Διεθνή

Art Trends 2022: Πώς θα επηρεάσει η πολιτική τις καλλιτεχνικές σκηνές της Ευρώπης;

Art Trends 2022: Πώς θα επηρεάσει η πολιτική τις καλλιτεχνικές σκηνές της Ευρώπης;

Πηγή Φωτογραφίας: istagram- galeria_zacheta

Art Trends 2022: Όσον αφορά τα εκλογικά συνθήματα και τις πολιτικές ψηφοφορίας, η τέχνη και ο πολιτισμός σπάνια βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Όσον αφορά τα εκλογικά συνθήματα και τις πολιτικές ψηφοφορίας, η τέχνη και ο πολιτισμός σπάνια βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Ενώ εκείνοι που ασχολούνται με τις τέχνες συχνά θρηνούν για την αίσθηση ότι είναι πολιτικά εκτός οπτικής γωνίας, η άλλη πλευρά είναι ότι η υπερβολική κυβερνητική προσοχή μπορεί γρήγορα να αρχίσει να αισθάνεται ασφυκτική.

Οι δεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι τρέχουσες bêtes noires του συλλόγου της ΕΕ, έχουν ασκήσει κριτική τα τελευταία χρόνια για αδικαιολόγητη παρέμβαση στις αντίστοιχες καλλιτεχνικές τους σκηνές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zachęta (@galeria_zacheta)

Αυτή η παρέμβαση έχει συχνά επισκιαστεί από πιο υψηλού προφίλ μάχες – αμφιλεγόμενους νόμους για τα μέσα ενημέρωσης και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – αλλά οι τέχνες, ωστόσο, μπλέκονται όλο και περισσότερο στα αμφισβητούμενα πολιτικά τοπία των δύο χωρών.

Το αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι καταστροφικό. Να γιατί.

Η κυβερνητική παρέμβαση είναι ορθογραφικό πρόβλημα για τις γκαλερί και τα μουσεία της Πολωνίας

Η σύγκρουση της Ευρώπης μεταξύ της πολιτικής (ή μάλλον των πολιτικών) και της τέχνης είναι πιο έντονη στην Πολωνία.

Αυτήν τη στιγμή, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατηγορείται ότι αντικαθιστά συστηματικά τους επικεφαλής κορυφαίων μουσείων και ιδρυμάτων τέχνης με πολιτικούς διορισμένους των οποίων οι απόψεις είναι σύμφωνες με την ευρύτερη πολιτιστική και πολιτική ατζέντα του.

Πλαισιωμένος ως ένας διαγωνισμός μεταξύ ενός αριστερού, φιλελεύθερου κόσμου τέχνης και των συντηρητικών, σθεναρά χριστιανικών αξιών της κυβέρνησης, όσοι βρίσκονται στο πλευρό της τέχνης φαίνεται να χάνουν.

Τα πολωνικά ιδρύματα εικαστικής τέχνης που είδαν πρόσφατα ή περιμένουν μια επικείμενη αλλαγή ηγεσίας περιλαμβάνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κάστρου Ujazdowski στη Βαρσοβία και το Μουσείο Τέχνης του Λοντζ.

Την 1η Ιανουαρίου, ίσως η πιο αμφιλεγόμενη από όλες τις πρόσφατες αλλαγές πρόκειται να ολοκληρωθεί όταν ο Janusz Janowski – ζωγράφος και ηγέτης συνδικαλιστικών οργανώσεων τεχνών – αναλαμβάνει τον έλεγχο της Εθνικής Πινακοθήκης Zachęta στη Βαρσοβία.

Εκφράζοντας σοκ και αγανάκτηση όταν ανακοινώθηκε η κατανομή του στα τέλη του 2021, πολλοί Πολωνοί επαγγελματίες της τέχνης δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικοί όταν απέρριψαν την καταλληλότητα του Janowski για τον ρόλο.

Σεβαστό πρόσωπο στον διεθνή κόσμο της τέχνης, ο Baán είναι ο μακροχρόνιος διευθυντής του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, ενός ιδρύματος που φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές καλών τεχνών της κεντρικής Ευρώπης, που έχει επανειλημμένα διοργανώσει μεγάλες εκθέσεις έργων καλλιτεχνών όπως ο Ρέμπραντ. Ρούμπενς και Σεζάν.

Υποστηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό από το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας και τον πρωθυπουργό Viktor Orbán, το Liget Project ήταν πάντα πολιτικά ευαίσθητο και έχει υποστεί μια σειρά αλλαγών από την αρχική του σύλληψη.

Ανακοίνωση σε εθνικιστικές γραμμές από τον Orbán ως ένα εγχείρημα που μπορεί να φέρει «δόξα» στην Ουγγαρία, η κριτική του έργου έχει συχνά επικεντρωθεί στον αντιληπτό αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στους χώρους πρασίνου των πάρκων της πόλης.

Απαντώντας στους διαδηλωτές που έκαναν εκστρατεία κατά της απομάκρυνσης των δέντρων και της κατασκευής μεγάλων κτιρίων στο περιβάλλον του πάρκου, η ομάδα πίσω από το έργο πάντα υποστήριξε ότι οι χώροι πρασίνου του ενισχύονται και επεκτείνονται, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ένας περίτεχνος χώρος παιχνιδιού για παιδιά και έχουν προστεθεί και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις για το έργο δεν εξαφανίστηκαν ποτέ, ιδιαίτερα από πολιτικούς της πόλης και της αντιπολίτευσης

Ωστόσο, το Liget Project ακολούθησε την επίτευξη ορισμένων ορόσημων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης ενός νέου Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθήκευσης Εθνικού Μουσείου στον χώρο ενός πρώην νοσοκομείου το 2019.

Με αυτή την εγκατάσταση να λειτουργεί ως βασικός πόρος έτοιμος να εξυπηρετήσει τα νέα μουσεία που σχεδιάζονται για το ευρύτερο έργο, καθώς και τα υπάρχοντα ιδρύματα της Βουδαπέστης, πρόκειται τώρα να ακολουθήσει το 2022 τα εγκαίνια του House of Hungarian Music, σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Sou Fujimoto, καθώς και ένα νέο-ορόσημο Μουσείο Εθνογραφίας.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments