Πολιτική

Η ΠτΔ στον Δημόκριτο: «Όταν ένας άνδρας φωνάζει είναι δυναμικός, όταν μια γυναίκα το κάνει είναι υστερική»

Η ΠτΔ στον Δημόκριτο: «Όταν ένας άνδρας φωνάζει είναι δυναμικός, όταν μια γυναίκα το κάνει είναι υστερική»

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

«Δεν πρόκειται ποτέ κανείς να πει ότι από αύριο θα έχουμε ισότητα και να την έχει επιτύχει. Είναι τα μικρά που θα φέρουν και τα μεγάλα», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», επισκέφθηκε σήμερα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στην αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου, όπου είχε συνάντηση με γυναίκες ερευνήτριες του Δημόκριτου και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου γειτονικών σχολείων (1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής, Pierce και Ελληνογαλλική Σχολή- Eugene Delacroix) που έχουν επιλέξει την θετική-τεχνολογική κατεύθυνση για τις σπουδές τους.

Την συζήτηση συντόνισαν ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Γεώργιος Νούνεσης, η διευθύντρια Ερευνών του Δημόκριτου και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρία Κωνσταντοπούλου (Βιοτεχνολογία), η διευθύντρια Ερευνών του Δημόκριτου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Ευαγγελία Λιβανίου (Φαρμακοχημεία), καθώς και η διευθύντρια Ερευνών του Δημόκριτου Ελένη Μακαρώνα (Νανοτεχνολογία).

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στους χώρους του εργαστηρίου του Επιταχυντή (Tandem) από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Χρήστο Μάρκου, μαζί με μαθήτριες της Γ Λυκείου.

Τα στερεότυπα πρέπει να σπάσουν, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μιλώντας με γυναίκες επιστήμονες και νεαρές μαθήτριες, η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε πως: «Στην εποχή μας σπάνε τα στερεότυπα και η δικιά σας η γενιά θα ζήσει να το χαρεί αυτό. Εμείς οι μεγαλύτερες το ζούμε κατ΄εξαίρεση αυτό και δουλεύουμε όλες, από την πρώτη έως την τελευταία, γι΄αυτό».

Όπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ένας άντρας όταν φωνάζει είναι δυναμικός, μια γυναίκα όταν φωνάζει είναι υστερική».

Η κα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης στην αμφισβήτηση την οποία δέχονται οι γυναίκες και παρατήρησε ότι η όλη αυτή αμφισβήτηση και ο φόβος των γυναικών, τις κάνουν να μένουν πιο πίσω και να απασχολούνται παντού με επιτυχία αλλά όχι σε θέσεις ευθύνης.

Υποστήριξε ακόμη, ότι δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ την ισότητα, εάν δεν μοιραστούν ισομερώς οι ευθύνες της οικογένειας, αλλά παρατήρησε ότι στους νέους ανθρώπους, αυτό αρχίζει να ισχύει. «Δεν πρόκειται ποτέ κανείς να πει ότι από αύριο θα έχουμε ισότητα και να την έχει επιτύχει. Είναι τα μικρά που θα φέρουν και τα μεγάλα».

Υπενθύμισε, ότι οι γυναίκες έφθασαν να γίνουν δεκτές ως δικηγόροι και δικαστές στα μέσα του 20ου αιώνα το ’50 περίπου, μέχρι τότε ήταν καλές για νοσοκόμες και βοηθητικές δουλειές. Μάλιστα, σημείωσε ότι «όταν έγινε η πρώτη μεγάλη υποχώρηση, θεώρησαν ότι οι γυναίκες ήταν για τις ανθρωπιστικές σπουδές και όχι για τις θετικές επιστήμες».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, αναφορικά με τους μισθούς και τις θέσεις ευθύνης, αλλά βλέπω την αλλαγή να έρχεται». Επικαλούμενη την Αμερικανίδα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, τόνισε ότι «ο χρόνος είναι με την αλλαγή» και «αυτό κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει».

Η συμμετοχή των γυναικών στους τομείς της επιστήμης, συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Συνάντησα σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, γυναίκες επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας «Δημόκριτος» που διακρίνονται σε έναν τομέα, ο οποίος επί αιώνες θεωρήθηκε «ανδρικός», παρά την σημαντική γυναικεία συνεισφορά στην εξέλιξή του. Συνάντησα επίσης μαθήτριες που αγαπούν τη φυσική, τα μαθηματικά, την τεχνολογία».

Τόνισε, επίσης, ότι «η δυναμική συμμετοχή των γυναικών και σ’ αυτά τα πεδία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Πρέπει επομένως να ενδυναμώσουμε τον ρόλο τους στην προαγωγή των θετικών επιστημών, να παραμερίσουμε όσα τις εμποδίζουν να φτάσουν σε θέσεις ευθύνης, να στηρίξουμε τα νέα κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments