Ελλάδα

Σεξουαλική κακοποίηση: Στο αρχείο λόγω παραγραφής οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης

Σεξουαλική κακοποίηση: Στο αρχείο λόγω παραγραφής οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης
Έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τέλεση των αδικημάτων

Αρχειοθετήθηκαν λόγω παραγραφής οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για σεξουαλική κακοποίηση, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, εκβιασμούς και τιμωρίες από προπονητές τους, κατά το χρονικό διάστημα από το 1985 μέχρι και το 2000 περίπου, καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τέλεσή τους.

Για την υπόθεση, η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2021, ποινική έρευνα, καλώντας σε κατάθεση τις καταγγέλλουσες, οι οποίες είχαν αποστείλει και σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Τα περιστατικά την περίοδο 1985 – 2000

Σε πολυσέλιδη διάταξη της εισαγγελίας Εφετών περί αρχειοθέτησης της δικογραφίας περιγράφονται, κατά τις πληροφορίες, περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 και φτάνουν μετά το 2000.

Στη διάταξη αποτυπώνονται κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως σωματική καταπόνηση αθλητριών κατά την προπόνηση, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση αλλά και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Τα όποια αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και ως εκ τούτου περιγεγραμμένα.

Υπενθυμίζεται ότι αθλήτριες είχαν καταγγείλει εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όπως ανέφεραν, τις κακοποιητικές αυτές συμπεριφορές είχαν υποστεί κατά το χρονικό διάστημα από το 1985 και ύστερα από προπονητές, οι οποίοι «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν πως να κάνουν σωστά την άσκηση» και άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν.

Επίσης, στο φάκελο της υπόθεσης συγκαταλέγονται καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία, ακόμη αφαίρεση προστατευτικών στρωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής.

Η καταγγελία της Μαρίας Παπάκου

Όσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών, αυτή εντάσσεται , πιθανόν, σε κακούργημα, αλλά και αυτό έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.

Σοφία Μπεκατώρου: «Καμία έρευνα για τις  καταγγελίες, όλοι παραμένουν στις θέσεις τους»

Η γυναίκα που ξεκίνησε επί της ουσίας το κίνημα metoo στην Ελλάδα, η Σοφία Μπεκατώρου, αναφερόμενη στις καταγγελίες της Μαρίας Παπάκου σημείωσε, μιλώντας στο Μέγκα, ότι όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

«Οι φορείς γνωρίζουν. Γνωρίζει η ομοσπονδία, γνωρίζει η ολυμπιακή επιτροπή και το υπουργείο και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχουν κληθεί σε απολογία οι άνθρωποι που κατηγορούνται και βρίσκονται σε χώρους με παιδιά».

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε αν γίνονται ή αν δεν γίνονται αυτά αλλά πώς θα σταματήσουν οι συμπεριφορές αυτές και αν θέλουμε έναν υγιή αθλητισμό».

« Νιώθω ότι πρέπει να αντιδράσει το αθλητικό κίνημα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει κανένας μηχανισμός που να κινητοποιείται όταν υπάρχουν 37 καταγγελίες. Ξαφνικά αυτές οι αθλήτριες… ξύπνησαν και είπαν κάτι από τη φαντασία τους;», κατέληξε η κ. Μπεκατώρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments