Οικονομία

Τουρκία πληθωρισμός: Έσπασε ρεκόρ στο 36,08 το Δεκέμβριο

Τουρκία πληθωρισμός: Έσπασε ρεκόρ στο 36,08 το Δεκέμβριο
Τουρκία πληθωρισμός: Έσπασε τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία καθώς κινήθηκε σε ύψος ρεκόρ το Δεκέμβριο στην Τουρκία.

Έσπασε τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία καθώς κινήθηκε σε ύψος ρεκόρ το Δεκέμβριο στην Τουρκία. Έφθασε ακόμη και στο 36,08% σε ετήσια βάση, που οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ποιο το ύψος του πληθωρισμού

Το ύψος του πληθωρισμού είναι επτά φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης το οποίο εξηγείται από τη μεγάλη υποχώρηση της λίρας που έχει χάσει το 45% της αξίας της απέναντι στο δολάριο σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός, που έφθασε το 21,31% τον Νοέμβριο, έχει γίνει εκρηκτικό πολιτικά θέμα στην Τουρκία, δεκαοκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο 2023.

Τουρκική λίρα: Ποια η απόδοσή της λίγο πριν κλείσει το έτος

Στις 13,2 λίρες σκαρφάλωσε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο στις 31 Δεκεμβρίου. Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο κινήθηκε στο 24,65%.

Παράλληλα, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως μία γνωστή θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανήκει σε πέντε πλούσιες οικογένειες.

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Βρίσκεται στα χέρια πέντε οικογενειών», δήλωσε o Νεμπατί κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Turk.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments