Διεθνή

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου για τον ιδρυτή του WikiLeaks

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου για τον ιδρυτή του WikiLeaks
Tο κείμενο καταψηφίστηκε με 31 ψήφους κατά έναντι 17 υπέρ.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε το αίτημα για άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Η εξέταση του ψηφίσματος καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία της γαλλικής Βουλής και της Γερουσίας σχετικά με πρόταση νόμου για να προσφερθεί καλύτερη προστασία στους καταμηνυτές ατασθαλιών και στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στη Γαλλία . Tο κείμενο καταψηφίστηκε με 31 ψήφους κατά έναντι 17 υπέρ.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε χθες Παρασκευή διακομματικό σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε την κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να παραχωρήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία στον ιδρυτή του WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει φυλακισμένος στο Λονδίνο και διατρέχει πλέον κίνδυνο να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το κείμενο που εξετάστηκε χθες δεν είχε βέβαια παρά συμβολική αξία, καθώς δεν ήταν νομικά δεσμευτικό. Εξασφάλισε πάντως την υποστήριξη υποψηφίων για την προεδρία –του κομμουνιστή Φαμπιάν Ρουσέλ και του ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν–, οικολόγων βουλευτών, κεντρώων, μιας σοσιαλίστριας και λιγοστών αιρετών της πλειοψηφίας.

Η εξέταση του ψηφίσματος

Η εξέταση του ψηφίσματος καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία της γαλλικής Βουλής και της Γερουσίας σχετικά με πρόταση νόμου για να προσφερθεί καλύτερη προστασία στους καταμηνυτές ατασθαλιών και στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στη Γαλλία.

Παρά το σφρίγος και τον λυρισμό των ομιλητών υπέρ του κ. Ασάνζ, το κείμενο καταψηφίστηκε με 31 ψήφους κατά έναντι 17 υπέρ.

«Είναι μια νίκη. Δώσαμε φωνή σ’ αυτόν που τον φιμώνουν», έκρινε μολαταύτα η βουλεύτρια που ήταν εισηγήτρια του κειμένου, η Ζενιφέρ ντε Τεμερμάν, αναφερόμενη στον κ. Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει.

Την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ αξιώνει η αμερικανική δικαιοσύνη, που του έχει ασκήσει δίωξη δυνάμει της νομοθεσίας εναντίον της κατασκοπείας. Σε περίπτωση έκδοσής του, δίκης και καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών για τη δημοσιοποίηση από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, τα οποία αφορούσαν κυρίως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Κατήγγειλε βάρβαρες πράξεις και αχαρακτήριστα σφάλματα που έπρεπε να αποκαλυφθούν», επιχειρηματολόγησε ο κομμουνιστής βουλευτής Στεφάν Πε.

Ωστόσο οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το κείμενο, επισημαίνοντας τα «αμφιλεγόμενα σημεία» του ψηφίσματος, κυρίως νομικής και διπλωματικής τάξης.

Υποστηρικτές του Αυστραλού χαρακτηρίζουν την υπόθεσή του επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments