Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέμπτη ημέρα πολιορκίας του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέμπτη ημέρα πολιορκίας του Κιέβου

Πηγή Φωτογραφίας: Financial Times

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην χώρα, με τον ουκρανικό στρατό να αντιστέκεται σθεναρά στις ρωσικές δυνάμεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για πέμπτη ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκίνησουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για την λήξη του πολέμου.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν έδωσε εντολή να βρίσκονται τα πυρηνικά σε πλήρη ετοιμότητα. Στο πεδίο της μάχης, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ανθίστανται σθεναρά έναντι των ρωσικών. Οι αντιστάσεις από την πλευρά των Ουκρανών έχουν δυσκολέψει το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν που προφανώς υπολόγιζε στην κατάκτηση της χώρας χωρίς εμπόδια.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Ολοκληρώθηκαν μετά από περισσότερες από τρεις ώρες οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ενώ συνεχίζεται για 5η μέρα η ρωσική εισβολή. Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες περί συμφωνίας.

1.032 Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα

Σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την χώρα μας καθώς και για θέματα ασφαλείας συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με την κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα, με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο πρωτοφανούς σκληρότητας ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσινγκτον σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσία διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διακρατούνται οπουδήποτε από αμερικανούς ιδιώτες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η επιβολή των μέτρων αυτών θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να υπερασπισθεί το νόμισμά της και να στηρίξει την οικονομία της.

Νέος βομβαρδισμός στο Χάρκοβο

Νέος βομβαρδισμός έγινε στο Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς.

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών, με λάμψεις, φωτιές και εκρήξεις να έχουν καταγραφεί στα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media.

Διαβάστε περισσότερα

Εκρήξεις στο κέντρο του Ντονέτσκ

Εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ σύμφωνα με αναφορές ανταποκριτή του Sputnik.

Δύο ακόμη ομογενείς νεκροί στο χωριό Σαρτανάς

Σύμφωνα με το Mega, δύο ακόμη ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανάς που ισοπεδώθηκε το πρωί στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι μεχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών των προηγούμενων ημερών έχασαν τη ζωή τους δέκα Έλληνες.

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Αίτημα Λιθουανίας για να διερευνηθούν «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διερευνήσουν για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία».

«Υπάρχει νέο υλικό που έρχεται κάθε μέρα, αλλά έχουμε αρκετό από αυτό τώρα για να υποβάλουμε το αίτημα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε σε τηλεοπτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Ναι» στη συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Θετικός ως προς το διάλογο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 102 οι νεκροί άμαχοι

Τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την Πέμπτη όταν ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη η Μπατσελέτ επεσήμανε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμάχους σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, περιλαμβανομένων βλημάτων βαρέος πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών αλλά και αεροπορικές επιδρομές. Οι πραγματικοί αριθμοί φοβάμαι ότι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι»

Η άφιξη της αντιπροσωπείας στο Γόμελ

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε νέο διάγγελμα προς τον Ουκρανικό λαό προσπαθώντας να τονώσει το ηθικό των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα

Στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας η ουκρανική αποστολή

Έφτασε στη Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία

Στο σημείο που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, το Πριπιάτ της Λευκορωσία έφτασε πριν από λίγο η ουκρανή αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στο σημείο έφτασαν δύο ελικόπτερα.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε πολλές πόλεις

Την τελευταία ώρα, καθώς έχει ξημερώσει η πέμπτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.

ΗΠΑ: Σύσταση προς τους πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία

Να φύγουν από τη χώρα με «ιδιωτικές επιλογές» καλεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο τους Αμερικανούς πολίτες της στην Ουκρανία, εάν κριθεί ασφαλές να το πράξουν.

Στην ανακοίνωση, η πρεσβεία χαρακτηρίζει την κατάσταση «απρόβλεπτη» και προτρέπει «προσεκτική εξέταση» όσον αφορά στις διαδρομές που θα ακολουθήσουν καθώς πολλές από αυτές είναι εκτεθειμένες σε πολεμικές επιχειρήσεις και σε άλλες έχουν καταστραφεί υποδομές, όπως γέφυρες και δρόμοι.

Και η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε περισσότερα

Υπερδιπλασιασμός των ρωσικών επιτοκίων δανεισμού

Τεράστια αύξηση του βασικού της επιτοκίου ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το πρωί της Δευτέρας, αυξάνοντάς το από 9,5% στο 20%, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις έχουν πλέον σημαντική επίπτωση στη ρωσική οικονομία.

Στο μεταξύ, το ρούβλι καταρρίπτει ώρα με την ώρα το ρεκόρ ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, πέφτοντας το πρωί κατά 40%, στα 112 ανά δολάριο.

Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση στο Κίεβο

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική προέλαση στο Κίεβο έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας λαθών και της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

Η Google Maps απενεργοποίησε χάρτες για την Ουκρανία

H Google της Alphabet Inc επιβεβαίωσε χθες ότι απενεργοποίησε προσωρινά μερικούς χάρτες της Google Maps για την Ουκρανία, καθώς προσφέρουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, αλλά και αναφορικά με την παρουσία του κόσμου σε διάφορες περιοχές.

Όλα έτοιμα για τις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Με μία φωτογραφία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συνομιλιών.

Η ουκρανική αντιπροσωπία έχει φτάσει ήδη στη Λευκορωσία, μετέδωσε το CNNi.

«Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένοντας να φτάσουν οι αντιπροσωπείες», ανέφερε το υπουργείο σε tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι την Κυριακή ότι οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες θα συναντηθούν χωρίς προϋποθέσεις στη Λευκορωσία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι θα προσπαθήσει.

«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης», είπε. «Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει καμία αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ τον ευχαρίστησε για την συμπαράσταση.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον κ. Ζελένσκι σύντομα να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο

Εκρήξεις ακούγονταν όλη τη νύχτα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στο Κίεβο επικράτησε ηρεμία για κάποιες ώρες χθες Κυριακή.

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα δημοσιεύθηκαν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments