Κόσμος

Όμικρον: Η υπεροχή της μάσκας KN95 – Χρόνος μετάδοσης με μάσκα & χωρίς

Όμικρον: Η υπεροχή της μάσκας KN95 – Χρόνος μετάδοσης με μάσκα & χωρίς
Σε πόση ώρα κολλάς Όμικρον χωρίς μάσκα και σε πόση με μάσκα, ανάλογα τον τύπο της

Ένας θετικός φορέας κορωνοϊού και με την παραλλαγή Όμικρον ειδικότερα, που δεν φοράει μάσκα, θα μεταδώσει τον ιό σε κάποιον που επίσης δεν φοράει μάσκα σε διάστημα μόλις 15  λεπτών.

Η νέα έρευνα που κατέληξε σε αυτήν την διαπίστωση, δεν έχει όμως καλά νέα, ούτε για όλους όσοι φορούν πάνινη μάσκα. Σε αυτούς ο ιός από φορέα της Όμικρον μεταδίδεται σε μόλις 20 λεπτά.

Σε μισή ώρα δε, η παραλλαγή μεταδίδεται σε κάποιον που φοράει απλή χειρουργική μάσκα.

Ο χρόνος όμως «εκτοξεύεται» στις 2,5 ώρες εάν κάποιος φοράει μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95, ή FFP2.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρός λαιμός
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Σε πόση ώρα μεταδίδουμε κορωνοϊό σε άλλους ανάλογα με τη μάσκα που φοράμε

Αν ο πολίτης που έχει μολυνθεί φοράει πάνινη μάσκα, τότε θα κολλήσει κορωνοϊό κάποιον που δεν φοράει μάσκα σε 20 λεπτά, κάποιον που επίσης φοράει πάνινη μάσκα σε 27 λεπτά, ενώ αν ο πολίτης που είναι απέναντί του, φοράει χειρουργική μάσκα θα του «περάσει» τον ιό σε 40 λεπτά.

Αν όμως, ο πολίτης που νοσεί φοράει πάνινη μάσκα και ο άλλος φοράει μάσκα KN95, τότε θα χρειαστούν 3,3 ώρες για να κολλήσει Covid-19.

Αν ο άνθρωπος που νοσεί φοράει χειρουργική μάσκα, τότε κολλάει κάποιον που δεν φοράει μάσκα σε 30 λεπτά, κάποιον που φοράει πάνινη μάσκα σε 40 λεπτά, ενώ αν και ο απέναντί του φοράει επίσης χειρουργική μάσκα, τότε ο ιός χρειάζεται μια ώρα για να μεταδοθεί.

Αν ο άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται απέναντι από τον νοσούντα που φοράει χειρουργική μάσκα, φοράει KN95, τότε ο ιός χρειάζεται 5 ώρες για να μεταδοθεί.

Εντυπωσιάζει η προστασία από τις FFP2 και KN95 

Τι συμβαίνει όμως, όταν ο φορέας του ιού φοράει ΚΝ95, ή FFP2; Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Θα κολλήσει σε 2,5 ώρες αυτόν που δεν φοράει μάσκα, σε 3,3 ώρες αυτόν που φοράει πάνινη μάσκα, σε 5 ώρες αυτόν που φοράει χειρουργική μάσκα και σε 25 ολόκληρες ώρες κάποιον που, επίσης, φοράει μάσκα ΚΝ95. Παγώνη (ΘΕΜΑ 104,6): Άνοιγμα με διπλές μάσκες και self test, για να αλλάξει  η ψυχολογία του κόσμου

Πότε ξεκινάει η μετάδοση του ιού αν έχουμε «Όμικρον»

Την ίδια ώρα οι έρευνες για την παραλλαγή Όμικρον συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη. Ένα κομβικό ερώτημα είναι το πότε αρχίζει και μεταδίδεται ο ιός, από την στιγμή που κάποιος κολλήσει τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάδοση ξεκινάει περίπου δύο με τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, με κορύφωση την ημέρα έναρξης τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλότερος κίνδυνος έχει παρατηρηθεί σε έκθεση έξι και πέντε ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν υψηλότερος μετά από επαφή με ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα σε σύγκριση με την επαφή με ασυμπτωματικό άτομο.

Να υπογραμμίσουμε, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, πλέον είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί ένα κρούσμα κορωνοϊού και ιδιαίτερα χωρίς τη διενέργεια τεστ, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της «Όμικρον» τις πρώτες 48 ώρες, θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments