Ελλάδα

Euroferry Olympia: Ελλείψεις μέσων πυρόσβεσης έδειξε η τελευταία επιθεώρηση 2 μέρες πριν τη φωτιά [vid]

Euroferry Olympia: Ελλείψεις μέσων πυρόσβεσης έδειξε η τελευταία επιθεώρηση 2 μέρες πριν τη φωτιά [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Η επιθεώρηση αναφέρει ότι το λειτουργικό εγχειρίδιο του πλοίου είναι ατελές, όσον αφορά στα ζητήματα πυρασφάλειας.

Σε εξέλιξη το θρίλερ με το πλοίο «Euroferry Olympia», το οποίο εξακολουθεί να φλέγεται, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση οι αγνοούμενοι πια, είναι 12. Υπάρχουν ακόμη μικρές εστίες φωτιάς και η κατάσβεση συνεχίζεται, προτού το πλοίο ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο, προς αποφυγή περαιτέρω θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα ερωτήματα σχετικά με το πώς ξέσπασε η φωτιά στο «Euroferry Olympia» παραμένουν πολλά και ψάχνουν απάντηση. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/2), όταν και ξέσπασε η φωτιά στο πλοίο, οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Τι έδειξε η τελευταία επιθεώρηση ασφαλείας, δύο μέρες πριν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, το οποίο έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η τελευταία επιθεώρηση στο πλοίο έγινε πριν από δύο ημέρες. Ο έλεγχος εντόπισε ελλείψεις στο εγχειρίδιο πυρόσβεσης, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο-ντοκουμέντο.

Ειδικότερα, η επιθεώρηση αναφέρει ότι το λειτουργικό εγχειρίδιο του πλοίου είναι ατελές, όσον αφορά στα ζητήματα πυρασφάλειας. Το έγγραφο αυτό περιλαμβάνεται στη διαδικτυακή βάση δεδομένων Equasis, που έχει αποθηκευμένα τα στοιχεία όλων των πλοίων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πραγματογνώμονες, το εγχειρίδιο αυτό έχει να κάνει με το ISO του πλοίου. Περιγράφει, δηλαδή, το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το πλήρωμα και οι επιβάτες σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποια τα μέσα πυρόσβεσης που θα χρησιμοποιηθούν. Η επιθεώρηση έγινε στις 16 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Από ό,τι φαίνεται, αυτές οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο εγχειρίδιο, δεν ήταν αρκετές για να απαγορευτεί στο πλοίο να πραγματοποιήσει δρομολόγια. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας επιβεβαίωσε ότι, πριν από δύο ημέρες, έγινε ο έλεγχος και πως δεν βρέθηκε κάτι σοβαρό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το πλοίο θα είχε ακινητοποιηθεί.

Στους 12 οι αγνοούμενοι – Ένας εξ αυτών, ήταν εκτός λίστας επιβατών

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, στους 12 ανέρχονται τελικά οι αγνοούμενοι από το πλοίο. Οι έρευνες συνεχίζονται από Λιμενικό και Ελληνική Ακτοφυλακή για τον εντοπισμό τους, καθώς και οι προσπάθειες πυρόσβεσης για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο ένας από τους διασωθέντες που δήλωνε Τούρκος, είναι τελικά Αφγανός και δεν βρισκόταν στην επίσημη λίστα επιβατών.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι δύο αλλοδαποί οδηγοί (μαζί και ένας Βούλγαρος) είχαν ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές για τον απεγκλωβισμό τους από το πλοίο, αλλά εντοπίσθηκε μόνον ο ένας οδηγός.

Τρεις Έλληνες μεταξύ των 12 αγνοουμένων – Διασωληνώθηκε τραυματίας

Έως τώρα από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί 278 άτομα, ενώ άλλα 12 άτομα φέρονται τελικά ως αγνοούμενοι μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Όπως έγινε γνωστό, ο Βούλγαρος διασωθείς που ήταν οδηγός φορτηγού έχει αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού, και σύμφωνα με το corfutvnews, έχει διασωληνωθεί, ενώ ο άλλος άνδρας, ο οποίος είναι αφγανικής καταγωγής τελικά, είναι καλά στην υγεία του.

Νωρίτερα, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση, από άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο Super Puma, οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου τους δύο αγνοούμενους και να τους μεταφέρουν στην Κέρκυρα.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι έχουν επικοινωνήσει άλλοι τρεις -πιθανότατα Βούλγαροι- με βουλγαρική εταιρεία security, λέγοντας ότι είναι εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένο χώρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments