Διεθνή

Σολτς: «Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε στρατιωτική κλιμάκωση»

Σολτς: «Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε στρατιωτική κλιμάκωση»
Σολτς: Ο Καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε σχετικά με την διαμάχη της Ουκρανίας και την Ρωσία, αλλά και τόνισε ότι θα πρέπει να αποτραπεί η κλιμάκωση.

Ο Όλαφ Σολτς έκανε δηλώσεις σχετικά με την Ουκρανική κρίση. «Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση!», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Κρεμλίνο και κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες για τη διένεξη με την Ουκρανία.

Περιέγραψε ως «καλό σημάδι» τη μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα και τόνισε ότι τα προβλήματα ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούν να λυθούν «μόνο με τη Ρωσία και όχι εναντίον της». Προειδοποίησε ωστόσο και ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».

“Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει”

«Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αυτό θα ήταν καταστροφή. Και δεν βλέπω εύλογο λόγο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στο Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας ότι οι διπλωματικές δυνατότητες «δεν έχουν εξαντληθεί». Αρνούμαι να περιγράψω την παρούσα κατάσταση ως «απελπιστική», συνέχισε. «Για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος. Οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει και έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι «γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει», για να προσθέσει«Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι». Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: «Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει».

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δήλωσε εκ νέου ότι ο κ. Σρέντερ εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον Nord Stream 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

“Στενεύει ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών”

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και «στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων», επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα το γεγονός ότι «στενεύει ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών». Δήλωσε ότι αναμένει η Deutsche Welle –η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία έπειτα από σχετική απόφαση των ρωσικών αρχών, ως αντίποινα για τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού RT στη Γερμανία– να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αναφέρθηκε στην υπόθεση της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. «Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος δικαίου», ανέφερε. Όπως είπε, κανένα θέμα δεν έμεινε εκτός των συζητήσεων.

Οι δύο ηγέτες κάθισαν στο γνωστό πλέον λευκό οβάλ τραπέζι στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποδεχθεί την προηγούμενη εβδομάδα και τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και ο Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να υποβληθεί σε μοριακό τεστ PCR για κορονοϊό από τις ρωσικές αρχές. Όπως έγινε γνωστό από την Καγκελαρία, ο καγκελάριος υποβλήθηκε σε δύο διαγνωστικά τεστ πριν από την αναχώρησή του από το Βερολίνο και σε ένα ακόμη τεστ κατά την άφιξή του στη Ρωσία, από τη γιατρό που υπηρετεί στη γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα, με εξοπλισμό που μεταφέρθηκε ειδικά με την αποστολή του κ. Σολτς. Οι ρωσικές αρχές προσκλήθηκαν μάλιστα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και ο καγκελάριος παρέμεινε στο αεροσκάφος του επί 40΄. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «τρία τεστ θα πρέπει να είναι αρκετά».

Πριν φθάσει στο Κρεμλίνο, ο γερμανός Καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ μετά τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ενημέρωση του κ. Σολτς στους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments