Διεθνή

Εισβολή στην Ουκρανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Εισβολή στην Ουκρανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
Εισβολή στην Ουκρανία: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διπλωματών, μετά το τελεσίγραφο του Κρεμλίνου.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, Ρώσοι και Ουκρανοί διπλωμάτες ξεκινούν σήμερα την διαπραγμάτευση. Από ότι αποφασίστηκε την Κυριακή, οι διαπραγματεύσεις γίνονται χωρίς όρους, μετά την διαμεσολάβηση του Λουκασένκο.

Ξεκινούν λοιπόν οι συνομιλίες για την ειρήνη, ενώ οι μάχες συνεχίζονται. Τόσο στο Κίεβο που βρίσκεται υπό πολιορκία, όσο και σε Ζίτομιρ, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Τσερκάσι, Βίνιτσα και Τσερνίχιβ οι σειρήνες χτυπούν από το πρωί, καλώντας τους πολίτες να βρουν καταφύγιο αφού φοβούνται αεροπορικές επιδρομές.

Πόσοι είναι οι νεκροί μέχρι τώρα

Νέα ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας αργά το βράδυ της Κυριακής ανέφερε ότι 352 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι επιπλέον 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί.

Τι αναφέρει ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο του Χαρκόβου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις πάνω στη Ρωσία, από πολιτικές μέχρι οικονομικές, μέσω των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί.

Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε χθες Κυριακή σπάνια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Στην τέταρτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, οι 11 από τις 15 χώρες μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να κατατεθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση. Η Ρωσία ψήφισε κατά, αλλά δεν είχε δικαίωμα βέτο σε αυτή το διαδικαστικό ζήτημα.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να ενωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. Με δεδομένο ότι αρκετές χώρες αναμένεται να τοποθετηθούν στο βήμα της ΓΣ, η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει μέρες.

Σοκ από την πυρηνική απειλή Πούτιν

Η σθεναρή αντίσταση που βρήκε οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις αντίστοιχες Ουκρανικές, φαίνεται ότι οδηγεί το Κρεμλίνο σε αδιανόητες και πρωτοφανείς κινήσεις. Η είδηση ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να θέσει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «ειδική επιφυλακή» με τον ισχυρισμό ότι έτσι απαντά στην «επιθετικότητα του ΝΑΤΟ», προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή δεν σημαίνει κι ότι η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα όπλα, ωστόσο η καταδίκη της ήταν έχει καταδικαστεί ευρέως, με τις ΗΠΑ να την αποκαλούν «εντελώς απαράδεκτη» και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να την περιγράφει ως «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη».

Η ρήξη Πούτιν – Δύσης είναι οριστική και ανεξέλεγκτη πλέον και είναι ενδεικτικό ότι ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν χθες βράδυ τους πολίτες τους, που είναι στη Ρωσία, να φύγουν από τη χώρα, όσο είναι ακόμα διαθέσιμες αεροπορικές πτήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments