Πολιτισμός

Gabrielle Chanel: Το μανιφέστο μόδας

Gabrielle Chanel: Το μανιφέστο μόδας

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - Time Out

Το μανιφέστο μόδας είναι η πρώτη έκθεση στην Αυστραλία που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις συνεισφορές μόδας της Γαλλίδας σχεδιάστριας Gabrielle (AKA Coco) Chanel του 20ου αιώνα.

Μια έκθεση ενός από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές μόδας στον κόσμο θα προσγειωθεί στη Μελβούρνη αυτό το καλοκαίρι. Gabrielle Chanel: Το μανιφέστο μόδας είναι η πρώτη έκθεση στην Αυστραλία που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις συνεισφορές μόδας της Γαλλίδας σχεδιάστριας Gabrielle (AKA Coco) Chanel του 20ου αιώνα.

Φωτογραφία – Namshi Oman

“Η ανάπτυξη της μάρκας ήταν εξαιρετική εκείνα τα πρώτα χρόνια. Έγινε τόσο μεγάλο όνομα πολύ γρήγορα, γιατί έκανε κάτι πολύ διαφορετικό”

Η έκθεση έρχεται στο NGV σε συνεργασία με το κορυφαίο μουσείο μόδας του Παρισιού, το Palais Galliera, το οποίο ξεκίνησε αυτή τη σημαντική έκθεση το φθινόπωρο του 2020. Η Μελβούρνη θα είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας που θα φιλοξενήσει την έκθεση, με τη γκαλερί να παρουσιάζει περισσότερα από 100 Chanel ενδύματα από το Palais Galliera, Patrimoine de Chanel (αρχεία Chanel), καθώς και από πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Η Dr Miranda Wallace, ανώτερη επιμελήτρια έργων διεθνών εκθέσεων στο NGV, λέει ότι τα έργα της Chanel έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου από τις πρώτες μέρες του σχεδιαστή, μέχρι τώρα. “Η ανάπτυξη της μάρκας ήταν εξαιρετική εκείνα τα πρώτα χρόνια. Έγινε τόσο μεγάλο όνομα πολύ γρήγορα, γιατί έκανε κάτι πολύ διαφορετικό.”

Η Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto παρουσιάζει τη δουλειά της Chanel σε μια σειρά θεματικών και χρονολογικών ενοτήτων (ξεκινώντας ήδη από το 1916), διερευνώντας τη διαρκή επιρροή της στη μόδα, καθώς και στον σχεδιασμό αρωμάτων, κοσμημάτων και αξεσουάρ.

Ο εκθεσιακός χώρος βασίζεται στη χρήση της γραμμής από τη Chanel, καθώς και στην παλέτα για την οποία ήταν γνωστή – ο χώρος έχει πολλά καθαρά μαύρα με τόνους ιβουάρ, κόκκινο και χρυσό. Ωστόσο, η έκδοση του NGV χρησιμοποιεί περισσότερα πολυμέσα από την αρχική έκθεση από το Παρίσι. «Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική παρουσίαση του σόου», λέει ο Wallace, ο οποίος εξηγεί ότι η χρήση του βίντεο είναι για να δείξει τη «μεγάλη αίσθηση κίνησης» που είναι εμποτισμένη στα έργα του Chanel.

Φωτογραφία – Casper Magazine

Το Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto διαρκεί από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 25 Απριλίου

Είναι σημαντικό για το κοινό της Μελβούρνης, η έκθεση παρουσιάζει μερικές από τις πρώτες χρησιμοποίηση του μαύρου από τη Chanel για να υποδηλώσει τη μοντερνότητα, καθώς και τις δαντελένιες τουαλέτες, τα κοστούμια τουίντ (που έγιναν διάσημα από τους Jacqueline Kennedy και την Princess Grace of Monaco). «[Τα κοστούμια] έγιναν ένα είδος στολής για τη σύγχρονη γυναίκα», λέει ο Wallace.

«Δεν έχει σημασία αν ήσουν 20 ή 40 ή 60, ήταν προσαρμόσιμα και φοριούνται για όλες τις ηλικίες». Η Chanel ήταν καθοριστική για τον επαναπροσδιορισμό της μόδας για τις γυναίκες τον 20ο αιώνα, δημιουργώντας ρούχα που πρόσφεραν μια αίσθηση πολυτέλειας παράλληλα με την άνεση, ακόμη και υπερασπιζόμενη τη μακροχρόνια βάση της μόδας που είναι το μικρό μαύρο φόρεμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments