Διεθνή

«Θεία Μόζερ»: Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που φωτογραφήθηκαν ποτέ

«Θεία Μόζερ»: Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που φωτογραφήθηκαν ποτέ
«Θεία Μόζερ»: Η εικόνα χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1852 με μια μικρή σημείωση που αναφέρει επίσης την ηλικία της 103 ετών.

Η εξέλιξη της φωτογραφίας τον 19ο αιώνα άλλαξε την τέχνη της προσωπογραφίας ενώ τα χαρακτικά, οι πίνακες και τα σκίτσα παρέμεναν συνηθισμένα, τα παλαιότερα φωτογραφικά πορτρέτα άρχισαν να αποτυπώνονται σε πινακίδες δαγκεροτυπίας. Αυτή η νέα μέθοδος εξαπλώθηκε γρήγορα και ευρέως, έτσι ώστε στα μέσα του αιώνα ένα πορτρέτο στούντιο ήταν προσβάσιμο σε άτομα της μεσαίας τάξης.

Γεννημένη το 1749, είναι ένας από τους πιο πρώιμους ανθρώπους που έχουν φωτογραφηθεί ποτέ

Τέτοια πορτρέτα ήταν ένας νέος τρόπος για να μνημονεύσουμε την ιστορία και τους ανθρώπους της—συμπεριλαμβανομένων όλων, από διάσημους προέδρους μέχρι απλούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, ένας μικρός δαγκερότυπος που δημοπρατήθηκε από την Cowan’s Auctions το 2014 απεικονίζει ένα ιδιαίτερο —αν και μυστηριώδες— κομμάτι της ιστορίας: μια 103χρονη γυναίκα που προσδιορίζεται μόνο ως η θεία Μόζερ. Γεννημένη το 1749, είναι ένας από τους πιο πρώιμους ανθρώπους που έχουν φωτογραφηθεί ποτέ.

Η εικόνα της θείας Μόζερ είναι ένας δαγκερότυπος της έκτης πλάκας—μια μικρή, μοναδική εικόνα σε ένα επάργυρο χάλκινο πιάτο που ήταν πλαισιωμένο σε μια μικρή περιοδεύουσα θήκη. Η εικόνα χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1852 με μια μικρή σημείωση που αναφέρει επίσης την ηλικία της 103 ετών. Αυτό τοποθετεί τη γέννησή της το 1749. Αν είναι σωστό, η θεία Μόζερ γεννήθηκε μόλις 133 χρόνια μετά τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1616. Αντίθετα, η γέννησή της προηγείται εκείνης του Μπαράκ Ομπάμα το 1961 κατά 212 χρόνια. «Θεία Μόζερ»

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πορτρέτο του Καίσαρα, ενός πρώην σκλάβου που έζησε στα βόρεια της Νέας Υόρκης

Η μακρά ζωή της θείας Μόζερ την κάνει αξιοσημείωτη σε μια εποχή που το προσδόκιμο ζωής ήταν περίπου 60 χρόνια για τις γυναίκες που τα κατάφεραν να βγουν ζωντανές από τα εξαιρετικά θανατηφόρα παιδικά χρόνια. Σήμερα, είναι η εγγύτητά της σε ένα φαινομενικά μακρινό παρελθόν που κάνει το πορτρέτο της τόσο ενδιαφέρον.

Η θεία Μόζερ ανταγωνίζεται πολλούς άλλους για τον τίτλο του θέματος πορτρέτου που γεννήθηκε νωρίτερα. Μπορεί να είναι δύσκολο να επαληθεύσετε τις ημερομηνίες γέννησης, επομένως είναι δύσκολο να προφέρετε έναν οριστικό νικητή. Ο Conrad Heyer πιστεύεται επίσης ότι γεννήθηκε το 1749 στο Waldoboro του Maine. Βετεράνος του Επαναστατικού Πολέμου, κάθισε για το δικό του πορτρέτο γύρω στο 1852, αρκετά χρόνια πριν από το θάνατό του το 1856. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πορτρέτο του Καίσαρα, ενός πρώην σκλάβου που έζησε στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Μπορεί να γεννήθηκε το 1737. «Θεία Μόζερ»

Είναι γνωστό ότι πέθανε το 1852, γεγονός που θα τον έκανε 115 ετών τη στιγμή του θανάτου του. Το πορτρέτο του τραβήχτηκε το 1851. Εάν το έτος γέννησής του είναι σωστό, ο Καίσαρας είναι μακράν το πιο πρόωρο άτομο που έχει φωτογραφηθεί. Πολλά είναι άγνωστα για τη ζωή του, αλλά πιστεύεται επίσης ότι ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που διέμεναν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης που υποδουλώθηκε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Άλλοι αιωνόβιοι που διεκδικούν τον τίτλο περιλαμβάνουν τον Καίσαρα, έναν πρώην σκλάβο άνδρα στα βόρεια της Νέας Υόρκης και τον Κόνραντ Χέιερ, έναν βετεράνο του επαναστατικού πολέμου από το Μέιν.

Πηγή: My modern met

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments