Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Κατά 25% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών το Νοέμβριο 2021

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Κατά 25% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών το Νοέμβριο 2021
ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Νέα μεγάλη αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Νέα μεγάλη αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Νέα μεγάλη αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αφορά τον περασμένο Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Που οφείλεται η αύξηση

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η περαιτέρω αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

  • α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 37,1% , και
  • β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,8%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,9% τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 25% οφείλεται κυρίως στις παρακάτω αυξήσεις στους επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας: κατά 85,3% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατά 64% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά 30,3% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, κατά 10,3% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, κατά 8,1% στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατά 6,8% στη φαρμακοβιομηχανία, κατά 5,2% στη χαρτοποιία, κατά 4,2% στην κλωστοϋφαντουργία, κατά 3,4% στη βιομηχανία τροφίμων, κατά 3,1% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατά 2,6% στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, και κατά 2,2% στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Αύξηση 40,6% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας τον Οκτώβριο

Αυξήθηκε κατά 40,6% ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αύξηση κατά 41,3% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης.

  • Μείωση κατά 9,5% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων.

Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Αύξηση κατά 61,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς.
  • Αύξηση κατά 29,6% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 4,3% τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments