νέες απειλές και οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Ξεκαθαρίζουν ότι και οι δύο όροι δεν αναφέρονται σε κάποιο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, αλλά σε συνύπαρξη του στελέχους Όμικρον είτε με το στέλεχος Δέλτα (Delmicron) είτε με την εποχική γρίπη (Florona).

Ταυτόχρονη λοίμωξη με Όμικρον και Δέλτα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο 

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ειδικά εάν υποφέρουν και από συνυπάρχουσες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 και μάλιστα είναι πιθανό να νοσήσουν ταυτόχρονα και από τις δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δηλαδή την Όμικρον και τη Δέλτα.

Η συν-λοίμωξη με τα δύο στελέχη (Delmicron) μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Και αυτό ισχύει γιατί μπορεί το στέλεχος Όμικρον να είναι το κυρίαρχο, ωστόσο το στέλεχος Δέλτα δεν έχει εκλείψει.

Στο γενικό πληθυσμό, η πιθανότητα της ταυτόχρονης λοίμωξης με δύο στελέχη SARS-CoV-2 είναι χαμηλή, ωστόσο σε περιπτώσεις συνωστισμού μπορεί να συνυπάρχουν κρούσματα τόσο Δέλτα όσο και Όμικρον.

Εάν τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό βρεθούν στο πλήθος, θα εκτεθούν πιθανότατα και στα δύο στελέχη και μπορεί να εμφανίσουν κλινική νόσο και από τα δύο στελέχη.

Τα συμπτώματα είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός των συμπτωμάτων από τα δύο στελέχη και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, ανοσμία, αγευσία, πονοκέφαλο, καταρροή και πονόλαιμο.

Παράλληλη λοίμωξη από COVID-19 και γρίπη και η σημασία του εμβολιασμού 

Μόλις πρόσφατα αναφέρθηκε στο Ισραήλ η περίπτωση μιας εγκύου που προσήλθε στο νοσοκομείο για τοκετό και διαγνώσθηκε με παράλληλη λοίμωξη από COVID-19 και γρίπη (Florona). Η ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί για κανέναν από τους δύο ιούς.

Παρότι ο όρος Florona μπορεί να προέκυψε πρόσφατα, η συνλοίμωξη δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για την ιατρική κοινότητα.

Ο ιός SARS-CoV-2 και ο ιός της γρίπης μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή με την κοντινή επαφή σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή/και αερολύματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος.

Οι δύο λοιμώξεις έχουν κοινά συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας, ο πυρετός και η καταρροή.

Διαφορετικές δοκιμασίες PCR για τον ιό της γρίπης και για τον SARS-CoV-2 μπορεί να αποσαφηνίσουν σε κάθε περίπτωση την αιτιολογία των συμπτωμάτων.

Και οι δύο λοιμώξεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα, να προκαλέσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, και να οδηγήσουν στον θάνατο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η επικράτηση του στελέχους Όμικρον δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε και άλλες, πολύ συχνές ιογενείς λοιμώξεις που συνυπάρχουν στην κοινότητα και που σαφέστατα μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα σε ευάλωτα άτομα.

Γι’ αυτόν τον λόγο τονίζεται η ανάγκη πλήρους εμβολιασμού με όλες τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις τόσο έναντι του SARS-CoV-2 όσο και έναντι της εποχικής γρίπης, παράλληλα με την τήρηση των κανόνων σωματικής απομάκρυνσης για την πρόληψη της μετάδοσης και των δύο λοιμώξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments