Διεθνή

Πούτιν προς Δυτικούς: «Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;»

Πούτιν προς Δυτικούς: «Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;»
Πούτιν προς Δυτικούς: Με ένα δηκτικό σχόλιο απάντησε ο Ρώσος Πρόεδρος σε όσους έλεγαν πως θα γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με ένα ειρωνικό σχόλιο αντέδρασε ο Πούτιν στις αιτιάσεις των Δυτικών για την επικείμενη εισβολή. Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας ανακάλεσε τα στρατεύματα των Ρώσων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ειρωνευόμενος τις ημερομηνίες που αναδεικνύονταν από τη Δύση για την εισβολή, ο ρώσος πρόεδρος διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;» Όπως μεταδίδει το Reuters, το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσύρονταν σταδιακά από τις θέσεις τους, όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια, κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα συμβαίνει τώρα.

Το διάγγελμα Ζελένσκι

Χθες, Δευτέρα, σε διάγγελμά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικαλέστηκε πληροφορίες, βάσει των οποίων σχεδιάζεται ρωσική επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας αύριο, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. «Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε μέρα ενότητας» είπε ο Οουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Λίγο αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες. Παράλληλα, ζήτησε από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν και τη Λευκορωσία.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax οι Ρώσοι στρατιώτες ολοκλήρωσαν κάποια γυμνάσια και διατάχθηκε η αποχώρησή της. Το ίδιο πρακτορείο προσθέτει, πάντως, ότι συνεχίζονται οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

H εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κι εν μέσω προειδοποιήσεων από την Ουάσιγκτον ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και αύριο Τετάρτη.

Η συνάντηση Πούτιν – Σολτς

Το τετ-α-τετ του Ρώσου Προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο έρχεται μία μέρα μετά την επίσκεψη του Σολτς στο Κίεβο, όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές μ’ ένα σαρκαστικό σχόλιο για εκείνους που προβλέπουν την ημερομηνία έναρξης της ρωσικής επίθεσης.

Ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο, ήταν κι η προσχεδιασμένη για τις κάμερες, όπως καταγγέλλουν δυτικά ΜΜΕ, έκκληση του Ρώσου ΥΠ ΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Πούτιν να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση.

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την εισβολή, μάλιστα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν και σχετικά σενάρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζουν επίθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments