Άποψη

Το Colpo Grosso του Κυριάκου  Μητσοτάκη και η μεγάλη ζαριά των εκλογών

Το Colpo Grosso του Κυριάκου  Μητσοτάκη και η μεγάλη ζαριά των εκλογών
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για τον οικονομικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού.

Ο οικονομικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι νέες ηχηρές ανακοινώσεις δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ούτε για τους πολιτικούς αντιπάλους ούτε για την «αγορά» ούτε για τους πολίτες. Οι τελευταίοι, μάλλον ανέμεναν αργότερα τα μέτρα για την αύξηση κατώτατου μισθού και τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ήρθαν οριακά πριν την ώρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εξαγγελίες σχεδιαζόντουσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με αλλεπάλληλες επικοινωνίες με την οδό Νίκης-την έδρα του υπ. Οικονομικών-αλλά και το επιτελείο του πρωθυπουργού. Η πορεία της πανδημίας από τη μια πλευρά αλλά και ο καταστροφικός χιονιάς ανέτρεψαν πολλά από τα σχεδιαζόμενα του Μεγάρου Μαξίμου. Την ίδια στιγμή η αύξηση των επιτοκίων και η Ουκρανική κρίση ταρακούνησε το οικονομικό επιτελείο που διέκρινε με ανησυχία μια νέα απρόβλεπτη απειλή. Οι προβλέψεις για το σύντομο της ενεργειακής κρίσης αλλά και της πανδημίας, χρεώνονται στα πλην της κυβέρνησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού συντάχθηκε επί αυτής της παραδοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εμφανές, πλέον, πως βγαίνει μπροστά. Αναλαμβάνει να πάρει το παιχνίδι πάνω του και να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του- ΕΝΦΙΑ, κατώτατος μισθός, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ΦΠΑ κλπ. Την ίδια στιγμή έχοντας στη πολιτική του βαλίτσα το πάγωμα για το χρέος του 2023, απελευθερώνεται, για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού που θα αρχίσει να σχεδιάζεται στις αρχές Μαΐου. Ταυτοχρόνως διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης ή όπως έλεγε και υψηλόβαθμος παράγων «συνθήκες ανασύνταξης της οικονομίας με επιδοτήσεις».

Είναι δεδομένο πως μείωση του ΦΠΑ, στα καύσιμα και στην ενέργεια δεν πρόκειται να υπάρξει. Είναι, επίσης, δεδομένο πως έχει αποφασίσει και ενδεχομένως κάτω από τη πίεση του Χρήστου Σταϊκούρα να μην ανοίξει περαιτέρω το πουγκί. Ίσως γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες, ίσως γιατί θέλει να προχωρήσει στη μεγάλη ζαριά των εκλογών…

Είναι, επίσης, ξεκάθαρο για το πρωθυπουργό πως διαθέτει ένα συγκροτημένο πολιτικό οικοδόμημα. Ενδεχομένως όχι στη καλύτερη φάση του, αφού οι εσωτερικές γκρίνιες έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, αλλά σίγουρα πολύ πιο δομημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου η κυβέρνηση είναι συγκολλητική ουσία!

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κάνει το δικό του Colpo Grosso! Με τις οικονομικές του προτάσεις επιδιώκει να:

  • Αλλάξει το αρνητικό κλίμα- χιονιάς, φουσκωμένοι λογαριασμοί, ακρίβεια, εσωκομματικές φαυλότητες, προκλητικές δηλώσεις.
  • Να αλλάξει τη πολιτική ατζέντα και την επικαιρότητα.
  • Να αναδιαμορφώσει τη σχέση του με τους πολίτες. Η χρησιμοποίηση του προσωπικού τόνου, δημιουργεί κλίμα αμεσότητας.
  • Να στριμώξει πολιτικά το βασικό και προσωπικό του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα, αναγκάζοντας τον να κατέβει στο γήπεδο της παροχολογίας. Κάτι που οι πολίτες δείχνουν να μην ασπάζονται.
  • Να δημιουργήσει το πολιτικό ρινγκ σε μια προσωπική κόντρα, αφήνοντας τους υπόλοιπους να παρακολουθούν ως θεατές.

«Υλοποιώ τις δεσμεύσεις μου, δεν είμαι ψεύτης, υπόσχομαι και πράττω», αφήνοντας να εννοηθεί πως η άλλη πλευρά είναι λαϊκιστές

Για το Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πρόωρες εκλογές δεν είναι μονόδρομος. Κανείς οικονομικός παράγων δεν του εισηγείται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Το αντίθετο. Ακόμη και μεγάλα ονόματα του οικονομικού χώρου που δεν ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ξορκίζουν αντίστοιχη πολιτική επιλογή. Η οικονομία κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Τα νεωτέρα δεδομένα δεν είναι αρνητικά.

Οι Βρυξέλλες δίνουν βαθιές ανάσες στις οικονομίες με μεγάλα χρέη. Η χώρα θα ζεσταθεί κυριολεκτικά το καλοκαίρι με την άφιξη εκατομμυρίων τουριστών. Και το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει την αναγκαία ώθηση στην εθνική οικονομία. Αν επιτευχθεί και ο «κλεισμένος» από ΣΥΡΙΖΑ εθνικός στόχος της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας-που θα γίνει-οι λόγοι των  πρόωρων εκλογών, σχεδόν εκμηδενίζονται και μετατρέπονται αυτόματα σε φαντάσματα τρόμου για τους οικονομικούς παράγοντες και τους ισχυρούς παίχτες της αγοράς.

Είναι πειρασμός η τελευταία ζαριά. Και το μεγάλο ρίσκο. Γιατί στο DNA του Έλληνα πολιτικού ηγέτη έχει καταγράφει η φράση του Χαρίλαου Φλωράκη «η κάλπη είναι έγκυος, ποτέ δεν ξέρεις τι θα γεννήσει»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments