Άποψη

Η μουσική εξημερώνει και την «Ο»; – Σενάρια για επιστροφή στην εστίαση

Η μουσική εξημερώνει και την «Ο»; – Σενάρια για επιστροφή στην εστίαση
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για τα σενάρια λιγότερο αυστηρών μέτρων που επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση, την ώρα που οι επιστήμονες μιλούν για «έξαρση» της «Ο»

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος» έλεγε ο Νίτσε. Και –σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις- θα συμπλεύσει με την άποψή του και η Κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας επανήλθαν σκέψεις αισιοδοξίας το τελευταίο διήμερο.

Από τη μια τα αυξημένα τεστ και ο έλεγχος της διασποράς με το άνοιγμα των σχολείων και από την άλλη οι διαγνώσεις που έδειξαν μια σταθεροποίηση, λειτουργούν ως «ανάσα με το κεφάλι έξω» μετά από ένα παρατεταμένο μακροβούτι. Κι έτσι, το σενάριο για επιστροφή της μουσικής στην εστίαση –χωρίς να αλλάξει όμως οτιδήποτε άλλο ως προς τους άλλους περιορισμούς πχ όρθιοι, ή κλείσιμο στις 24.00- φαντάζει αρκετά πιθανό.

Έτσι κι αλλιώς «η απουσία μουσικής», ως μέτρο, εξ αρχής –από το πρώτο κύμα πανδημίας- αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό ως προς την επιστημονική του λογική.

Αυτό και ό,τι άλλο ανακοινωθεί θα το ξέρουμε αύριο, ή το αργότερο την Πέμπτη. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ημέρες φθάνουμε στην ημερομηνία-διπλό ορόσημο: τη 16η Ιανουαρίου λήγουν τόσο το «τελεσίγραφο» για εμβολιασμό των «60plus», όσο και η διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού. Κι επομένως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις: και για το ποια μέτρα θα ισχύουν από Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, αλλά και για το τι θα γίνει με τους «60plus» και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους δεν εμβολιαστούν.

Τα σενάρια

Τα σενάρια όσων εξετάζει η κυβέρνηση είναι αρκετά και γνωστά σε όσους διαβάζουν pagenews.gr. Γνωστή, αλλά και πιεστική η ανάγκη της κοινωνίας να ανασάνει και να βαφτίσει έξοδο από την κρίση» κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και εκτίμηση. Τα πράγματα όμως για την Κυβέρνηση, που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις δεν είναι έτσι. Άλλωστε, υπήρξαν περιπτώσεις που τα αισιόδοξα σενάρια-προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Όπως αναλύουν ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου και το pagenews.gr τα μέτωπα είναι μεγάλα, ανοιχτά και δύσκολα.

Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών μπορεί να…ισορροπήσει σήμερα καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι νέες διαγνώσεις που θα ανακοινωθούν ενδέχεται να φθάσουν σε νέο επικίνδυνο επίπεδο.

Άλλωστε το μήνυμα το έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση, όταν χθες σημείωνε με νόημα: «Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα».

Ηδη, σήμερα, δεύτερη ημέρα λειτoυργίας των σχολείων, όπως ανακοινώθηκε εγιναν σχεδόν 10.000 νέες διαγνώσεις. Αρα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, χθες και σήμερα εντοπίστηκαν άνω των 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί με θετικά selftest.

Τούτων δοθέντων και με την έξαρση των νέων κρουσμάτων μπροστά μας, μοιάζει περίεργο, ποια άλλα μέτρα «χαλάρωσης» μπορεί να ανακοινωθούν, πέρα από την επαναφορά της μουσικής κι αυτό για λόγους ψυχολογικούς. Ακόμη και ο περιορισμός στην προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα, λειτούργησε μερικώς, καθώς επιβεβαιώθηκε πλήρως η πρόβλεψη της Κυβέρνησης (όταν ανακοίνωνε τα μέτρα) ότι θα ακολουθήσουν αναβολές αγώνων λόγω κρουσμάτων σε ομάδες. Κάτι που συνέβη…

Στη λογική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι περισσότερο να ανακοινωθούν κάποιες «ανάσες» με ουσιαστική παράταση των μέτρων μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Έτσι ώστε, ενόψει Φεβρουαρίου, να ανακοινωθεί ένα «πακέτο» μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει και τις αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Μπορεί να έχει τη σημασία της μια παράγραφος των Κυβερνητικών ανακοινώσεων, η οποία ενδεχομένως «πέρασε» απαρατήρητη. Όπως επισημάνθηκε με βάση τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο Υγείας στη διάθεσή του: «από τους άνω των 60 ετών δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού το 92,3% και από τους κάτω των 60 ετών, το 75,2%».

Είναι ξεκάθαρη η αντίστιξη της συμπεριφοράς ανάμεσα στην «υποχρεωτικότητα» -που επιβλήθηκε στους άνω των 60- με όσους ακόμη έχουν το εμβόλιο ως επιλογή. Και το σίγουρο είναι ότι το 75,2% για την τρίτη δόση, δεν είναι ποσοστό που παρέχει ασφάλεια…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments