Διεθνή

Πόλεμος Ουκρανία τώρα: Δεύτερη ημέρα εισβολής

Πόλεμος Ουκρανία τώρα: Δεύτερη ημέρα εισβολής

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Πόλεμος Ουκρανία τώρα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η πρωτεύουσα βρίσκεται σε κλοιό μαζικών πυραυλικών επιθέσεων.

Δύσκολη αναμένεται η αποψινή νύχτα για την ουκρανική πρωτεύουσα που σφυροκοπείται και ανθίσταται σχεδόν δύο 24ωρα. Εκρήξεις και βομβαρδισμοί συγκλονίζουν την πόλη. Όσοι πολίτες δεν την εγκαταλείπουν βρίσκονται στα καταφύγια ή έχουν πάρει τα όπλα.

Πυρά ακούγονται σε συνοικίες του Κιέβου. Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας επιχειρούν για τον έλεγχο του Κιέβου από τα βόρεια και τα βορειοανατολικά. Οι μάχες είναι σφοδρές μόλις 5 χιλιόμετρα από την καρδιά της πρωτεύουσας, με άνδρες της ουκρανικής εθνοφρουράς να προσπαθούν να τους απωθήσουν. Σε υποστήριξη της Εθνοφρουράς έχουν σπεύσει πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης τους για ανταρτοπόλεμο.

Εκρήξεις σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο

Πληροφορίες αναφέρουν, πως κάποιες από τις εκρήξεις σημειώνονται σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίος φέρεται να έχει καταστραφεί, ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει σε κρίσιμες υποδομές της πόλης προκειμένου να εισβάλει.

«Τα ρωσικά στρατεύματα είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα. Οι ομάδες δολιοφθοράς εξουδετερώνουν τους στρατιωτικούς στόχους και υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην πόλη. Υπό προστασία και ειδικό έλεγχο βρίσκονται οι γέφυρες στην πρωτεύουσα» υποστηρίζει ο δήμαρχος του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Το ΝΑΤΟ στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο -«Η Ρωσία δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανακοινώνοντας την πρόθεση αυτή της Συμμαχίας, οι ηγέτες των μελών της τονίζουν ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

Στην έκτακτη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την ένοπλη, απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Να υιοθετήσουν όλες οι χώρες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία επίσης πήραν μέρος  η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.

Στο Κίεβο παραμένει ο Ουκρανός πρόεδρος

Με ένα βίντεο αναρτημένο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος έβαλε τέλος στις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία», λέει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στο μήνυμά του, από τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ρωσικές απειλές κατά Φινλανδίας – Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι η ένταξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει τη σοβαρή αντίδραση της Μόσχας

Eurovision 2022: Εκτός διαγωνισμού η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση (EBU) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι καμία ρωσική συμμετοχή δεν θα γίνει δεκτή στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα πρέπει να «ενώνει τα έθνη και να γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής», αλλά τις τελευταίες μέρες η Ρωσία έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε να ενώσει τα έθνη ούτε να γιορτάσει τη διαφορετικότητα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Η Ρωσία αποκλείστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Ιταλία ασκεί την προεδρία επί του παρόντος.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο: “Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έλαβε την απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τα μέλη της. Η Ιταλία πιστεύει ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο υπό το πρίσμα της απαράδεκτης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Η κατάσταση τώρα στην Ουκρανία σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας – το οποίο είχε προβλέψει την πολυμέτωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 17 Φεβρουαρίου – η κατάσταση στην Ουκρανία έχει ως εξής αυτή τη στιγμή:

  • Τεθωρακισμένες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν ανοίξει δρόμο για να προχωρήσουν προς το Κίεβο, αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Τσερνιχίβ.
  • Οι σημαντικές ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν το Κίεβο βρίσκονται τουλάχιστον 50 χλμ. μακριά από το κέντρο της πόλης.
  • Υπάρχουν αναφορές για μάχες στα βόρεια προάστια του Κιέβου, οι οποίες ερευνώνται.

Ζελένσκι προς Ευρωπαίους: “Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό”.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να προέβη σε μια δραματική δήλωση στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους μέσω βιντεοκλήσης το βράδυ της Πέμπτης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Walla News του Ισραήλ ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι “αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό”. Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου είχε προειδοποιήσει πως η Ρωσία θέλει να σκοτώσει τον Ζελένσκι, σε περίπτωση που καταφέρει να καταλάβει το Κίεβο.

ΝΑΤΟ: Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών 

Στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ συμμετέχει ο πρωθυπουργός

Στο Πεντάγωνο έχει μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ που συγκαλείται εκτάκτως από τον Γενικό Γραμματέα της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Μόσχα δηλώνει ότι έχει αποκόψει το Κίεβο από τα δυτικά

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της απέκλεισαν το Κίεβο, από την δυτική πλευρά, καταλαμβάνοντας ένα αεροδρόμιο περίπου 16 χιλιόμετρα δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο Κίεβο οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις

Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέρχονται στο Κίεβο για να το υπερασπιστούν την πόλη έναντι των ρωσικών στρατευμάτων που πλησιάζουν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε νωρίτερα ότι η ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται πλέον σε «αμυντική φάση», ενώ η κυβέρνηση «καλεί τον λαό του Κιέβου να κάνει ό,τι μπορεί για να αντισταθεί στα ρωσικά στρατεύματα», συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μολότοφ.

Οι Ρώσοι χτύπησαν πλοίο της Μολδαβίας

Ένα δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων με σημαία Μολδαβίας επλήγη σήμερα από πύραυλο κοντά στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού ενώ συνεχίζεται σε πλήρη κλίμακα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν σοβαρά δύο μέλη του πληρώματος, δήλωσε εκπρόσωπος του ναυτιλιακού οργανισμού της Μολδαβίας.

«Πληροφορηθήκαμε πριν από μόλις 10 λεπτά ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, αλλά δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά και βρίσκονται καθ’ οδόν για το νοσοκομείο», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Βαντίμ Παβαλάτσι, υποδιευθυντής του ναυτιλιακού οργανισμού.

Στέλνει καύσιμα και αίμα η Τσεχία στην Ουκρανία

Η Τσεχία θα στείλει καύσιμα και αίμα στην Ουκρανία και θα αποδεσμεύσει 300 εκατ. κορώνες (13,65 εκατ. δολάρια) προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ο Φιάλα είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης περαιτέρω κυρώσεις που θα μπορούσε η Πράγα να επιβάλει σε επιχειρήσεις που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία.

Με καλάσνικοφ στα χέρια ο Ποροσένκο – «Ο Πούτιν είναι τρελός»

Διαβάστε περισσότερα

Σε «αμυντική φάση» το Κίεβο λέει ο δήμαρχος της πόλης

Το Κίεβο «έχει εισέλθει σε μια αμυντική φάση», δήλωσε ο δήμαρχος του Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε:

Η πόλη έχει περάσει σε αμυντική φάση. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές που έχουν ήδη εισέλθει σαμποτέρ στο Κίεβο. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου για την Ουκρανία

«Η Ελλάδα πάντα βρέθηκε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο θα κάνει και τώρα», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χαρακτήρισε την 24η Φεβρουαρίου σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΕ «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία Πούτιν – Λαβρόφ

Τρίτο πακέτο κυρώσεων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος λίγη ώρα αφού ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ως ανεπαρκή την αντίδραση της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν έτοιμος να στείλει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος για την αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ενημέρωσε το Κρεμλίνο.

Επικοινωνία Μπορέλ-Τσαβούσογλου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «για τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον συντονισμό για να τερματίσουμε αυτήν την απαράδεκτη επιθετικότητα το συντομότερο δυνατό», προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

Δεκτή η πρόσκληση Ζελένσκι από τον Πούτιν

Νωρίτερα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Ρώσο ηγέτη είπε δηλώσει:

«Θέλω να απευθυνθώ ξανά στη Ρωσική Ομοσπονδία… Ας καθήσουμε κάτω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να σταματήσουμε τους θανάτους».

Εκρήξεις κοντά σε νηπιαγωγείο του Κιέβου

Έκρηξη ισοπέδωσε κτηριακό συγκρότημα στο Κίεβο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή.

Πυροβολισμοί στην ιστορική πόλη του Κιέβου

Περισσότερες αναφορές για πυροβολισμούς που ακούγονται στο κέντρο της ιστορικής πόλης του Κιέβου.

Λαβρόφ: Οι ουκρανικές αρχές δεν αναγνωρίζονται ως δημοκρατικές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.

Διαβάστε περισσότερα

Σειρήνες πολέμου ηχούν στους άδειους δρόμους του Κιέβου

Εκρήξεις στο Χάρκοβο

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Πακέτο κυρώσεων αντιποίνων ετοιμάζει η Μόσχα

Η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων αντιποίνων και γνωρίζει τις αδυναμίες της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την πρόεδρο της ρωσικής Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Οι Ταλιμπάν ζητούν να ηρεμήσουν τα πράγματα

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν τις διαφορές τους χρησιμοποιώντας διάλογο.

Είπε ότι θα παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση, αλλά προσθέτει ότι ανησυχεί για την προοπτική απωλειών αμάχων.

Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: Χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς η επιστράτευση

Με νέο tweet, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καλεί τους πολίτες να καταταγούν στο στρατό ανεξάρτητα με την ηλικία τους – ακόμη κι αν είναι ανήλικοι, ενδεχομένως. Η ανακοίνωση που αποδίδεται στον διοικητή των στρατευμάτων, Γιούρι Γκαλούσκιν, αναφέρει:

«Σήμερα, η Ουκρανία χρειάζεται τους πάντες. Όλες οι διαδικασίες ένταξης απλοποιούνται». «Φέρτε μόνο το διαβατήριο και την ταυτότητά σας». «Δεν υπάρχουν περιορισμοί» αναφέρει, προσθέτοντας ότι αν κάποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κατάταξή του, να το δηλώσει σε αυτό το επίσημο tweet.

Ο Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Ντονμπάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αργότερα σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, προτού διατάξει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ρωσικά τανκς μέσα στο Κίεβο

Eνδείξεις για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, τον τόπο όπου βρίσκεται ο περίφημος πυρηνικός σταθμός.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η αύξηση είναι «ασήμαντη» και προκαλείται από τη σκόνη που σηκώθηκε, καθώς η Ρωσία μετακινεί τον στρατιωτικό της εξοπλισμό.

Η Ρωσία κατέλαβε χθες την περιοχή του Τσερνόμπιλ, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία.

Διαβάστε περισσότερα

Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας: Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Με ένα tweet επιβεβαίωσαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ότι οι Ρώσοι επιχειρούν πλέον στο Κίεβο. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «ο εχθρός» βρίσκεται στην περιοχή Όμπολον, περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας και την ουκρανική Βουλή.

Ενθαρρύνει επίσης τους κατοίκους να φτιάξουν κοκτέιλ μολότοφ για να αμυνθούν, ενώ συστήνει στους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο. «Ειρηνικοί πολίτες – Να προσέχετε. Μην βγαίνετε από το σπίτι σας»

Διαβάστε περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο Κίεβο – Ουκρανοί αξιωματούχοι

Ρώσοι στρατιώτες κινούνται προς το κέντρο του Κιέβου

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατέσχεσαν δύο οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, και μετακινούνται προς το κέντρο του Κιέβου, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Τους ακολουθεί ένα τάγμα από ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά, πρόσθεσε.

Εικόνες Χάους σε όλη την Ουκρανία

Μια σειρά φωτογραφιών που ανέβηκαν στον επίσημο λογαριασμό των ουκρανικών δυνάμεων έκτακτης ανάγκης στο Twitter νωρίς την Παρασκευή αναφέρουν ότι δείχνουν τις συνέπειες του βομβαρδισμού στο Στάρομπλισκ, στη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Άλλες δείχνουν ομάδες πυρόσβεσης και διάσωσης να μάχονται με τις φλόγες σε κτήρια.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα

Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το διεθνές δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

«Παρακολουθώ στενά τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και γύρω από την Ουκρανία με εντεινόμενη ανησυχία», αναφέρει ο Χαν σε ανακοίνωσή του.

«Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι το γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας», προσθέτει ο Χαν στην ανακοίνωσή του.

Η στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο

Έκτακτες συνομιλίες σήμερα των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.

Εκρήξεις, πυροβολισμοί και φωτιές έξω από το Κίεβο

Ουκρανικό μαχητικό  καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο

Ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-27 καταρρίφθηκε πάνω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Εβγκένι Γενίν.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter από τις ουκρανικές δυνάμεις έκτακτης ανάγκης φαίνεται να δείχνουν φωτιά σε διώροφο σπίτι μετά από πτώση θραυσμάτων αεροπλάνου πάνω του. Δεν είναι σαφές εάν αυτά είναι τα υπολείμματα του αεροσκάφους Su-27.

Αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο

Συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο κήρυξαν οι ουκρανικές αρχές μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Διαβάστε περισσότερα 

Ουκρανία: Ο στρατός ανατίναξε γέφυρα βόρεια του Κιέβου

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι αερομεταφερόμενες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, ανατίναξαν μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Teteriv στο Ivankiv, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα.

Το υπουργείο είπε ότι η ρωσική προέλαση ανακόπηκε.

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπολόγισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Ουκρανία μέσω των συνόρων με τη Λευκορωσία απέχουν μόλις 32 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Εν μέσω σφυροκοπήματος για δεύτερη ημέρα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους δυτικούς συμμάχους το πρωί της Παρασκευής να βοηθήσουν την Ουκρανία και να σταματήσουν τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε πολλαπλές αναφορές για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ομιλία νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Ο Ζελένσκι είπε ότι τα πλήγματα ξεκίνησαν στις 4 το πρωί τοπική ώρα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα ρωσικά πλήγματα στόχευαν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί χθες Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Συγκλονιστικό βίντεο με ένα παιδάκι – “Δεν θέλω να πεθάνω”

Μετά τη ρωσική εισβολή, οι Ουκρανοί αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Κάποιοι φεύγουν μαζί με τις οικογένειές τους, κάποιοι αποχαιρετούν τις γυναίκες και τα παιδιά και μένουν πίσω για να ενταχθούν στον στρατό.

Ένα βίντεο – γροθιά παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Δείχνει ένα παιδάκι, τη Βλάντα, με δάκρυα στα μάτια να λέει πως «δεν θέλει να πεθάνει». «Εύχομαι να τελειώσουν όλα το συντομότερο δυνατό», προσθέτει με τρεμάμενη φωνή.

Αναφορές για κατάρηψη ρωσικού αεροσκάφους σε εννιαώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο

Συνεχείς είναι οι αναφορές για εκρήξεις στην πρωτεύσα της Ουκρανίας

Νωρίτερα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αντόν Γκεραστσένκο, έκανε γνωστό ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά.

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Για δεύτερη ημέρα ηχούν οι σειρήνες

Σειρήνες που προειδοποιούσαν για αεροπορική επιδρομή ηχούσαν για αρκετά λεπτά το πρωί της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και στη δυτική πόλη Λβιβ, όπως μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του CNN International που βρίσκονται στην περιοχή.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, προτού ξημερώσει, δημοσιογράφοι του CNNi στο Κίεβο άκουσαν δυνατές εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments