Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: 12 μετανάστες νεκροί έξω από μία τουρκική πόλη

Ελληνοτουρκικά: 12 μετανάστες νεκροί έξω από μία τουρκική πόλη
Ελληνοτουρκικά: Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν νεκροί έξω από την τουρκική πόλη Ύψαλα, μία συνοριακή πόλη που χρησιμοποιείται για να μπουν οι μετανάστες στην ΕΕ.

Δώδεκα μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε μια μικρή τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη, μια εβδομάδα αφότου μια σπάνια χειμερινή καταιγίδα σκέπασε και τις δύο χώρες στο χιόνι.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι οι δεκάδες μετανάστες πάγωσαν μέχρι θανάτου στην Ύψαλα, μια συνοριακή πόλη που χρησιμοποιείται συχνά από μετανάστες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από πού ήρθαν οι μετανάστες και γιατί ήταν εγκλωβισμένοι σε ψυχρές συνθήκες παραμένει ασαφές, αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κατηγορήσει η μια την άλλη για την τραγωδία. New York Times: Κλονίζεται η εξουσία του Ερντογάν

Τι ανέφερε ο Σοϊλού

Ο Soylu ισχυρίστηκε στο Twitter ότι η ομάδα απομακρύνθηκε από Έλληνες συνοριακούς αξιωματούχους και τους έβγαλαν τα παπούτσια και τα ρούχα. Ανέβασε στο Twitter θολές εικόνες που φαινόταν να δείχνουν τα νεκρά σώματα τουλάχιστον οκτώ ατόμων, εν μέρει ντυμένα και ξαπλωμένα στη λάσπη.

Ακόμη,  Σοϊλού αποκάλεσε την ελληνική συνοριακή περιπολία και τις μονάδες τραμπούκους και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ανίατη, αδύναμη και χωρίς ανθρώπινα συναισθήματα». Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκη αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Σοϊλού για αδικοπραγία.

«Ο θάνατος 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα κοντά στα Ύψαλα είναι μια τραγωδία», ανέφερε σε δήλωσή του. «Αλλά η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν μοιάζει με την ψευδή προπαγάνδα που ωθείται από τον ομόλογό μου».

Τι ανέφερε η ελληνική πλευρά

Ο Μηταράκης είπε ότι οι μετανάστες «δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα». «Οποιαδήποτε πρόταση που έκαναν, ή όντως απωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία είναι απόλυτη ανοησία», είπε. «Αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNN για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Οι 12 μετανάστες ήταν μέρος μιας ομάδας 22. Οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι εξακολουθούν να αναζητούν τους υπόλοιπους 10 και ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι ίδιοι οι μετανάστες ισχυρίζονται εδώ και χρόνια ότι η ελληνική ακτοφυλακή και οι συνοριακές περιπολίες απωθούν τους μετανάστες, μερικές φορές στη θάλασσα. Αν και η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχει τεκμηριώσει «αξιόπιστες αναφορές» τέτοιων περιστατικών, η ελληνική κυβέρνηση τα έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Τι ανέφερε ο Ερντογάν

“Το να βλέπεις 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από παγωνιά δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψεις εύκολα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την εθιμική στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι, των οποίων τρύπησαν τις βάρκες, και καταδικάστηκαν στο θάνατο”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

“Η βύθιση αυτών των φουσκωτών και η καταδίκη των ανθρώπων στο θάνατο είναι πολύ σημαντικά καιδείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως κι ο κόσμος το ίδιο. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τις συνήθειές τους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments