Οικονομία

ΔΝΤ: Βάζει φρένο στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το 2023

ΔΝΤ: Βάζει φρένο στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το 2023
ΔΝΤ: Φρένο φαίνεται πως θα βάλει προσωρινά το ΔΝΤ στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το 2023αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Φρένο φαίνεται πως θα βάλει προσωρινά το ΔΝΤ στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το 2023 αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το ΔΝΤ έχει προτείνει με έκθεσή του τη σύσταση επενδυτικού ταμείου για την κλιματική αλλαγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί σκόπιμο να μην υπάρξει επιστροφή στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες από 1-1-2023, εφόσον δεν έχει υπάρξει έως τότε συμφωνία στην ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), αλλά να υπάρξει μία προσωρινή μεταβατική ρύθμιση.

ΔΝΤ: Η διαπραγμάτευση προβλέπεται δύσκολη λόγω των σημαντικών διαφορών

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα: «Οι Διευθυντές (του Ταμείου) σημείωσαν τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και συμφώνησαν ότι μία περιορισμένης χρονικής διάρκειας μεταβατική ρύθμιση θα μπορούσε να είναι επιθυμητή έως ότου ισχύσουν οι νέοι κανόνες. Αναγνώρισαν ότι ένας κανόνας σχετικά με την αύξηση των δημόσιων δαπανών με ένα όριο αναφοράς για το χρέος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ελκυστική επιλογή  για το νέο πλαίσιο, και ότι ένα επενδυτικό ταμείο για το κλίμα στο επίπεδο της ΕΕ θα μπορούσε να συμπληρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες δημιουργώντας περιθώριο για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων κλιματικών επενδύσεων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για θετικές διασυνοριακές επιδράσεις από τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών άνθρακα». ΔΝΤ: Τι προβλέπει το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη το 2022

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι υψηλή και φέτος χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, τη μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών που θα στηρίξει την κατανάλωση και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (Next Generation, EU).

Ωστόσο, σημειώνει ότι η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι υψηλές τιμές ενέργειας και το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού θα έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο. Ειδικότερα, για το 2022 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,9% έναντι αύξησης 5,2% πέρυσι και ότι το 2023 θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments