Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερη μετά από 3 χρόνια η πριγκίπισσα Μπασμά Μπιντ Σαούντ

Σαουδική Αραβία: Ελεύθερη μετά από 3 χρόνια η πριγκίπισσα Μπασμά Μπιντ Σαούντ
Η πριγκίπισσα και η κόρη της κρατούνταν φυλακισμένες δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας άφησαν ελεύθερες την πριγκίπισσα Μπασμά Μπιντ Σαούντ και την κόρη της που κρατούνταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς κατηγορία για σχεδόν τρία χρόνια.

Η πριγκίπισσα συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 καθώς ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Ελβετία για ιατρική θεραπεία, σύμφωνα με το BBC.

Δεν έγινε ποτέ γνωστό γιατί φυλακίστηκε καθώς ούτε αυτή ούτε η κόρη της Σουχούντ κατηγορήθηκαν για οποιοδήποτε έγκλημα.

Κάποιοι εικάζουν ότι η φυλάκισή της μπορεί να σχετίζεται με τις θέσεις της υπέρ των ανθρωπιστικών ζητημάτων και της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Η οικογένειά της ανέφερε στα Ηνωμένα Έθνη σε γραπτή δήλωση το 2020 ότι πιθανότατα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο «το ιστορικό της ως ειλικρινής επικριτής καταχρήσεων εξουσίας», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Άλλοι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για τους στενούς δεσμούς της με τον πρώην πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ο οποίος φέρεται να τέθηκε σε κατ′ οίκον περιορισμό.

Η πριγκίπισσα Μπασμά, 57 ετών, απηύθυνε έκκληση τον περασμένο Απρίλιο στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, λέγοντας ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό και ότι η υγεία της βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Δεν είναι γνωστό τι θεραπεία αναζητούσε στο εξωτερικό όταν συνελήφθη το 2019.

Ανακοινώνοντας την απελευθέρωσή της στο Twitter, η ALQST, οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, είπε ότι της «στερήθηκε η ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν για μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή της κατάσταση» κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη φυλακή Al-Ha’ir, στα περίχωρα του Ριάντ.

«Σε κανένα σημείο της κράτησής της δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον της», πρόσθεσε η ανακοίνωση της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία.

Η πριγκίπισσα Μπασμά είναι η μικρότερη κόρη του βασιλιά Σαούντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Σαουδική Αραβία μεταξύ 1953 και 1964.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments