Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Κατά 25% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών το Νοέμβριο 2021

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Κατά 25% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών το Νοέμβριο 2021
ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Νέα μεγάλη αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Νέα μεγάλη αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αφορά τον περασμένο Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Που οφείλεται η αύξηση

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η περαιτέρω αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

  • α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 37,1% , και
  • β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,8%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,9% τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 25% οφείλεται κυρίως στις παρακάτω αυξήσεις στους επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας: κατά 85,3% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατά 64% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά 30,3% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, κατά 10,3% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, κατά 8,1% στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατά 6,8% στη φαρμακοβιομηχανία, κατά 5,2% στη χαρτοποιία, κατά 4,2% στην κλωστοϋφαντουργία, κατά 3,4% στη βιομηχανία τροφίμων, κατά 3,1% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατά 2,6% στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, και κατά 2,2% στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

ΕΛΣΤΑΤ βιομηχανία: Αύξηση 40,6% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας τον Οκτώβριο

Αυξήθηκε κατά 40,6% ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αύξηση κατά 41,3% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης.

  • Μείωση κατά 9,5% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων.

Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Αύξηση κατά 61,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς.
  • Αύξηση κατά 29,6% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 4,3% τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments