Ελλάδα

ΙΣΘ για επιστράτευση γιατρών: Να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις

ΙΣΘ για επιστράτευση γιατρών: Να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για Βατερλό

Διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών ζητά από το υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «Βατερλό», που διαδέχεται τις αστοχίες της προηγούμενης επιστράτευσης.

Ο ΙΣΘ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έχουν επιστρατευτεί αναισθησιολόγοι – εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους.

Σημειώνει επίσης ότι επιστρατεύτηκαν επτά από τους 10 αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία, που πραγματοποιεί 4500 τοκετούς το χρόνο, καθώς και 5 από τους 6 μόνιμους αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, δύο εκ τω οποίων εφημερεύουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής. Επιστρατεύτηκαν επίσης γιατροί χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα ηλικιακό κριτήριο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 70 ετών.

Τις αστοχίες διαδέχτηκε το Βατερλό

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 7 Ιανουαρίου, είχαν διατυπώσει τις προτάσεις τους και είχαν ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα της επιστράτευσης.

“Δυστυχώς τις αστοχίες της προηγούμενης επιστράτευσης διαδέχτηκε το Βατερλό της σημερινής”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Προβληματική η λειτουργία κλινικών

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: “Κατά την πρόσφατη επιστράτευση γιατρών στη Θεσσαλονίκη στις 19/10/2021 είχαν κληθεί προς επιστράτευση, μεταξύ των άλλων, συνάδελφος εγκυμονούσα , Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του 424 καθώς και συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρον η εθελοντική προσφορά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιωτών αναισθησιολόγων η οποία προέκυψε μετά από συντονισμό του ΙΣΘ κατόπιν αιτήματος των υγειονομικών περιφερειών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν έρθει στον ΙΣΘ από συναδέλφους, έχουν επιστρατευτεί Αναισθησιολόγοι-Εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της πόλης μας οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους. Επιστρατεύτηκαν 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4500 τοκετούς το χρόνο. Επιστρατεύτηκαν 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, δύο εκ τω οποίων εφημερεύουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής. Επιστρατευτήκαν συνάδελφοι χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα ηλικιακό κριτήριο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 70 ετών. Τέλος επιστρατεύτηκαν συνάδελφοι για να εργαστούν σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς καμία πρόνοια για τη μετακίνησή τους και τη διαμονή τους εκεί.

Δεν απευθύνονται σε τουρίστες

Καλούμε τις υπηρεσίες του υπουργείου -συνεχίζει ο ΙΣΘ-  να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν απευθύνονται σε τουρίστες και να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό στους συναδέλφους που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διορθώνοντας άμεσα τα λάθη τους.

Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους που εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, πρέπει να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή και ασφαλής μετακίνηση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά θα καλύψει με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όλους τους επιστρατευμένους συναδέλφους.

Η παροδική ενίσχυση του ΕΣΥ (για όσο διάστημα διαρκεί το 5ο κύμα) πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς διαταραχή της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει και αυτός δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό αλλά και σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο ΠΦΥ. Για ακόμη μια φορά πρέπει να τονιστεί, ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμου προσωπικού και με σύγχρονη αναπροσαρμογή των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογων με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, συγχρόνως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Μόνο έτσι θα ανασταλεί η διαρροή των νέων συναδέλφων προς το εξωτερικό και θα επιβραδυνθεί ο αριθμός παραιτήσεων των ήδη υπηρετούντων”.

Επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών

Όπως είναι γνωστό, το μέτρο της «επιστράτευσης» ιδιωτών γιατρών, τέθηκε σε ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα. Αφορά ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αναφέρεται: «Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.

Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47).

Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’.

Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments