Άποψη

Ενέργεια: Η κρίσιμη εβδομάδα για τους παρόχους – Σοβαρός κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο κλάδος

Ενέργεια: Η κρίσιμη εβδομάδα για τους παρόχους – Σοβαρός κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο κλάδος

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - CAPITAL.GR

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr ότι είναι στα όρια της διάλυσης οι ιδιώτες πάροχοι.

Την ώρα που τινάζονται στον αέρα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, ιδιώτες πάροχοι, χρωστούν περισσότερα από 100 εκατ., ευρώ. Η κατάσταση στον κλάδο της ενέργειας είναι άναρχη. Πάροχοι δεν αποδίδουν προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ. Δεν αποδίδουν τα χρήματα που εισπράτουν από τους καταναλωτές στους δήμους και στους διαχειριστές του δικτύου. Σε λογαριασμούς, μάλιστα, δε εμφανίζεται το ποσοστό μείωσης και επιδότησης του κράτους, με υπόνοια ότι παρακρατείται από παρόχους!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αν συνεχιστεί έστω και μια μικρή περίοδο ακόμη το πρόβλημα, τότε, ο αντίκτυπος θα είναι πολιτικός, κοινωνικός, οικονομικός, στη προοπτική της πτώχευσης των εταιρειών. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, έχει δώσει ημερομηνιακό dead line  στις εταιρίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μέχρι το αργότερο το επόμενο διήμερο, προκειμένου να προχωρήσουν σε εξυγίανση και κυρίως σε απόδοση των χρωστούμενων. Η τρύπα που εμφανίζεται στο κλάδο της ενέργειας ξεπερνάει κατά πολύ τα 500 εκατομ., ευρώ από ανεξόφλητες οφειλές.

Η εντολή είναι σαφής: ή πληρώνετε ή βγαίνετε από το κλάδο. Την ίδια στιγμή οι πάροχοι, επικοινωνούν με τους καταναλωτές ζητώντας με απειλητικό τρόπο την εξόφληση λογαριασμών παρά το γεγονός πως δεν έχει επέλθει σε πολλές περιπτώσεις το αναγκαίο δίμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτρόπου Ενέργειας Κ. Σίμσον, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν χρεοκοπήσει 23 προμηθευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της έκρηξης τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Έξι εταιρείες χρεοκόπησαν στην Ολλανδία (Naked Energy, B.V Fenor Energie, SEPA Green Energy, Anode Energie, Welkom Energie, EnergyXS) και άλλες έξι στην Ιταλία (a.o. Interconsult, Green Network), five in Czech Republic (Bohemia Energy Company, Kolibrik Energie, A-Plus Energie, Ray Energy, Microenergy). Τρεις κατέρρευσαν στο Βέλγιο (Energiemaatschappij, Energy2Business, Watz), και από μία σε Γαλλία (Hydroption), Λουξεμβούργο (EIDA) και Σλοβακία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ, κοντά στα 28 εκατ. ευρώ, τις έχει όμιλος που δεν έχει αποδόσει τα πόσα που χρωστάει που υπερβαίνουν τα 9 εκατομ., ευρώ. Και δεν είναι τα μόνα.  Κάποια άλλη εταιρεία χρωστά  στον ΑΔΜΗΕ,  2 εκατομ., ευρώ, περίπου, ίσως και κάτι λιγότερο, περισσότερα από 10 εκατομ., στον ΔΑΠΕΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εμφανίζεται και άλλη εταιρεία να χρωστά στον ΔΕΔΔΗΕ, 18 εκατομ., ευρω! Κυριολεκτικά χάος!

Η προσπάθεια που γίνεται εδράζεται στη προοπτική των εξαγορών. Οι αδύναμες εταιρείες-πάροχοι καταγγέλουν πως οι ισχυροί «παίκτες», πιέζουν τη κυβέρνηση να σφίξει το λουρί στο λαιμό των μικρομεσαίων προκειμένου να εμφανιστούν ως η επόμενη «καθαρή» λύση. Από τη δική τους τη πλευρά, οι ισχυροί παράγοντες εκτιμούν πως για όλους πρέπει να ισχύει η αρχή της ισονομίας. Ειδικά στο χώρο της ενέργειας που όλοι εκμεταλλεύονται το δημόσιο δίκτυο. Υπάρχουν καταγγελίες πως συγκεκριμένες εταιρίες εμφανίζονται να έχουν τραγικές καθυστερήσεις στην απόδοση των χρωστούμενων, με συνέπεια ουσιαστικά να κερδίζουν, από τις καθυστερήσεις. Έτσι ολόκληρος ο κλάδος έχει εικόνα διάλυσης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μετατρέπονται σε θύματα ενός επιχειρηματικού πολέμου, και να κινδυνεύουν να χρωστούν υπέρογκα ποσά που θα είναι αδύνατον να πληρώσουν.

Ο διάλογος που αναπτύσσεται εντός των ισχυρών εταιρειών για την εξαγορά δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Καθώς διακρίνεται πως η πτώχευση συγκεκριμένων εταιρειών που θα αφήσουν χρέη, θα αφήσουν, όμως, και ισχυρό πελατολόγιο εκμεταλλεύσιμο στην επόμενη ημέρα.

Λογικά επιχειρήματα σε έναν πόλεμο για τον οποίο, όμως, δεν φέρουν καμία ευθύνη οι πολίτες που εμπιστεύθηκαν ιδιώτες παρόχους.

Η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο χαρακτηρίζεται ως «κόκκινη» από όλες τις πλευρές. Μέχρι το τέλος της, το αρμόδιο υπουργείο έχει διαμηνύσει προς όλους, για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης. Αλλιώς ο κλάδος αλλάζει δραματικά με την έξωση και τη διαγραφή συγκεκριμένων παρόχων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι θα υπάρξουν συνέπειες από την εξαπάτηση; Θα αποδοθούν τα χρωστούμενα στους δήμους και στους αρμόδιους φορείς΅ θα υπάρξουν νομικές συνέπειες;…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments