Πολιτισμός

Spotify: Μετά το μποϊκοτάζ παίρνει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης

Spotify: Μετά το μποϊκοτάζ παίρνει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης
Πρόκειται για την πρώτη προειδοποίηση περιεχομένου από μεγάλη πλατφόρμα podcast

Μετά την απόφαση των τραγουδοποιών Νιλ Γιανγκ και Τζόνι Μίτσελ να αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, διαμαρτυρόμενοι κατά της παραπληροφόρηση σχετικά με την COVID-19 μέσω του podcast, ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας streaming, Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων.

Ο Ντάνιελ Εκ περιέγραψε τα βήματα που σκοπεύει να λάβει η εταιρεία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την COVID-19, με επίκεντρο ένα σχέδιο προσθήκης προειδοποιήσεων περιεχομένου σε κάθε επεισόδιο podcast που περιλαμβάνει συζήτηση για την COVID-19.

Η πρώτη προειδοποίηση περιεχομένου από μεγάλη πλατφόρμα

«Οι προειδοποιήσεις θα κατευθύνουν τους ακροατές στον ειδικό διαδικτυακό κόμβο COVID-19, που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε στοιχεία που βασίζονται σε δεδομένα, επικαιροποιημένες πληροφορίες που κοινοποιούνται από επιστήμονες, γιατρούς, ακαδημαϊκούς και αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο και σε συνδέσμους σε αξιόπιστες πηγές» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτή η νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα εξαπλωθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η προειδοποίηση περιεχομένου είναι η πρώτη του είδους από μια μεγάλη πλατφόρμα podcast» αναφέρεται στη δήλωση. Επιπλέον σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει κάνει τους τρέχοντες κανόνες της πλατφόρμας διαφανείς και ορατούς από το κοινό για πρώτη φορά. Οι κανόνες περιγράφουν τι δεν επιτρέπεται να δημοσιεύεται στο Spotify, συμπεριλαμβανομένου του «περιεχομένου που προωθεί επικίνδυνες ψευδείς ή επικίνδυνες παραπλανητικές ιατρικές πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη εκτός σύνδεσης ή συνιστούν άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία». Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι η COVID-19 είναι «φάρσα ή όχι αληθινή» ή «η ενθάρρυνση των ανθρώπων να μολυνθούν σκόπιμα με την COVID-19 προκειμένου να αποκτήσουν ανοσία σε αυτή». Οι παραβάτες της πολιτικής διακινδυνεύουν την αφαίρεση περιεχομένου και οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες κινδυνεύουν με αναστολές ή απαγορεύσεις λογαριασμών.

Η Μπρενέ Μπράουν, συγγραφέας και ερευνήτρια με δικό της podcast στο Spotify, ανακοίνωσε επίσης ότι αποχωρεί από την πλατφόρμα. «Δεν θα κυκλοφορήσω κανένα podcast μέχρι νεωτέρας» έγραψε στο Twitter. «Ζητώ συγγνώμη από τις κοινότητες μας #UnlockingUs και #DaretoLead και θα σας ενημερώσω εάν και πότε αυτό αλλάξει» ανέφερε.

Παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα η υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής Spotify αφαίρεσε τον κατάλογο τραγουδιών του Καναδο-Αμερικανού τραγουδιστή-τραγουδοποιού, Νιλ Γιανγκ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά το τελεσίγραφο του 76χρονου μουσικού θρύλου, ο οποίος ζήτησε από τους υπεύθυνους του Spotify είτε να αφαιρέσουν τη μουσική του, είτε το podcast που παρουσιάζει ο κωμικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, Τζο Ρόγκαν.

«Μπορούν να έχουν τον Ρόγκαν ή τον Γιανγκ. Όχι και τους δύο» είπε χαρακτηριστικά. Ο Ρόγκαν επικρίθηκε μετά από συνέντευξη με λοιμωξιολόγο, ο οποίος είναι αντίθετος στα εμβόλια του κορωνοϊού για τα παιδιά, γεγονός που ενόχλησε τον μουσικό.

Η απάντηση της εταιρείας

«Θέλουμε όλο το μουσικό και ηχητικό περιεχόμενο του κόσμου να είναι διαθέσιμο στους χρήστες του Spotify. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για την εξισορρόπηση τόσο της ασφάλειας των ακροατών όσο και της ελευθερίας των δημιουργών. Έχουμε εφαρμόσει λεπτομερείς πολιτικές περιεχομένου και έχουμε αφαιρέσει περισσότερα από 20.000 επεισόδια podcast που σχετίζονται με την Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Λυπούμαστε για την απόφαση του Νιλ να αφαιρέσει τη μουσική του από το Spotify, αλλά ελπίζουμε να τον καλωσορίσουμε ξανά σύντομα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Spotify που δημοσιεύθηκε από τους New York Times και το Hollywood Reporter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments