Αθλητισμός

Τζόκοβιτς Αυστραλία: Απελαύνεται ο Σέρβος τενίστας

Τζόκοβιτς Αυστραλία: Απελαύνεται ο Σέρβος τενίστας
Τζόκοβιτς Αυστραλία: Τέλος στην υπόθεση έδωσε το δικαστήριο, καθώς απέρριψε την έφεση του Σέρβου τενίστα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η απέλαση του.

Το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς με αποτέλεσμα, την έναρξη της διαδικασίας απέλασης του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σέρβος τενίστας είχε κερδίσει την πρώτη έφεση για την αφαίρεση της βίζας, έπειτα συνελήφθη ξανά. Ακόμη, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι είχε θετικό PCR, αλλά χωρίς να το γνώριζε έκανε κανονικά το πρόγραμμα των δημόσιων εμφανίσεων του. 

Ο ανώτατος δικαστής Τζέιμς Άλσοπ ανακοίνωσε την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση του Τζόκοβιτς. Η απόφαση μάλιστα ήταν ομόφωνη. Πλέον, ο Τζόκοβιτς καλείται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της κυβέρνησης και να αποχωρήσει από τη χώρα, χωρίς να συμμετάσχει στο Australian Open.

Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς παραμένει σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγει από την Αυστραλία και μένει να δούμε πλέον αν δεν θα επιστρέψει στην Αυστραλία για τα επόμενα τρία χρόνια (αυτό προκύπτει από το νόμο), ωστόσο υπάρχει το παράθυρο να πάρει ειδική βίζα και να δούμε τον Νόλε στο επόμενο Australian Open.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς ζήτησαν χρόνο για να εξετάσουν την απόφαση και το δικαστήριο θα επιστρέψει σε περίπου μισή ώρα, ωστόσο η νομική ομάδα του Σέρβου δεν είπε ότι θα προβούν σε περαιτέρω ενέργειες για να σταματήσουν την απέλασή του.

Τι ειπώθηκε στο δικαστήριο

Για περίπου 5,5 ώρες οι δικηγόροι αγόρευαν σχετικά με την θέση τους και τους λόγους που η πλευρά Τζόκοβιτς προχώρησε σε έφεση, με το δικαστήριο να διακόπτει και να αποφασίζει να συνεχίσει με ορισμένα σημεία της υπόθεσης από το απόγευμα (τοπική ώρα).

Τελικά, η οριστική απόφαση και το τέλος στο σίριαλ δόθηκε λίγο πριν τις 9.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Κεντρικό επιχείρημα των δικηγόρων του Τζόκοβιτς στην προηγηθείσα ακροαματική διαδικασία ήταν ότι η παρουσία και συμμετοχή του Σέρβου τενίστα στο Australian Open δεν ενθαρρύνει το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» και αίσθημα.

«Αν υπήρχε βάση για να σκεφτεί κανείς ότι η παρουσία και η συμμετοχή του κ. Τζόκοβιτς σε ένα τουρνουά τένις θα μπορούσε με τον όποιο τρόπο να οδηγήσει σε αυτό το αίσθημα κατά του εμβολιασμού, θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα συνοδευόταν από διαμαρτυρίες ή συγκεντρώσεις. Πέρυσι αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Open και σε άλλα μεγάλα τουρνουά σε όλο τον κόσμο και δεν προκάλεσε τίποτα», είπε σχετικά ο νομικός εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ. Αντίθετα, όπως πρόσθεσε ο δικηγόρος του, η πιθανή απέλαση του Τζόκοβιτς μπορεί να τονώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις διαμαρτυρίες.

«Σύμβολο των αντιεμβολιστών»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο δικηγόρος Στέφεν Λόιντ, υποστήριξε ότι ο Τζόκοβιτς «έχει γίνει πλέον σύμβολο για τις ομάδες των αντιεμβολιαστών». «Τι ρόλο θα μπορούσε λοιπόν να παίξει το γεγονός ότι κάποιος με το status και τη σημασία του Tζόκοβιτς βρίσκεται στην Αυστραλία σε μια εποχή που ο εμβολιασμός αποτελεί ζήτημα», διερωτήθηκε.

Είναι σαν ο Τζόκοβιτς να εγκρίνει και να υιοθετεί ένα εμπορικό προϊόν, είπε ακόμη ο δικηγόρος υποστηρίζοντας ότι οι αντιεμβολιαστές επωφελούνται από τη «δημοφιλία και την ιδιότητα του τενίστα». «Δικαίως ή αδίκως θεωρείται ότι υποστηρίζει μια αντι-εμβολιαστική άποψη. Και η παρουσία του εδώ φαίνεται να συμβάλει σε αυτό και θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν αντι-εμβολιαστές», πρόσθεσε

Τζόκοβιτς νέα: Η παραδοχή

Σημειώνεται πως η παραδοχή του Σέρβου τενίστα ότι, παρ’ όλο που ήξερε πως νοσούσε από κοροναϊό δεν έμεινε σε καραντίνα, έχει κάνει ακόμα και φανατικούς υποστηρικτές του να τον κατακρίνουν.

Η ιατρική εξαίρεση, τα λάθη στην ταξιδιωτική φόρμα, η παραβίαση του σερβικού πρωτοκόλλου για την COVID και οι αντιφάσεις στις ημερομηνίες των τεστ έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών της Αυστραλίας.

Ο κορυφαίος τενίστας της παγκόσμιας κατάταξης, με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, παραδέχτηκε ότι γνώριζε πως έχει προσβληθεί από κοροναϊό όταν φωτογραφήθηκε για γαλλικό ΜΜΕ, αλλά το έκανε «για να μην απογοητεύσει τον δημοσιογράφο», ενώ παραδέχτηκε ότι αφού είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα φωτογραφήθηκε με παιδιά.

Σε ό,τι αφορά το λάθος στην ταξιδιωτική δήλωση επέρριψε την ευθύνη στον ατζέντη του και εξέφρασε τον σεβασμό του προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

«Ήταν πάντα τιμή μου να παίζω στο Οπεν της Αυστραλίας. Είναι μία διοργάνωση που αγαπάνε όλοι και θα έχω την ευκαιρία να ανταγωνιστώ με τους καλύτερους στον κόσμο, μπροστά σε μερικούς από τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments