Οικονομία

Πληθωρισμός: Πως έγινε πραγματικός «πονοκέφαλος» για την Ευρώπη

Πληθωρισμός: Πως έγινε πραγματικός «πονοκέφαλος» για την Ευρώπη
Πληθωρισμός: Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του ευρώ βρίσκεται πλέον ο πληθωρισμός ο οποίος μετατράπηκε σε ένα πραγματικό πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του ευρώ βρίσκεται πλέον ο πληθωρισμός ο οποίος μετατράπηκε σε ένα πραγματικό πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη. Αν και θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύουν πως η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή ωστόσο μια ματιά στα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ καθώς και η τιμή της βενζίνης δείχνουν την αγανάκτηση που επικρατεί στους πολίτες των κρατών μελών.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση στις τιμές και απειλεί να εκμηδενίσει την παραγωγική ικανότητα σε διάφορους τομείς το αλουμίνιο, η ζαχαροπλαστική. Η κατάσταση αυτή έχει κάνει τις περισσότερες κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα στήριξης. Σημειώνεται ότι και για την ελληνική περίπτωση έχουν ήδη ανακοινωθεί δύο φορές μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και φυσικού αερίου.

«Έχουμε στην πραγματικότητα ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα και έχουμε μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνική ισότητα, αν δεν δούμε τους μισθούς να αυξάνονται», δήλωσε ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel, μιας δεξαμενής σκέψης.

Πληθωρισμός: Πόσο έχει φθάσει στην Ευρώπη

Ο συνολικός πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται στο 5%, ενώ η Ανατολική Ευρώπη πλήττεται ιδιαίτερα από τις ανεξέλεγκτες τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το διψήφιο όριο για να φτάσει το 10,7 τοις εκατό τον Δεκέμβριο στη Λιθουανία, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό λόγω της θεαματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές εκτινάσσονται καθώς η ΕΕ εισέρχεται στο τρίτο έτος πανδημίας. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή παρουσιάζει άνοδο των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Πολλά εξαρτώνται μελλοντικά από το αν μια σύνθετη σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών που συνδέονται με τον κορωνοϊό στις αλυσίδες εφοδιασμού και των δυσκολιών στον τομέα του φυσικού αερίου, θα διατηρήσουν τους λογαριασμούς στο σημερινό τους εντυπωσιακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό είναι πιθανό να δοθεί αλλού.

Πληθωρισμός: Τι δηλώνει ο επικεφαλής οικονομόλογος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει την πολιτική της αν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο της, αλλά ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται λιγότερο πιθανό προς το παρόν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, στη λιθουανική εφημερίδα Verslo žinios, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 5% τον περασμένο μήνα, στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί και πάλι κάτω από τον στόχο του 2% το δ’ τρίμηνο, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο.

“Νομίζω ότι είμαστε πάντα σαφείς ότι καθοδηγούμαστε από τις προθέσεις μας να πετύχουμε ένα ποσοστό πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα”, δήλωσε ο Lane. “Έτσι, θα προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές μας,  είτε πρόκειται για αγορές περιουσιακών στοιχείων είτε για τα επιτόκια μας, ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments