Focus

Παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και του Λαβρόφ η Ευρωπαϊκή Ένωση

Παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και του Λαβρόφ η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - TASS

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σκοπό να εγκρίνουν το πακέτο κυρώσεων.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ε.Ε. έχει στα σκαριά ένα νέο πακέτο κυρώσεων, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, λίγη ώρα αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ως ανεπαρκή την αντίδραση της Ευρώπης. Ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η τρίτη δέσμη κυρώσεων θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη.

Πούτιν και Λαβρόφ, πάντως, δεν θα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση βάσει των μέτρων, σε μια συμβολική κίνηση ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ αφήνει ανοιχτές τις διπλωματικές διόδους. Το ζήτημα συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλούς ηγέτες να τάσσονται υπέρ ενός τρίτου γύρου οικονομικών κυρώσεων.

«Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Το μπλοκ θα μπορούσε να στοχεύσει περισσότερους ολιγάρχες» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters.

Φωτογραφία – EWN

Ποια είναι η πραγματική περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν – 200 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει Αμερικανός επενδυτής

Η επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κερδίζει τον χρόνο μόνο 170.000 δολάρια, τον μισθό του. Στη Ρωσία, πράγματι, η επίσημη γραμμή αναφέρει ότι ο πρόεδρος έχει μια «κανονική» ζωή, πράγμα που κάνει όλους τους αναλυτές να χαμογελούν. Γιατί σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το Bloomberg Review, σε ένα άρθρο που δημοσίευσε ήδη από το 2013, έγραφε ότι «με μια απλή αναζήτηση στη Google φτάνουμε σε υπολογισμό μεταξύ 40 και 70 δις περιουσία».

Εκπληκτικές αποκαλύψεις για τον πλούτο που έχει συγκεντρώσει ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ένας αναλυτής, Ρώσος εξόριστος, ο Stanislav Belkovsky. Σε μια συνέντευξή του στον Guardian και στην Die Welt δήλωνε ήδη από το 2007, ότι ο Πούτιν κατέχει το 37% της εταιρείας πετρελαίου Surgutneftgaz καθώς και το 4,5% του πετρελαϊκού γίγαντα Gazprom. Ήδη, δηλαδή, από την συμμετοχή του στο κεφάλαιο αυτών των εταιρειών αντιστοιχεί σε 40 δις δολάρια.

Από τότε, ο Belkovsky επανήλθε και έδωσε νέα συνέντευξη, το 2012, στο Bureau of Investigative of journalism. Όπως είπε, το νούμερο ήταν αυξημένο κατά πολύ, για τον απλούστατο λόγο ότι στο μεταξύ οι μετοχές στους δύο αυτούς κολοσσούς είχαν ανέβει. Εκτιμούσε, λοιπόν, την υποτιθέμενη περιουσία του Πούτιν σε «60-70 δις δολάρια». Ωστόσο, τα λεγόμενα του Stanislav Belkovsky δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν.

Το 2012, μια έκθεση που έκανε ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης Γιέλτσιν, ο Boris Nemtsov έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζει στη χλιδή. Αυτό το έγγραφο δεν αποτιμούσε σε νούμερα την περιουσία του Πούτιν, αλλά εμφάνιζε έναν κατάλογο των όσων κατέχει. Αυτός ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχει 20 ακίνητα (εκ των οποίων ένα παλάτι), 15 ελικόπτερα, 4 γιοτ, 43 αεροπλάνα (εκ των οποίων ένα Airbus και ένα Falcon του Dassault) τα οποία μόνα τους κοστίζουν 1 δις δολάρια. Στο σύνολο «αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να συγκριθεί με τη ζωή ενός Πέρση πρίγκηπα ή ενός ζάπλουτου ολιγάρχη», ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης.

Φωτογραφία – Insider

«Τα δέκα πρώτα χρόνια της ηγεμονίας του Πούτιν συγκεντρώθηκε το περισσότερο χρήμα που μπορούσε να κλαπεί. Ορισμένοι, μεταξύ αυτών και εγώ, πιστεύουν ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ή ένας από τους πλουσιότερους, με εκατοντάδες δις δολάρια περιουσία τα οποία έκλεψε στη Ρωσία», έχει δηλώσει ο Bill Browder το 2015 στο CNN.

«Πιστεύω ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 200 δις δολάρια (…) Όλο αυτό το χρήμα κοιμάται σε ακίνητα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σε μετοχές ή και σε hedge funds», πρόσθεσε.

Είναι επίσης κάτοχος ενός παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα, αξίας 700 εκατομμυρίων λιρών. Πρόκειται για το παλάτι στο Cape Idokopas, το οποίο κατασκευάστηκε το 2010 και είναι για προσωπική χρήση του Πούτιν. «Είναι ένα τεράστιο παλάτι. Λένε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι πλησιάζουν, τους σταματούν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας PSS του Πούτιν», αναφέρει ο καθηγητής.

Το «δεξί χέρι» του Πούτιν 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι, αναμφίβολα, ο απόλυτος κυρίαρχος του Κρεμλίνου και του πολιτικού σκηνικού της Ρωσίας. Είναι αυτός που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο για τις μεγάλες αποφάσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και για τις διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας.

Ως άνθρωπος που προέρχεται από τις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών και των «σιλόβικι», ο Πούτιν φημίζεται για το «κρύο αίμα» με το οποίο χειρίζεται τα σημαντικά θέματα και τους εκάστοτε συνομιλητές του. Όπως κάνει δε και κάθε καλός παίκτης του πόκερ, έχει καταφέρει να κρύβει και τα καλά χαρτιά και τις αδυναμίες του, διατηρώντας έτσι το πολύτιμο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι όλα αυτά δεν τα έχει επιτύχει μόνος του. Έχει δίπλα του έναν άνθρωπο ο οποίος εκτελεί αδίστακτα τις εντολές του – αφού, πρώτα, του έχει παρουσιάσει διεξοδικά όλες τις εναλλακτικές λύσεις, με τα υπέρ και τα κατά τους. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το αφεντικό της ρωσικής διπλωματίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι το δεξί χέρι του Πούτιν – ψυχρός, κυνικός και άνευ όρων αφοσιωμένος στον πρόεδρο», τον χαρακτηρίζει η γερμανική Handelsblatt. Οι περισσότεροι δε – και πάντως, σίγουρα όσοι ασχολούνται με τη διεθνή γεωπολιτική – θα συμφωνήσουν πως έτσι έχουν τα πράγματα.

Φωτογραφία- The Times of Israel

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Λαβρόφ είναι από τις φυσιογνωμίες που έχουν ταυτιστεί με όλα σχεδόν τα μεγάλα διπλωματικά γεγονότα. Είναι αυτός που έχει δει να περνούν από δίπλα του πολλοί Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Κινέζοι και λοιποί υπουργοί Εξωτερικών, την ώρα που ο ίδιος αισθάνεται ακλόνητος και αμετακίνητος – κάτι που του επιτρέπει να τους αντιμετωπίζει και να τους χειρίζεται με άνεση.

Όσοι τον γνωρίζουν και τον παρακολουθούν ξέρουν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει κανείς να τον ξεγελάσει, να τον παρασύρει ή να τον κάνει να χάσει την ψυχραιμία του. Ακολουθεί, άλλωστε, την πολιτική που έχει χαραχθεί απαρέγκλιτα, σαν… τρένο «καρφωμένο» στις ράγες του Πούτιν.

«Δεν πληρώνομαι για να είμαι αισιόδοξος», είχε πει το 2015, κατά την κορύφωση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παρά δε το γεγονός ότι άλλοι «πέταξαν τη σκούφια τους» μόλις υπογράφηκε η σχετική συμφωνία, ο ίδιος φάνηκε να έχει από τότε προβλέψει ότι αυτή δεν αποτελούσε την τελευταία πράξη του δράματος – όπως και αποδείχθηκε λίγα χρόνια αργότερα, επί προεδρίας Τραμπ.

Ο Λαβρόφ, σε τελική ανάλυση, είναι ο τεχνοκράτης τον οποίο όλοι οι ηγέτες και όλες οι κυβερνήσεις θα ήθελαν να έχουν στις τάξεις τους, σε ένα τόσο κρίσιμο πόστο. Μαζί δε με ορισμένους ακόμη ανθρώπους-κλειδιά – όπως τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου – συγκροτούν τον πολύ στενό κύκλο των συμβούλων του Πούτιν, στον οποίο λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments