Διεθνή

Ουκρανία Πούτιν: Πυρηνική υπερδύναμη η Ρωσία θα ξεσπάσει πόλεμος χωρίς νικητές

Ουκρανία Πούτιν: Πυρηνική υπερδύναμη η Ρωσία θα ξεσπάσει πόλεμος χωρίς νικητές
Αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει την Κριμαία τότε όλη η Ευρώπη θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία και δεν θα υπάρχουν νικητές δήλωσε ο Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόδρο

Μία «περίεργη», όσο και τρομακτική απάντηση έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλίων ευρωπαϊκών χωρών για εκτόνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ενώπιον του Μακρόν, ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αν συνδυαστεί με απόπειρα «ανάκτησης» της Κριμαίας, τότε πιθανότατα θα προκληθεί πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πούτιν ήταν σαφής: «Θέλετε πόλεμο της Γαλλίας με τη Ρωσία; Γιατί αυτό ακριβώς θα συμβεί αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επιχειρήσει να αλλάξει το καθεστώς της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα», εξηγώντας ότι το Κίεβο επιμένει ότι η Κριμαία του ανήκει, παρότι όπως είπε η επιστροφή της χερσονήσου έγινε με δημοψήφισμα, κάτι που οι περισσότερες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν.

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενος το άρθρο 5 της ιδρυτικής διακήρυξης της βορειοατλαντικής Συμμαχία, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επίθεση της Ουκρανίας στην Κριμαία θα παρασύρει ΟΛΗ την Ευρώπη σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και συνέχισε λέγοντας πως «η Ρωσία αποτελεί μία από τις υπερδυνάμεις στα πυρηνικά. Δεν θα υπάρχουν νικητές Ο Μακρόν δεν επιθυμεί τέτοια εξέλιξη, ούτε κι εγώ» κατέληξε… 

Στα της συνάντησης , ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Πούτιν επισήμανε ότι «ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», καθώς «είναι ρεαλιστικές».

Ο Ρώσος ηγέτης γνωστοποίησε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν, μετά τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του,την Τρίτη στο Κίεβο. Εξέφρασε δε την ελπίδα η κατάσταση αναφορικά με το Ουκρανικό να επιλυθεί ειρηνικά.

Μακρόν: Σημάδια σύγκλισης με τη Ρωσία, αν και οι διαφορές παραμένουν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές -όπως είπε – παραμένουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του παρά τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments