Ελλάδα

Επιτροπή Ειδικών: Συνεδρίαση σήμερα για εστίαση, μουσική και γήπεδα

Επιτροπή Ειδικών: Συνεδρίαση σήμερα για εστίαση, μουσική και γήπεδα
Σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής για πιθανή χαλάρωση των μέτρων

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής σήμερα Τετάρτη την ώρα που πληροφορίες – αντικρουόμενες μεταξύ τους σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης – κάνουν λόγο για πιθανή χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή την περίοδο των εορτών, για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν επικρατήσει από χθες, αφενός υπάρχει η σκέψη για μια μικρή ανάσα στους πολίτες από το σφικτό περιοριστικό πλαίσιο των εορτών, χωρίς όμως σημαντικές διαφοροποιήσεις ενώ από την άλλη, απορρίπτεται οποιαδήποτε σκέψη για χαλάρωση των μέτρων καθώς ακόμη ο κίνδυνος από την Όμικρον δεν έχει αποτυπωθεί σε όλο του εύρος και οι επιστήμονες περιμένουν κορύφωση τις επόμενες ημέρες.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο pagenews.gr o Δημήτρης Μιχαλέλης, το σενάριο για επιστροφή της μουσικής στην εστίαση –χωρίς να αλλάξει όμως οτιδήποτε άλλο ως προς τους άλλους περιορισμούς πχ όρθιοι, ή κλείσιμο στις 24.00- φαντάζει αρκετά πιθανό. Έτσι κι αλλιώς «η απουσία μουσικής», ως μέτρο, εξ αρχής –από το πρώτο κύμα πανδημίας- αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό ως προς την επιστημονική του λογική.

Η επιτροπή των ειδικών θα πρέπει να αποφασίσει για την ημερομηνία-διπλό ορόσημο: τη 16η Ιανουαρίου που λήγουν τόσο το «τελεσίγραφο» για εμβολιασμό των «60plus», όσο και η διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού. Κι επομένως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις: και για το ποια μέτρα θα ισχύουν από Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, αλλά και για το τι θα γίνει με τους «60plus» και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους δεν εμβολιαστούν. Χθες σε διπλή γραμμή, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό παράθυρο για χρονική επέκταση του προστίμου εφόσον υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, για να το κλείσει λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου. 

Φρένο στη χαλάρωση των μέτρων

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων πρόωρη. Ωστόσο, όπως επισήμανε, ενδέχεται να γίνουν κάποιες σημειακές τροποποιήσεις». Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου,  η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών, χωρίς να έχει θέσει κανένα πλαίσιο συζήτησης. Ωστόσο ερωτηθείς για πιθανή παράταση των μέτρων και πόση θα είναι η χρονική διάρκεια είπε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τα μέτρα θα μπορούσαν να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Οι δύο αλλαγές που εξετάστηκαν

Στο πλαίσιο μίας μικρής χαλάρωσης των μέτρων, είχε πέσει στον τραπέζι το ενδεχόμενο της επιστροφής της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή και συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις και παραπέμπουν το θέμα στην επιτροπή, χωρίς η κυβέρνηση να επιμείνει για κάποια αλλαγή.

Η δεύτερη αλλαγή ήταν στην αύξηση του αριθμού των οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και έως χίλια άτομα στο 20%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments