Lifestyle

Στέλλα Γκρέκα 100 χρονών: Η γυναίκα που τραγούδησε τα «Δύο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες»

Στέλλα Γκρέκα 100 χρονών: Η γυναίκα που τραγούδησε τα «Δύο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες»

Πηγή Φωτογραφίας: instagram - stellagreka_official

Στέλλα Γκρέκα 100 χρονών: «Η ζωή με πήγε όπως η ζωή με πάει, που λέει και το τραγούδι. Δεν προσπάθησα τίποτα, δεν πίεσα τίποτα».

Γεννημένη στις 1 Απριλίου 1922 η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα θα κλείσει σε δύο μήνες τα 100 της χρόνια. Το πιο σημαντικό για εκείνη είναι που έχει δίπλα τα παιδιά της όπως εξομολογείται.

«Από σήμερα είναι η πρώτη μέρα του επόμενου αιώνα. Οδεύω λοιπόν για έναν ακόμα αιώνα στις πλάτες μου. Αισθάνομαι ότι είμαι πολύ τυχερή που έχω τόσες πολλές εμπειρίες στην πλάτη μου και μια ζωή πολύ γεμάτη. Ωστόσο η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να βρίσκομαι πλέον στα 100 χρόνια και να έχω δίπλα μου τα παιδιά μου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Celestial (@celestial_arts_entertainment)

Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπόρεσε να μου δώσει η ζωή» λέει λυγίζοντας η αγαπημένη Στέλλα Γκρέκα και συνεχίζει: «πολλοί άνθρωποι στην ηλικία μου, μένουν μόνοι και πεθαίνουν μόνοι. Εγώ ήμουν πολύ τυχερή. Έτσι αισθάνομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά με αφορμή τα 99ά γενέθλιά της στο respectnews.gr.

Όσο για το αν η ζωή της κύλισε όμορφα με επιτυχίες είχε απαντήσει: «Η ζωή με πήγε όπως η ζωή με πάει, που λέει και το τραγούδι. Δεν προσπάθησα τίποτα, δεν πίεσα τίποτα ούτε για καριέρα ούτε για τίποτα. Όλα ήρθαν μόνα τους, όπως έπρεπε. Και ευτυχώς εγώ προτίμησα την οικογένειά από την καριέρα. Η επιλογή μου ήταν για μένα προσωπικά απολύτως σωστή».

Το κορυφαίο τραγούδι της Στέλλας Γκέκα είναι το «Δύο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες»

Η Στέλλα Γκρέκα, γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 1922, ένα από τα εννέα παιδιά μιας άπορης οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε στενές επαφές με ισχυρούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν. Εμφανίστηκε σε μικρή ηλικία  στη μουσική σκηνή της πρωτεύουσας και από την ηλικία ήδη των 8 ετών ο αθηναϊκός τύπος είχε κάνει λόγο για εκείνη.

Το 1942 νυμφεύθηκε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος τη βάφτισε καλλιτεχνικά Στέλλα Γκρέκα, επειδή η ίδια δεν ήθελε να τραγουδά “ως Στέλλα Λάσκου”.

Ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών όπως τα “Πάμε στο άγνωστο”, “Χθες το βράδυ”, “Γύρισε”, “Τί κι αν χαθείς”, “Το τραγούδι της Μαρίνας”. Αρνήθηκε να δισκογραφήσει κάποια κομμάτια για τα οποία η μουσική μοίρα επεφύλαξε καλύτερη τύχη.

Το ένα ήταν το “Δυο πράσινα μάτια” του 1945, καθώς βρήκε σαχλούς τους στίχους του Κώστα Κιούση -κάτι που πολύ μετάνιωσε αργότερα- και το “Λίγες καρδιές αγαπούνε” το 1946, το οποίο ο δημιουργός του Μιχάλης Σουγιούλ πρότεινε στον άγνωστο τότε Τώνη Μαρούδα, και του χάρισε την πρώτη του επιτυχία.

Ο Λάσκος κατάφερε να την πείσει να παίξει στην ταινία του Ραγισμένες καρδιές (1945). Αρχικά, η Γκρέκα επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στα Χειροκροτήματα του Γ. Τζαβέλλα, πλάι στον Αττίκ και τον Δημήτρη Χορν, αλλά ο σύζυγός της βρήκε τρόπο να επιλέξει να συμμετάσχει στο δικό του φιλμ.

Το ταξίδι στην Αμερική και η μεγάλη επιστροφή

Η Γκρέκα, που είχε χωρίσει με τον Λάσκο, το φθινόπωρο του 1947 μετακόμισε στις ΗΠΑ, συγκατοικώντας ουσιαστικά με τον αδελφό της Άγγελο, στη Νέα Υόρκη. Το 1950 παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό Τζον Αυγερινό, ο οποίος ήταν εφοπλιστής. Αφοσιώθηκε πλήρως στη οικογένειας και άφησε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της, γι΄ αυτό και η ενασχόλησή της με το τραγούδι στην Αμερική ήταν περιορισμένη.

«Με τον Λάσκο νόμιζα πως ήμουν ερωτευμένη. Ήμουν άπειρη, ρομαντική και χαζή. Η μόνη φορά που ερωτεύτηκα πραγματικά ήταν μεταξύ των γάμων μου. Ήταν ψυχίατρος, τον γνώρισα στη Νέα Υόρκη, όταν ζούσα εκεί με τον αδελφό μου. Δεν ήταν εύκολη κατάσταση, γιατί ήταν παντρεμένος.

«Ήταν μια ολοκληρωμένη αγάπη»

Ποτέ δεν του ζήτησα να χωρίσει, δεν βλεπόμασταν πολύ, αλλά και το ελάχιστο μου αρκούσε, γιατί ήμουν σίγουρη γι’ αυτό που αισθανόμασταν, όπως άλλωστε κι εκείνος. Τον εμπιστεύτηκα. Δεν το μετάνιωσα. Με αυτόν τον άνθρωπο ένιωσα κάτι που δεν πίστευα ότι υπήρχε. Το ξέρεις όταν συμβαίνει αυτό το μαγικό πράγμα. Κι όταν κάτι λείπει, πάλι δεν το νιώθεις; Από εκείνη τη σχέση δεν έλειπε τίποτα. Ήταν μια ολοκληρωμένη αγάπη. Τρία χρόνια διήρκεσε. Και μέχρι σήμερα ως γυναίκα αισθάνομαι fulfilled. Μολονότι δεν αγάπησα ποτέ ξανά» είχε πει σε συνέντευξή της στην Καθημερινή.

Στην Ελλάδα ερχόταν μόνο για καλοκαιρινές διακοπές στα όμορφα νησιά, με το ιδιωτικό σκάφος της. Επισκέφθηκε επαγγελματικά τη χώρα κατά τη δεκαετία του 1970 για να ηχογραφήσει δυο άλμπουμ για την ελληνική Columbia-EMI:[α] τα Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Χρήστο Χαιρόπουλο (1975) και Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Αττίκ (1976).

Το 1973 και το 1984 εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση, καλεσμένη του παραγωγού Γιώργου Παπαστεφάνου. Ο ίδιος επιμελήθηκε και μια συλλογή από ηχογραφήσεις της τραγουδίστριας στην Αμερική, η οποία κυκλοφόρησε από τη LYRA το 1990 με τίτλο Τα τραγούδια της Αμερικής. Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 οργανώθηκε στην Αθήνα μια συναυλία-αφιέρωμα στη Στέλλα Γκρέκα, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Μιχάλης Κουμπιός, με τη συμμετοχή διαφόρων τραγουδιστών, αλλά και της ίδιας της 92χρονης Στέλλας Γκρέκα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments