Κόσμος

Κορωνοϊός ECDC: Νέες οδηγίες – Πότε λήγει η καραντίνα

Κορωνοϊός ECDC: Νέες οδηγίες – Πότε λήγει η καραντίνα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε νέες οδηγίες για τον τερματισμό της περιόδου καραντίνας λόγω κορωνοϊού μετά την επανεκτίμηση των δεδομένων επώασης του ιού
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε νέες οδηγίες για τον τερματισμό της περιόδου καραντίνας λόγω κορωνοϊού μετά την επανεκτίμηση των δεδομένων επώασης του ιού

Νέες οδηγίες εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τον τερματισμό της περιόδου καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Για τη μόλυνση με τον κορωνοϊό, η περίοδος επώασης εκτιμήθηκε, το 2020, ότι κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ποικίλες περιόδους επώασης.

Το ECDC τονίζει πως η όποια απόφαση για τον τερματισμό της καραντίνας πρέπει να είναι σε ισορροπία τόσο με το ότι το άτομο δεν πρόκειται να μεταδίδει πλέον τον ιό όσο και με τις επιπτώσεις της απομόνωσης στο συγκεκριμένο άτομο.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η διάρκεια της προστασίας από τον εμβολιασμό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με στοιχεία που προκύπτουν.

Οι νέες οδηγίες

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να τερματίσουν την απομόνωση στο σπίτι ή να πάρουν εξιτήριο, αν νοσηλευτούν, αφού εξεταστούν οι εξής παράγοντες:

  • η κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων,
  • ο χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων,
  • η σοβαρότητα της νόσου,
  • η ανοσολογική κατάσταση,
  • η επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή,
  • οι κοινωνικοί παράγοντες ανάμειξης και
  • οι ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων και πίεση στην ικανότητά τους για δοκιμές.

Ο έλεγχος μάλιστα, για να αποφασίσει για τον τερματισμό της απομόνωσης θα πρέπει ιδανικά να ξεκινά μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων και από την τρίτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Καραντίνα ανεμβολίαστων

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να ακολουθείται η απομόνωση έως ότου ληφθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα δοκιμής ή μέχρι την ολοκλήρωση 10 ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων.

  • Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ παραμένει θετικό.

Καραντίνα εμβολιασμένων

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και με αρνητικό rapid ή PCR.

  • Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ είναι θετικό την έκτη ημέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments