Πολιτική

Η Ευρώπη ξυπνάει: Η Κομισιόν παγώνει το χρέος για το 2023

Η Ευρώπη ξυπνάει: Η Κομισιόν παγώνει το χρέος για το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Enoikonomia

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για πάγωμα του Κανόνα του Χρέους για το 2023.

Σε μια επαναστατική κυριολεκτικά πρόταση για τα οικονομικά δεδομένα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργοποιεί τα βαριά της όπλα για να προστατεύσει την άμυνα της απέναντι στην οικονομική λαίλαπα που επέρχεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες αποφασίζουν για πάγωμα του Κανόνα του Χρέους, όπως αυτό ορίζεται από τις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όπως είναι γνωστό η Ευρώπη είχε «επιτρέψει» σε όλες τις χώρες-μέλη να ακολουθήσουν μια δική τους πολιτική αναφορικά με το τροπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Με βάση αυτή την απόφαση η κάθε χώρα είχε τη δυνατότητα να ξοδέψει όσα ποσά επιθυμούσε για την αντιμετώπιση του έκτακτου παγκόσμιου φαινομένου υγείας. Έτσι οι Βρυξέλλες είχαν επιβάλει τη λεγόμενη Ρήτρα Διαφυγής.

Πηγή: pexels.com

Το Σύμφωνο Σταθερότητας κανονικά θα περιόριζε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% της οικονομικής παραγωγής και είχε στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60%.

Οι χώρες με επίπεδα χρέους πάνω από αυτό το όριο θα έπρεπε να κλείνουν τη ψαλίδα με ποσοστό τουλάχιστον 5% το χρόνο. Ένα ποσοστό απαγορευτικό για την Ελλάδα. «Εάν επέμεναν σε αυτό τότε θα ζούσαμε εποχές μνημονίων», σημείωνε με δηκτικό τρόπο, Έλληνας παράγοντας του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Κομισιόν είχε δοθεί η εντολή σε υψηλόβαθμα στελέχη να παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις κατά τη πορεία της πανδημίας, καταγράφοντας τις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και το τρόπο που κάθε χώρα, αντιμετώπιζε τη πανδημία. Ειδικότερα στο θέμα των επιδοτήσεων.

Πηγή: Ert.gr

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν το γεγονός πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία, παρά το γεγονός πως επιδιώξαν να συγκρατήσουν τα οικονομικά τους ανοίγματα, πιέστηκαν και συνεχίζουν να πιέζονται και σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και στο πληθωριστικό τομέα τους. Την ίδια στιγμή το χρέος τους αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό που κινητοποίησε, όμως, τη Κομισιόν για άμεση τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ήταν η δραματική αύξηση των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η επόμενη ημέρα της πανδημίας σε συνδυασμό με τον κίνδυνο φτωχοποίησης κοινωνικών τάξεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» και για τη λύση που προκρίνεται αλλά και για τη ταχύτητα με την οποία ελήφθη. «Σαν να ξύπνησε  ο ευρωπαϊκός γίγαντας», όπως έλεγε και στη Politico, έμπειρος διπλωμάτης.

Η λύση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία δεδομένα, η τελική απόφαση θα ληφθεί σε ένα μήνα, περίπου στα μέσα Μαρτίου. Αυτή θα περιλαμβάνει το πάγωμα της επιβολής της μείωσης του χρέους για το 2023. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως η Κομισιόν δεν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών, για τη διόρθωση των χρεών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ξεπατώσει 200% του ΑΕΠ.

Οι  Βρυξέλλες διαπίστωσαν πως αν συνεχίζονταν η επόμενη για την επιβολή του χρέους, όπως αυτή οριζόταν μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, τότε θα ισοδυναμούσε με ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, οι συνέπειες των οποίων θα ήταν πολύ χειρότερες της εποχής των μνημονίων.

Με άλλα λόγια η Ελλάδα, στο βαθμό που αποφασιστεί η συγκεκριμένη πρόταση, παίρνει βαθιά ανάσα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τα κλεισμένα τουριστικά πακέτα, με τους σωστούς συνδυασμούς(!), το φως στο βάθος του τούνελ εμφανίζεται διάχυτο.

Έτσι ενδεχομένως να δένουν και όλα τα πολιτικά σενάρια της τελευταίας περιόδου….

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments