Διεθνή

Ουκρανία: Τύμπανα πολέμου – Συσσώρευση στρατευμάτων και εξοπλισμών στα σύνορα

Ουκρανία: Τύμπανα πολέμου – Συσσώρευση στρατευμάτων και εξοπλισμών στα σύνορα
Την ώρα που Μπλίνκεν και Λαβρόφ δεσμεύονταν να κρατήσουν τη διπλωματία ζωντανή, η ένταση γύρω από την Ουκρανία συσσωρευόταν, με τη Ρωσία να μεταφέρει περισσότερα στρατεύματα, εξοπλισμούς και αντιαεροπορικά συστήματα προς τη Λευκορωσία

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Την ώρα που Μπλίνκεν και Λαβρόφ δεσμεύονταν να κρατήσουν τη διπλωματία ζωντανή, η ένταση γύρω από την Ουκρανία συσσωρευόταν, με τη Ρωσία να μεταφέρει περισσότερα στρατεύματα, εξοπλισμούς και αντιαεροπορικά συστήματα προς τη Λευκορωσία, παραδοσιακή χώρα σύμμαχο της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται πως πρόκειται για στρατιωτικά γυμνάσια.

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας ζητά ο Πολωνός πρωθυπουργός

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.

«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.

«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων.

«Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας»

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε. Μπάιντεν

Στο Καμπ Ντέιβιντ ο Μπάιντεν

«Ο Πρόεδρος θα μεταβεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ με την ομάδα εθνικής του ασφάλειας για να συζητήσει την κατάσταση — κάποιοι θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, κάποιοι θα είναι εκεί αυτοπροσώπως», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Θα συνεχίσουμε επίσης να διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και θα απαντήσουμε γραπτώς την επόμενη εβδομάδα».

Μετά από εβδομάδες έντονης ρητορικής, υπήρχαν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις εντάσεις και να δώσουν χρόνο στη διπλωματία να παίξει το ρόλο της. Η συμφωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ την Παρασκευή να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ήταν κατάληξη μιας σειράς συνομιλιών που ξεκίνησαν στις 30 Δεκεμβρίου με ένα τηλεφώνημα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Μπάιντεν και συνεχίστηκαν από τρεις συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα που δεν παρείχαν σημαντικές αποκαλύψεις αλλά εμπόδισαν τη Ρωσία να εμφανίσουν τη χρήση βίας ως τη μοναδική του επιλογή.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι ο κ. Πούτιν θα επιχειρήσει να «δοκιμάσει τη Δύση», μια πρόβλεψη που ξεπέρασε κατά πολύ τις επίσημες εκτιμήσεις πληροφοριών που περιγράφονται από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Ρωσία ΝΑΤΟ: Το αντάλλαγμα για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ προκειμένου να μην υπάρξει πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι έχουν παρατάξει στρατεύματα περιμετρικά της χώρας προκειμένου, από την μία η Ουκρανία να μην γίνει μέλος της συμμαχίας και από την άλλη να ικανοποιήσουν το χρόνιο αίτημα τους για περιορισμό των ΝΑΤΟϊκών συνόρων.

Στις 12 Ιανουαρίου, συνεκλίθη το συμβούλιο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας  προκειμένου να συζητηθούν οι ανησυχίες της Δύσης για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και οι εγγυήσεις ασφάλειας που αξιώνει η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

svg%3E

Τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι μπήκαν στον διάλογο με τον όρο να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όμως ζήτησε και άλλες εγγυήσεις:

  • Το πρώτο αίτημα είναι το ΝΑΤΟ να σταματήσει άμεσα την επέκταση του και να επιστρέψει στα σύνορα που οριοθετήθηκαν στις 23 Μαϊου του 1997. Αυτό σημαίνει ότι στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία που μπήκαν μετά το 1997, θα πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα  τα όπλα και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός από αυτές τις χώρες.
  • Το δεύτερο είναι ότι δεν θα αναπτυχθούν επίγειοι πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς σε περιοχές που είναι δυνατό να την χτυπήσουν.
  • Το τρίτο είναι ότι δεν θα διεξάγονται ασκήσεις στη συμφωνημένη παραμεθόρια ζώνη

Η απάντηση του ΝΑΤΟ

Στα παραπάνω ανταλλάγματα το ΝΑΤΟ απαντά πως

  • Δεν θα παραχωρήσει στην Ρωσία δικαίωμα βέτο στην “πολιτική της ανοιχτής πόρτας” (εξέταση αιτήσεων προσχώρησης κρατών στην συμμαχία)
  • Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών συζητήσεων με τη Ρωσία επί ζητημάτων ελέγχου των εξοπλισμών και ανάπτυξης πυραύλων

Η απάντηση Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν, με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Το Βουκουρέστι χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το αίτημα της Ρωσίας να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που είναι παρόντα στο ρουμανικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνθήκης που ζητάει η Μόσχα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. “Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

Ο Πετκόφ έκανε τη δήλωσή αυτή στο κοινοβούλιο μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Μόσχας για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. “Η Βουλγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει κάνει από καιρό την επιλογή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments