Άποψη

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή από τη βάση – Πολιτική αυτοχειρία ή φυγή προς τα εμπρός;

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή από τη βάση – Πολιτική αυτοχειρία ή φυγή προς τα εμπρός;
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για το παρασκήνιο της σύγκρουσης και την επόμενη ημέρα

«Ο ηγέτης αποκτά κύρος με το να είναι αληθινός φίλος είτε πραγματικός εχθρός. Δηλαδή παίρνει θέση καθαρά υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτή η τακτική έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από την απλή ουδετερότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αποδέχτηκε πλήρως τη παραπάνω αρχή του Μακιαβέλι. Ευρισκόμενος στη πιο δύσκολη θέση της πολιτικής του πορείας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έριξε το…κύβο. Η απόφαση του, όπως τουλάχιστον τη μεταφράζουν πολιτικοί κύκλοι, είναι να αλλάξει δραματικά το κόμμα του. Και έριξε τη δίκη του χειροβομβίδα, το ωστικό κύμα της οποίας θα παρασύρει πολλούς. Απέναντι του ήδη έχει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Πάνο Σκουρλέτη, τον Δημήτρη Βίτσα, τον Θοδωρή Δρίτσα, τον Νίκο Βούτση, τον Δημήτρη Παπαδημούλη(;)…

Η πρόταση του για απευθείας εκλογή του ίδιου και της κεντρικής επιτροπής, από τη βάση του κόμματος και όχι από το συνέδριο προκαλεί αναταραχή και συγκρούσεις. Ο δρόμος προς το συνέδριο της Άνοιξης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ήδη πολλοί τον κατηγορούν πως προχώρησε σε αυτή την επιλογή γιατί «ήξερε πως μια εκλογή από τους πολίτες στο πρότυπο του Γιώργου Παπανδρέου, θα είχε μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε». Καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος όσοι ψήφιζαν να μην έφταναν σε μεγάλο αριθμό. Θα εμφανιζόταν, λοιπόν, να είχε σαφώς μικρότερη αποδοχή στη κοινωνία από ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σημειωτέον, λένε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρχηγός κόμματος της τάξης του 32%!

Προσωποκεντρικό κόμμα;

Τον κατηγορούν, επίσης, πως λαμβάνει μια απόφαση θέλοντας να μετατρέψει το κόμμα του από κόμμα αριστεράς σε προσωποκεντρικό, ακολουθώντας τα πρότυπα των αστικών σοσιαλοδημοκρατικών κομμάτων.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, επίσης, πως η στρατηγική του, είναι πολιτική διαχείρισης της ήττας στις επερχόμενες εκλογές αφού θα είναι πολύ πρόσφατη η εσωκομματική του επικράτηση και δεν θα υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του. Κάποιοι, μάλιστα, αμφισβητούν ευθέως τη προοπτική ανανέωσης που υποστήριξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως «ανανέωση με το Παύλο Πολάκη, δεν γίνεται»! Πιστεύουν, δε, πως με το τρόπο που ετέθη το όλο ζήτημα θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια, με πολλές συνέπειες, ειδικά στη πορεία προς τις εκλογές…

Είναι γεγονός πως τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερα ζητήματα  δημιούργησαν στην γενικότερη εικόνα του κόμματος, παρά προωθούσαν τις όποιες θέσεις του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να επιτεθεί στη κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη πανδημία, ζητώντας εκλογές, τα κεντρικά στελέχη, βρισκόντουσαν στη δυσχερή θέση να απολογούνται για τις ταβέρνες του Παύλου Πολάκη, που για πολλούς είναι ξένο σώμα.

Οι υποστηρικτές της πρότασης Τσίπρα που είναι και η πλειοψηφία του κόμματος, εκτιμούν πως τα τελευταία δυο χρόνια, μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνον αντιπολίτευση δεν έκανε. Ζητήματα ιδεολογικού περιεχομένου αλλά και εσωτερικές  συγκρούσεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, απασχολούσαν την εσωτερική πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν και συνεχίζουν να δείχνουν την αδιαφορία των πολιτών αλλά και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Παρά τις κρίσεις, τις πυρκαγιές, την ακρίβεια, τη πανδημία. «Δεν πείθουμε πρόεδρε» ήταν η φράση που άκουγε σχεδόν καθημερινά, από υψηλόβαθμα στελέχη που του τόνιζαν την ανάγκη μεγάλων αλλαγών. Σαν τη χθεσινή. Η εκλογή από τη βάση της ηγεσίας-προέδρου και κεντρικής επιτροπής-αποτελεί μια βαθιά δημοκρατική αλλαγή, λένε όσοι θεωρούν επιτακτική την ανάγκη των μεγάλων αλλαγών. «Ένα σύγχρονο δημοκρατικό ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, δεν μπορεί να λειτουργεί υπό την απειλή των μηχανισμών», σημειώνουν με δηκτικό τρόπο, θέτοντας ουσιαστικά και τη νέα πολιτική ταυτότητα του κόμματος.

Παίρνει το παιχνίδι επάνω του

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως απόφασισε να πάρει το παιχνίδι πάνω του και επομένως να κριθεί από αυτήν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, κλείνει και ιδρύεται ουσιαστικά ένα νέο κόμμα. «Μόνο που με τα ίδια υλικά δεν φέρνεις διαφορετικά αποτελέσματα». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως «στο βάθος κρύβεται και η ριζική ανανέωση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας». Εκτιμούν επιπλέον πως προοπτικά δεν αποκλείεται ακόμη και η αλλαγή του ονόματος με έμφαση στη Προοδευτική Πολιτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από χθες διέβη, τον Ρουβίκωνα. Αυτό που μέλλει να αποδειχθεί είναι αν θα καταλάβει τη «Ρώμη» με τους λεγεωνάριους. Αν δηλαδή καταφέρει να πείσει τους πολίτες. Στη πολιτική, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και πιο συγκεκριμένα από τη Κυριακή των εκλογών. Και ουχί της απλής αναλογικής…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments