Πολιτική

«Φώτα», αλλά με…κατεβασμένο το γενικό διακόπτη!

«Φώτα», αλλά με…κατεβασμένο το γενικό διακόπτη!
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους επιστήμονες που προέβλεπαν «έξαρση» των αριθμών της πανδημίας.

Η «Όμικρον», όχι απλώς επελαύνει στη χώρα μας, αλλά καταγράφει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερα, αλλά και πιο αποκαρδιωτικά «μαύρα ρεκόρ»…

Τα στοιχεία είναι «βαριά»:

  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641-ημερησια μεταβολή σχεδόν 42%
  • Αύξηση νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα 290%
  • Αύξηση εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα 34%
  • Μείωση εισαγωγών σε ΜΕΘ 4%
  • Μείωση θανάτων 1%
  • Άνοδος ισοζυγίου εισιτηρίων-εξιτηρίων στο 1,4

Οι, λεγόμενοι, «σκληροί δείκτες» δείχνουν –αν όχι να μειώνονται- να σταθεροποιούνται. Όμως, λόγω, ακριβώς, της υπέρ-μεταδοτικότητας της «Ο», το σύστημα Υγείας πιέζεται αρκετά. Κι όχι μόνο λόγω των εισαγωγών, αλλά –όπως συμβαίνει σε αρκετές κατηγορίες στο Δημόσιο- λόγω της νόσησης αρκετών λειτουργών του…

Κι όλα αυτά λίγο πριν την –επισήμως- προτελευταία «ευκαιρία» για μεγάλες συνάξεις: τον εορτασμό των Φώτων. Διότι, υπάρχει και η…τελευταία δυνατότητα μεγάλων συναθροίσεων κι άρα πιθανότητας διασποράς: η αυριανή γιορτή τ΄ Αγιαννιού…

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα, αλλά και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είναι σαφείς: «όλες οι μαζικές συνάξεις μας προβληματίζουν, οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες: μάσκες, αποστάσεις και selftest. Οι ανεμβολίαστοι, δε, καλύτερα να αποφύγουν τέτοιες εκδηλώσεις»

Δυσάρεστα μεν τα στοιχεία. Απολύτως αναμενόμενα δε. Είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών ήταν απολύτως ξεκάθαροι, όπως ο κ.Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»: «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Και τα έχει προσδιορίσει για το διάστημα: 10 με 30 Ιανουαρίου, όταν πλέον θα καταγράφεται η εικόνα γιορτών, αλλά και «Ο»…

Τα δεδομένα και τα ερωτήματα

Παράλληλα, υπάρχουν τέσσερα δεδομένα και τρία μεγάλα ερωτήματα:

Τα δεδομένα:

  1. Η κορύφωση του «κύματος» νέων διαγνώσεων είναι μπροστά, με ορίζοντα τα τέλη του μήνα
  2. Η καθημερινή (αν όχι άνοδος) μεγάλη καταγραφή κρουσμάτων
  3. Η ασφυκτική πίεση του Συστήματος Υγείας
  4. Η μείωση δυνατοτήτων σε δημόσιες υπηρεσίες

Τα ερωτήματα:

  1. Ποια θα είναι η εικόνα/επίπτωση από το άνοιγμα των σχολείων
  2. Πόσο και πως θα αντέξουν οι λειτουργίες του Δημοσίου
  3. Πόσοι θα ανταποκριθούν στις νέες εκκλήσεις για εμβολιασμό

Πώς θα κινηθεί η Κυβέρνηση

Τρία είναι τα μέτωπα –στο θέμα της πανδημικής κρίσης του κορωνοιου- στα οποία κινείται η Κυβέρνηση:

  • Στην παρατήρηση/καταγραφή/αποκωδικοποίηση των καθημερινών επιστημονικών δεδομένων
  • Στην προσαρμογή και αναπροσαρμογή των μέτρων κινητικότητας, ή περιορισμού κυκλοφορίας
  • Στη λήψη μέτρων θωράκισης και ενίσχυσης της οικονομίας

Η επόμενη εβδομάδα είναι δύσκολη και μοιάζει με εβδομάδα προσαρμογής, όχι μόνο διότι ανοίγουν ντα σχολεία, αλλά διότι –ουσιαστικά- είναι η πρώτη πραγματική εβδομάδα κανονικής λειτουργίας του Κράτους, μετά την είσοδο του νέου έτους. Άρα η Κυβέρνηση και θα παρακολουθεί την εφαρμογή και την πορεία των μέτρων, ενώ, όπως ήδη έχει σημειώσει από το πρωί το pagenews.gr υπάρχει πάντα η δυνατότητα αναπροσαρμογών στα μέτρα.

Βασικό «όπλο» της Κυβέρνησης είναι η επέκταση της «υποχρεωτικότητας» υπό διάφορες μορφές. Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί η «έμμεση υποχρεωτικότητα» της τρίτης δόσης για όλες τις ηλικίες, κάτι που είχε αποκαλύψει το pagenews.gr προ ημερών. Πλέον, αν κάποιος δεν κάνει την Τρίτη δόση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στο επτάμηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος

Ως προς τη θωράκιση της οικονομίας, προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας και η στήριξη των επιχειρήσεων. Παρατείνεται το καθεστώς για τη στήριξη επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Δηλαδή, τα ποσά ενίσχυσης που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30η Ιουνίου, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί.

Ζητούμενο είναι αν και ποια θα είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των ανθρώπων της εστίασης για ενίσχυση. Η μέχρι τώρα πορεία της Οικονομίας επέτρεψε την παροχή ενισχύσεων. Η εξέλιξη της «Ο», πιθανώς να αλλάζει τα δεδομένα και να απαιτήσει άμεσες –και προφανώς κοστοβόρες- ενισχύσεις σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία…

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 296 εκατ. μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατ. θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 83% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 1,8 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 3% και καταγράφηκαν περίπου 5.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Επιδείνωση της πανδημίας σημειώνεται στην Ευρώπη. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 73%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 4%. Καταγράφηκαν 6 εκατ. διαγνώσεις και 20.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η διασπορά της επιδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 35 χώρες, μέτρια βελτίωση παρατηρήθηκε σε μόλις μία χώρα, τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments